Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av fortsatt svenskt stöd till Republiken Kongo för att motverka att stridigheter återupptas.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av att en internationell undersökningskommission, förslagsvis inom EU:s ram, kartlägger de utländska ekonomiska intressen som påverkat och påverkar utvecklingen i Republiken Kongo.
Bakgrund
För människorna i Republiken Kongo (Kongo-Brazzaville) har 1990-talet inneburit en period av stora omvälvningar. Den spirande demokratiseringsprocessen i början av decenniet genomfördes under former som tjänade som föredöme för länder i motsvarande situation. Många år av enpartivälde ersattes då av ett flerpartisystem där folket fick möjlighet att uttrycka sin vilja i fria val. Landets förste folkvalde president började sin mandatperiod 1993 och ungefär samtidigt började de oroligheter i landet, som i form av tre inbördeskrig skakat huvudstaden Brazzaville och stora delar av landet. De politiska ledarna accepterade inte eller nöjde sig inte med valresultatet och dess konsekvenser. Med hjälp av privata milisarméer och utländskt stöd begicks fruktansvärda övergrepp, som under en period medförde att en tredjedel av landets befolkning befann sig på flykt utomlands eller inom landets gränser. Den mänskliga och materiella förstörelsen är enorm. Rapporterna i media har varit få och FN har i stort sett förgäves vädjat om stöd för humanitära och andra insatser. Sedan slutet av 1999 råder ett relativt lugn i landet och återuppbyggnaden påbörjas så småningom.
Relationer till Sverige
Företrädare för samtliga riksdagspartier deltog i en delegation som besökte Kongo-Brazzaville i mars månad i år. Då fick vi tillfälle att samtala med representanter på alla nivåer i samhället. Många nämnde hur omvärldens brist på intresse för landets problem försvårade situationen. Ett annat bestående intryck från vår resa är att alla kongoleser betonade de stora förhoppningar som man knyter till Sverige och Skandinavien. Den forna kolonialmakten Frankrike har förlorat mycket av sitt förtroendekapital och Sverige ses som ett föredöme, inte minst på grund av vår nutidshistoria, där svenskarna är kända för sitt intresse för människorättsfrågor och för att stödja svaga länders intressen gentemot stormakterna. Dessa förhoppningar anser vi förpliktar till ett fördjupat engagemang från Sveriges sida gentemot Kongo- Brazzaville.
Nuvarande svenskt stöd
Vi noterar med glädje att Sverige är en av de största bidragsgivarna till FN-systemet och dess insatser i Kongo- Brazzaville. Genom i första hand Svenska Missionsförbundet och Evangeliska Kyrkan i Kongo förmedlas Sida-hjälp, som kommer befolkningen till godo i olika former. Under vårt besök hade vi nära kontakt med den återupprättade svenska ambassaden i grannlandets huvudstad Kinshasa och vi delar den svenska regeringens bedömning, när den diplomatiska närvaron i landet och i regionen nu förstärks.
Framtida relationer mellan länderna
Situationen i Kongo-Brazzaville kännetecknas för närvarande av "post-konflikt-förhållanden". Alla goda krafter inom och utom landet måste samverka för att motverka att kriget blossar upp på nytt och att mardrömmen återupprepas. Inom en snar framtid hoppas vi, tillsammans med kongoleserna, att Republiken Kongo, som är rik på mineraltillgångar och stora mänskliga resurser, ska kunna fördjupa relationerna med Sverige på flera olika plan såsom det skissas i dokumentet Partnerskap Afrika. Ett handelsutbyte och kulturella kontakter kommer att vara givande för båda parter.
Konkreta insatser i dagsläget
Förutom att ge fortsatt stöd under återuppbyggnadsfasen i Kongo-Brazzaville skulle den svenska regeringen, främst genom de kanaler som EU och FN erbjuder, kunna verka för att den rådande freden stabiliseras. För detta krävs att de tidigare antagonisterna träffas för en uppgörelse så att befolkningen nås av tydliga signaler att ingen av dem har för avsikt att återuppta inbördeskriget. Insatser i form av övervakning och kontroll krävs inför de planerade valen. På längre sikt finns behov av en medveten demokratiutbildning där inte minst den unga generationen utgör en viktig målgrupp. En annan förutsättning för bestående fred är att de utländska, ekonomiska intressena kartläggs i landet. Landets oljetillgångar exploateras utan att befolkningen har möjligheter att få tillförlitliga uppgifter om vilka kvantiteter som utvinns och var pengarna hamnar. Oljeintressena tros ha spelat en stor roll under 90-talets inbördeskrig, men förhållandena har aldrig utretts.
Stockholm den 2 oktober 2000
Rose-Marie Frebran (kd)
Mariann Ytterberg (s)
Liselotte Wågö (m)
Yvonne Oscarsson (v)
Tuve Skånberg (kd)
Marianne Andersson (c)
Elver Jonsson (fp)
Marianne Samuelsson (mp)