1 Sammanfattning
Centerpartiets politik strävar efter att möjliggöra för enskilda människor, länder, grupper av länder, regioner och det globala samfundet att ta ansvar för sig själva, för andra och vår gemensamma värld. Vår vision om Europa bygger på ett folkligt engagemang och mänskligt utbyte syftande till fred och säkerhet, välstånd, respekt för grundläggande fri- och rättigheter och en hållbar utveckling. Vi arbetar för ett aktivt och solidariskt europeiskt samarbete och vill bidra till att forma den gemensamma europeiska framtiden. EU, i kraft av att vara Europas mest utvecklade samarbetsorganisation, är det effektivaste verktyget för att denna vision ska kunna bli verklighet. Det krävs dock att EU förändras. Syftet måste vara att anpassa EU till att omfatta Europas alla stater baserat på ett folkligt engagemang. Vår utgångspunkt är ett smalare men effektivare EU.
2 Innehållsförteckning 3
4 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stödja och stimulera de mellanmänskliga kontakterna och det folkliga utbytet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU:s framtida inriktning mot ett smalare och effektivare EU.1
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att definiera och renodla EU:s uppgifter. 1
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bejaka en flexibel integration. 1
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU:s beslutsfattande. 1
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att EU visar öppenhet och solidaritet gentemot omvärlden.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utarbeta en gemensam strategi för mänskliga rättigheter.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om reformering av EU:s institutioner. 1
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utökad rätt att ta del av handlingar. 1
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka Europaparlamentarikernas initiativ- och beslutsrätt. 1
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att höja valdeltagandet. 1
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättra EU:s medelshantering och resurshushållning. 2
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att koncentrera Europaparlamentets sessioner till Bryssel. 1
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU:s utvidgning.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges relationer till EMU. 2
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om folkomröstning i EMU-frågan. 2 17. 1 Yrkandena 2-5, 8-11 och 13 hänvisade till KU.
2 Yrkandena 12, 15 och 16 hänvisade till FiU.
5 Inledning
Någon enhetlig gemensam europeisk identitet finns inte. Vad är det då som förenar Europa och som gjort den europeiska integrationen möjlig? Europas erfarenheter av meningslösa men fruktansvärt förhärjande krig och erfarenheten av ideologiskt maskerad ondska står i en bjärt kontrast till de värden som brukar anses kännetecknande för västerlandets idéutveckling. Men inför detta Europas dubbla ansikte, kombinationen av ädla tankar och stort hopp å ena sidan, och maktens och våldets brutala triumfer å den andra, har en medvetenhet vuxit fram om att våra öden på många sätt hänger samman. Det har också skapat en klangbotten av gemensam längtan efter varaktig fred, frihet och humanitet. Dessa värden är på intet sätt exklusivt europeiska, men de kan i Europa endast uppnås på varaktig grund genom att vi arbetar tillsammans för att desarmera de likaledes djupt rotade motkrafterna - den aggressiva nationalismen, de nedärvda motsättningarna mellan regioner och religioner - och undanröjer deras grogrund - fattigdom, maktlöshet och förtvivlan. Det är detta Europa - med alla dess fel och förtjänster, framsteg och tillkortakommanden - Europas folk har ansvar för att förvalta i dag och i morgon, till gagn för dagens och morgondagens generationer.
Den moderna kulturen riskerar innebära en icke önskvärd likformighet. Det viktiga är att inte befästa ytliga kulturella särdrag eller att betrakta nationsgränserna som självändamål. Det viktiga är att se de kulturella identiteterna som en integrerad mångfald, som får möjlighet att frodas så länge den är sund. Där människor i samhället fritt ska kunna utveckla sin kulturella identitet.
Europa står liksom alla andra regioner inför ett paradigmskifte som drivs på av globaliseringen och den nya kunskapsekonomin. Det påverkar alla delar av vår tillvaro och för att kunna tillvarata kunskapssamhällets fördelar kommer förändringar av vår ekonomi och vårt samhälle att krävas. Det innebär att Europa står inför ett antal utmaningar och påverkas av ett antal utvecklingstendenser. Hur ska en fredlig utveckling och mänskliga rättigheter i hela Europa kunna säkras? Hur ska Europa freda sig från eller hantera de antidemokratiska strömningarna i form av högerpopulister, nazister och vänsterextremister eller de som exploaterar etnisk extremism?
Vad kommer den demografiska utvecklingen att innebära? En utveckling som innebär en faktisk befolkningsminskning i Europa under de kommande åren, med en stark förskjutning av ålderspyramiden och därav följande sociala utmaningar. Hur kan den globala konkurrensen mötas för att stärka en långsiktig ekonomisk utveckling i hela Europa? Hur ska Europa hantera miljöfrågorna, arbetet med regional balans mellan Europas olika regioner, de konstitutionella frågorna för ett väl fungerande, demokratiskt europeiskt samarbete?!
Europa har också ett globalt ansvar, och kan inte bara ägna sig åt den egna kontinentens utveckling. Europa kan vara en ledande kraft och vägvisare i kampen för solidaritet med världens fattiga, i det globala miljöarbetet, för ökad fri och rättvis global handel. Att Europa visar det globala samhället en stor öppenhet och strävar efter relationer på mer jämlik nivå med andra länder och världsdelar är av utomordentlig vikt.
Runtom i EU-länderna pågår sedan en tid tillbaka intensiva diskussioner om hur och i vilken riktning EU ska utvecklas. Statsöverhuvuden, regeringschefer, utrikesministrar och EU-kommissionärer förmedlar sina visioner om hur de hoppas att EU ska gestalta sig framöver. Den här motionen ska ses som ett inlägg i den debatten och syftar till att förmedla vår vision.
6 EU:s kompetens och befogenheter
EU har varit funktionellt och inriktat på olika mål genom decennierna, men hålls i grunden ihop av en gemensam uppfattning om vikten av välstånd, fred, att få leva trygg i en rättsstat. EU har konstruerats, bit för bit, på en grund som lades för snart femtio år sedan. EU utsätts på grund av omvärldsförändringarna för både ett yttre och ett inre tryck. Det yttre trycket kan sägas bestå av globaliseringen, den ökade internationella konkurrensen, kraven på gemensam säkerhet och utvidgning. Samtidigt påverkas det inre trycket av delvis samma faktorer, medborgarnas önskemål och förväntningar vad gäller exempelvis former för beslutsfattande, utvidgning och budgetstringens.
Framväxten av EU har varit resultatet av en politisk idé, vilket lett till att EU är ett föränderligt projekt som ännu inte i sina former och sin struktur stabiliserats. I dagens läge präglas EU av mångfalden av aktörer; de olika institutionerna, medlemsländer av skiftande storlek etc.
Det finns en utbredd kritik av hur EU-samarbetet fungerar men också - vilket är mer beklagligt - en stark misstro mot EU. I dag upplevs EU av många som bara ett problem, som något stort, byråkratiskt, oöverblickbart, långt borta som inte tillför något. Frånvaron av tydlighet i EU:s styrning, som på många sätt är önskvärd bl a av decentraliseringsskäl, medför också risker för en ständig utvidgning av EU:s ambitioner och beslutsområden genom skiftande oheliga allianser mellan de ingående aktörerna. Det är därför viktigt att EU:s beslutsfattande på ett tydligare sätt än hittills definieras och avgränsas genom en kompetenskatalog. Förvisso behövs också reformer av EU:s institutioner som leder till ökad öppenhet, ökad klarhet om var ansvaret ligger och förbättrade möjligheter för medborgarna att förstå och påverka processen.
Det är först när den enskilde vet vad EU gör, som den enskilde kan förstå och möjligen intressera sig. Centerpartiet anser att vad EU:s medborgare vill, behöver och förväntar sig av EU, kan bara de själva uttrycka. Det är rent förkastligt att behandla EU-frågor som om de vore traditionell utrikespolitik med begränsad medborgerlig insyn och delaktighet. EU behöver tvärtom finnas med i inrikespolitiken så långt det överhuvudtaget är möjligt. Parallellt med detta ska vi bejaka att EU är en politisk struktur som ska kunna påverkas på ungefär samma sätt som kommuner, landsting och riksdag. I ljuset av detta resonemang ter det sig oerhört viktigt att en gemensam samhällsdebatt uppkommer i Europa. Detta kan knappast åstadkommas utan förbättrad öppenhet och debatt i det europeiska beslutsfattandet och ett stärkt samarbete och idéutbyte inom de europeiska partierna.
EU har en viktig roll att spela i att stödja och stimulera de mellanmänskliga kontakterna och det folkliga utbytet. Föreningslivet, frivilligorganisationerna, folkrörelserna och de idéburna organisationerna liksom kommuner och regioner bör uppmuntras att fungera som kraftkällor i det medborgerliga Europasamarbetet. En ökad folklig legitimitet för EU kan aldrig kommenderas fram uppifrån. Det är tvärtom på det viset att en sådan legitimitet bara kan växa fram underifrån; av de många människornas egna fria vilja att samla sig och sluta upp bakom en idé eller ett projekt. Vad som ovan sagts om att stödja och stimulera de mellanmänskliga kontakterna och det folkliga utbytet bör ges regeringen till känna.
6.1 Smalare och effektivare EU
Grundprincipen för allt beslutsfattande bör vara att bygga på delegation underifrån. Makten ska tydligt ligga på den lokala nivån för att delegeras uppåt, till nästa nivå. Var besluten ska fattas, måste avgöras av närheten till dem som berörs, men också av om det överhuvudtaget går att fatta beslutet på just den nivån. Var löses problem effektivast? Vad är det lokalsamhället inte förmår? Vilka frågor hanteras bättre av fler än ett land ensamt? Vad kan EU som inte medlemsstaterna själva klarar av?
Vissa frågor är mer angelägna att hålla decentraliserade än andra. Val av form och plats för barnomsorg och skola är exempel på frågor där ett nära beslutsfattande har betydligt större legitimitet och dessutom sker mer effektivt. Frågor om miljöregler och varuregler vinner däremot betydligt i effektivitet genom centralt beslutsfattande. Mot bakgrund av att det ser olika ut i Europas länder och att vad som beslutas på vilken nivå (lokalt, nationellt etc) skiftar mellan länderna, måste ett konstitutionellt system kunna inrymma flera olika modeller. Viktigt för alla dessa modeller är att de har det gemensamt, att de bygger på grundläggande demokratiska värderingar. Konstitutionen måste också vara hållbar över tiden.
EU måste bli effektivt på de områden EU är satt att klara; en strävan som kan formuleras i uttrycket "ett smalare och effektivare EU". Nyttan av gemensamma bestämmelser överträffar ibland den motgång ett enskilt land, som inte vinner gehör, kan drabbas av.
För att man ska kunna fatta mellan- eller överstatliga beslut på olika områden, måste det vara så "nödvändigt" att nå resultat inom det området, att gemensamma bindande regler kan accepteras. Det överstatliga beslutsfattandet är enligt detta synsätt giltigt och bindande även om det går emot ett enskilt lands uppfattning. Mellanstatliga överenskommelser inom t ex ramen för EU eller WTO kan sätta upp minimigränser eller gemensamma bestämmelser om hantering och tillämpning, och därefter lämna till de avtalsslutande parterna att välja tillvägagångssätt. Att utvecklingen mot en ökad harmonisering på skilda politikområden sker i alla fall - utan att formella beslut fattas därom - är en annan sak.
För att EU ska kunna hantera viktiga uppgifter och för att inte tilltron till EU och dess förmåga ska förloras måste EU förändras. För Centerpartiet är EU inget självändamål, som man behöver konstruera uppgifter för. Vi vill utveckla EU för att möta Europas stora framtidsfrågor. EU ska därför inriktas på att bygga och främja fred, demokrati, frihandel, miljö och hållbar utveckling, bekämpa den gränsöverskridande organiserade brottsligheten, främja ekonomisk utveckling, välståndsutveckling (särskilt i de fattigaste delarna av Europa och tredje världen) och öka öppenhet inom EU och mot omvärlden. EU ska vara ett offensivt samarbetsforum för att främja dessa värden.
Vad som ovan sagts om EU:s framtida inriktning mot ett smalare och effektivare EU bör ges regeringen till känna.
Vi får inte tveka att ta konsekvensen av att EU kraftsamlar för att utveckla sin politik inom några områden, istället för alla. En sådan inriktning innebär naturligen att EU:s befogenheter och/eller ambitioner på olika politikområden begränsas eller hålls tillbaka. EU kan och ska, lika lite som staten, inte vara bäst på allt. Vi anser att det finns en rad politikområden som med fördel sköts av människor själva eller på lokal, regional eller nationell nivå, där inget mellan- eller överstatligt beslutsfattande egentligen främjar saken. Dit hör t ex utbildnings- och forskningspolitik, kulturpolitik, socialpolitik och arbetsmarknadspolitik. Däremot kan medlemsländerna samarbeta med varandra eller andra inom dessa områden om de så önskar; allt behöver ju inte vara föremål för beslutsfattande. Ett exempel av stor praktisk betydelse är strävandena efter ömsesidigt erkännande av examina.
Sverige har anledning att vaksamt följa EU:s utveckling. När drivkrafter bakom EU:s utveckling ser ut att försvagas, t ex kommissionens försvagade roll och den tysk-franska axelns minskade betydelse, finns möjligheter att, i samarbete med andra länder och i formandet av allianser, aktivt påverka unionens utveckling i en för oss önskvärd riktning. Utrymme att minska en klåfingrig centralmakts strävanden kan helt enkelt uppstå.
Ambitionerna att definiera, renodla och begränsa EU:s uppgifter, att skapa en klar och tydlig struktur för EU:s befogenheter, skulle komma till sitt mest konkreta och tydliga uttryck i en kompetenskatalog. En kompetenskatalog skulle kunna ange ramarna för ett smalare men starkare EU byggt på delegation underifrån och skulle med fördel kunna inbegripas i en ny konstitution för EU. Vad som ovan sagts om att definiera och renodla EU:s uppgifter bör ges regeringen till känna.
6.2 Flexibel integration
Centerpartiet bejakar en flexibel integration som medger att några medlemsländer går före och fördjupar samarbetet på ett visst område. Huvudregeln bör dock vara att alla länder ska delta i alla samarbetsområden. Gruppen som vill gå före i samarbetet måste bestå av minst hälften av medlemsländerna och de andra länderna ska tillåtas ansluta sig till samarbetet. Flexibel integration är viktigt, inte minst i ett utvidgningsperspektiv, eftersom det skulle tillåta och göra möjligt för vissa länder att gå före och stärka samarbetet på vissa områden samtidigt som en utvidgning inte förhalas. Exempelvis skulle de nordeuropeiska länderna, som traditionellt varit progressiva i miljöfrågor, kunna gå före på miljöområdet och visa nyttan och vinsterna med att skydda miljön. Vad som ovan sagts om att bejaka en flexibel integration bör ges regeringen till känna.
6.3 Beslutsfattande
I ett komplext samarbete som EU är gäller det att finna en rimlig avvägning mellan principerna om ett land - en röst respektive en medborgare - en röst. En ökad grad av beslutsfattande med kvalificerad majoritet får inte ske på sådana områden som är politiskt känsliga i den meningen att de kan sägas ligga nära kärnan i medlemsländernas suveränitet. Därför bör även fortsättningsvis enhällighet för frågor av konstitutionell karaktär, centrala institutionella frågor, frågor med stora ekonomiska konsekvenser för medlemsstaterna (t ex vissa budgetfrågor, skattefrågor m.m.) råda. Vad som ovan sagts om EU:s beslutsfattande bör ges regeringen till känna.
6.3.1 Den inre marknaden
Det största framsteg som EU uppnått, vid sidan av att förbättra relationerna mellan medlemsstaterna, är den inre marknaden. Genom de fyra friheterna har medborgarna i Europa uppnått betydligt utvidgade handlingsmöjligheter till mycket begränsade kostnader. Den inre marknaden innebär också väsentligt bättre förutsättningar för EU:s fattigare områden och i förlängningen de forna öststaterna att snabbt öka sitt välstånd. Att förvalta den inre marknaden är kanske inte så glamouröst men är likväl en av EU:s viktigaste och mest hedersamma uppgifter.
6.4 Solidaritet och öppenhet gentemot omvärlden
EU måste vara solidariskt både inom sig och i sina relationer till omvärlden. Solidariteten och strävan till sammanhållning inom EU tar sig t ex uttryck i en vilja och beredskap att omfördela resurser från rika till fattiga regioner, något som blir än mer viktigt när EU utvidgas. EU:s regionalpolitik är det bäst dimensionerade verktyget för att åstadkomma likvärdiga förutsättningar. Sverige kommer under överskådlig tid att vara s k nettobidragsgivare, även om beräkningsgrunder och metoder för finansiering förändras.
EU måste också i sina relationer till omvärlden visa öppenhet och solidaritet. EU har en viktig roll att spela i närområdet till icke- medlemsländer, vilket manifesterats i bl a ambitionerna att utveckla en nordlig dimension. Vidare har EU ett särskilt ansvar för att bidra till utvecklingen av Afrika. EU måste medverka till att utvecklingsländerna blir en del av världsekonomin, bland annat genom att öppna sina marknader för import från utvecklingsländerna. Vad som ovan sagts om vikten av att EU visar öppenhet och solidaritet gentemot omvärlden bör ges regeringen till känna.
Förra året lade ministerrådet för första gången fram en rapport om de mänskliga rättigheterna. Rapporten visar tydligt att en konsekvent och omfattande EU-politik för mänskliga rättigheter saknas. Med tanke på EU:s stora betydelse i världspolitiken är detta förhållande olyckligt. EU måste därför i sina yttre relationer ta vara på sin position och försöka utöva sitt inflytande på ett sådant sätt att också de mänskliga rättigheterna över hela världen främjas. Dessa är av oundgänglig betydelse för internationell fred, säkerhet och stabilitet. Det är därför av yttersta vikt att EU i sin handels-, bistånds-, utrikes- och säkerhetspolitik uppmärksammar MR-frågorna och att dessa tydligt återspeglas i EU:s agerande. En särskild s k gemensam strategi för mänskliga rättigheter borde utarbetas för att göra arbetet mer systematiskt, sammanhållet och konsekvent. Detta bör ges regeringen till känna.
6.5 Institutionella aspekter
Medborgarna måste kunna överblicka och förstå EU-systemet och kunna ta tillvara sina kanaler för att påverka. Reformer av EU:s institutioner som leder till ökad öppenhet, ökad klarhet om var ansvaret ligger och förbättrade möjligheter för medborgarna att förstå och påverka processen är också angelägna. I det sammanhanget måste även Europaparlamentets och parlamentarikernas roll ses över i syfte att stärka bland annat initiativ- och beslutsrätt. Rätten att ta del av handlingar inom EU bör förankras i unionsfördraget och utvecklas i bestämmelser motsvarande de svenska. Olika åtgärder bör övervägas med anledning av det låga och sjunkande deltagandet i valen till Europaparlamentet. Vad som ovan sagts om reformering av EU:s institutioner, utökad rätt att ta del av handlingar, att stärka Europaparlamentarikernas initiativ- och beslutsrätt samt åtgärder för att höja valdeltagandet bör ges regeringen till känna.
EU:s ekonomiska medel måste hanteras på ett ansvarsfullt sätt som främjar redlighet. EU:s interna kontroll och revision måste därför förbättras och fusk, bedrägerier, korruption, vidlyftiga subventioneringar och annan dålig resurshushållning bekämpas. Medborgarna ska kunna känna förtroende för hur de gemensamma resurserna förvaltas. Det gäller särskilt verksamheten inom kommissionen, dess underlydande myndigheter samt Europeiska centralbanken. Vad som sagts om att förbättra EU:s medelshantering och resurshushållning bör ges regeringen till känna.
Inom ramen för ett effektivare resursutnyttjande är det naturligt att Europaparlamentet koncentrerar sina sessioner till Bryssel. De olägenheter och de extra kostnader som sessionerna i Strasbourg medför står inte i rimlig proportion till nyttan av att hålla sessionerna på två orter. Likaså är det viktigt att i samma anda ha ett öppet förhållningssätt till hur EU-budgeten, dvs medlemsstaternas medlemskapsavgifter till EU kontra återflödet i form av stöd till medlemsstaterna, ska hanteras framöver.
Vad som ovan sagts om att koncentrera Europaparlamentets sessioner till Bryssel bör ges regeringen till känna.
7 Utvidgningen
Ett utvidgat EU bildar stomme i ett alleuropeiskt samarbete. En viktig utgångspunkt för EU:s framtida utveckling är att inte isolera sig i Europa, att inte bygga upp nya motsättningar. EU är en sammanslutning av ett antal olika kulturella traditioner; det viktiga är att erkänna och bejaka de kulturella traditionerna. EU ska vara en öppen, alleuropeisk samarbetsorganisation, beredd att spränga "religionsvallen" och även att ta in t ex muslimska länder. Utmaningen ligger i att bejaka mixen av kulturer och identiteter, på en gemensam värdegrund av humanism, demokrati och marknadsekonomi.
Målet måste vara att alla länder i unionens närområde som uppfyller de s k Köpenhamnskriterierna ska ges möjlighet att bli medlemmar.
Länderna ska:
- ha stabila institutioner som garanterar demokrati, rättssäkerhet, mänskliga rättigheter och skydd av minoriteter,
- vara fungerande marknadsekonomier och ha förmåga att hantera den konkurrens och de marknadskrafter som finns inom EU,
- kunna ta på sig de skyldigheter som följer av ett medlemskap och ansluta sig till målen för den politiska, ekonomiska och monetära unionen.
Även de länder som ännu inte klarar dessa villkor ska genom t ex gynnsamma handelsvillkor ges stöd att uppnå dessa. Medlemskap i EU är ett mäktigt verktyg för dessa länder att påskynda välståndsuppbyggnaden och säkra demokratin.
EU:s viktigaste uppgift framöver är därför att på jämlika villkor bereda alla europeiska stater som uppfyller Köpenhamnskriterierna tillträde till den inre marknaden. EU har en historisk chans att genom en utvidgning skapa varaktig fred och säkerhet på kontinenten. Den nu planerade utvidgningen kommer att ställa krav på de ansökande länderna att undersöka överensstämmelsen mellan den nationella lagstiftningen och EU:s gemensamma lagstiftning, den s k acquis communautaire. Det är i det sammanhanget angeläget att kraven på implementering av gemenskapslagstiftningen inte överdrivs, så att medlemskap i praktiken förhindras.
Utvidgningen kommer därutöver att ställa krav på de nuvarande medlemsländerna. Enligt vår uppfattning är det angeläget att nya medlemsstater ges fulla rättigheter och inte placeras i någon slags andraklassens medlemskap. EU:s utgifter för strukturfonder och jordbruksstöd kommer att öka och rika länder som Sverige måste vara beredda att betala en högre medlemsavgift än tidigare utan att få tillbaka lika mycket. Samtidigt måste politiken ändra inriktning. Solidariteten med människorna i de länder som bankar på EU:s dörr måste gå i första rummet.
Vad som ovan sagts om EU:s utvidgning bör ges regeringen till känna.
8 EMU
Den 1 januari 1999 inleddes den tredje etappen av EMU och den gemensamma valutan, euron, infördes i elva av EU:s femton medlemsstater. Valutaunionen påverkar i hög grad Sverige både ekonomiskt och politiskt, även då vi som hittills står utanför. För tillväxten och stabiliteten i hela EU är det viktigt att projektet blir en framgång.
I en internationaliserad ekonomi är förmågan till omvandling och förändring central. Därför måste stela strukturer brytas ned och hämmande tillväxthinder rivas. För att Sverige, som en liten, öppen ekonomi med stort omvärldsberoende, ska kunna leda utvecklingen inom såväl mogna som nya branscher krävs en öppenhet inför omvärlden och en beredskap till förändring.
En väl fungerande lönebildning är av avgörande betydelse för en fortsatt god sysselsättningsutveckling och en förutsättning för skattesänkningar. Lönebildningen har ännu inte anpassats fullt ut till de nya krav som ställs i dagens ekonomi. Den goda tillväxt vi ser fram emot de kommande åren, är i huvudsak resultatet av ett höjt kapacitetsutnyttjande i ekonomin och är därmed inte uthållig. För den långsiktiga tillväxtens skull och för att skapa incitament för utbildning, arbete, företagande och sparande måste därför skattetrycket sänkas.
Med sunda statsfinanser, fortsatt rörlig men stabil växelkurs och ett inflationsmål, en självständig centralbank, fortsatt reformering av arbetsmarknaden och ett gynnsamt företagsklimat skapar vi goda förutsättningar för tillväxt och hållbar utveckling i Sverige. Det är endast på denna grund som Sverige kan bedriva en trovärdig ekonomisk politik utanför EMU.
Den tilltagande ekonomiska integrationen och införandet av den gemensamma valutan ställer allt större krav på en väl fungerande samordning av den ekonomiska politiken i EU. För samordningen utgör de årliga allmänna riktlinjerna för den ekonomiska politiken det centrala instrumentet. De omfattar både makroekonomisk politik samt sysselsättnings- och strukturpolitik och anger övergripande strategiska mål för den ekonomiska politiken i medlemsstaterna och unionen samt specifika rekommendationer till varje enskild medlemsstat. De allmänna riktlinjerna tar ett samlat grepp på de samarbetsprocesser som finns för finanspolitiken, sysselsättningspolitiken samt strukturpolitiken.
Sverige har i Stabilitets- och tillväxtpakten inom EU åtagit sig att ha ett medelfristigt mål för de offentliga finanserna att vara nära balans eller i överskott. Varje medlemsstat får själv bestämma det exakta budgetmålet. Stabilitets- och tillväxtpakten syftar till att säkerställa en varaktig budgetdisciplin i den tredje etappen av EMU. De medlemsstater som deltar i valutaunionen ska utarbeta stabilitetsprogram och länderna utanför valutaunionen ska utarbeta konvergensprogram. Att åtagandena efterlevs är av stor betydelse för den ekonomiska politikens trovärdighet och möjliggör samtidigt för medlemsländerna att hantera normala konjunktursvängningar utan att riskera alltför stora budgetunderskott.
Centerpartiet anser att det är viktigt att föra ett nyanserat samtal om Sveriges relation till EMU. Lika väl som ett svenskt deltagande skulle innebära positiva möjligheter skulle det också innebära uppenbara risker. Fördelarna med ett EMU-medlemskap är att växlingskostnaderna försvinner och att osäkerheten om valutakurser minskar, vilket kan leda till att handeln mellan EMU-länderna ökar något. Prisjämförelser underlättas också.
Centerpartiet avvisar emellertid ett svenskt medlemskap i EMU:s tredje etapp, eftersom nackdelarna med ett svenskt inträde överväger de fördelar som kan finnas. Den ekonomiska och monetära unionen är inte, i första hand, ett ekonomiskt utan ett politiskt projekt. Som sådant är EMU ett av EU:s mest tydliga överstatliga projekt, vilket kommer att innebära mindre ekonomiskt inflytande och minskad ekonomisk flexibilitet för medlemsstaterna. En gemensam penningpolitik kommer med sannolikhet att tvinga fram mer av gemensam finanspolitik.
De ekonomiska betänkligheterna mot EMU:s tredje etapp tar sikte på att euroområdet inte är ett s k optimalt valutaområde. Därmed drabbas EMU- länderna på olikartat sätt av händelser i omvärlden. Arbetskraftens rörlighet mellan EU:s medlemsländer är begränsad, löne- och prisflexibiliteten är otillräcklig och näringslivsstrukturen skiftar betydligt mellan medlemsländerna. Det finns inom valutaunionen därför inbyggda risker för en långsiktig asymmetrisk utveckling eller för mer dramatiska asymmetriska chocker. Den europeiska centralbanken, ECB, kan helt enkelt inte bedriva en penningpolitik som passar de olika medlemsländernas skilda behov. Det är därför det är så viktigt att Sverige inte avhänder sig möjligheten att tillgripa bl a räntevapnet. Att ECB inte kan ta hänsyn till de skilda behoven riskerar att skapa spänningar inom valutaunionen, mellan länder och mellan regioner. För att hantera problemen kommer det sannolikt att krävas omfattande regionalpolitiska stödinsatser.
Den europeiska centralbanken (ECB) har uppenbara problem att hantera den differentierade tillväxten inom euroområdet. Medan enskilda länder som Portugal, Finland och Irland hotas av överhettning har ECB tagit stor hänsyn till de stora länderna, som Tyskland och Italien, där ekonomin fortfarande är relativt svag. Euroländernas konjunkturer går helt enkelt i otakt och trots att ECB ska verka som ett rent "europeiskt" organ är ECB:s räntebeslut i praktiken känsliga för de stora ländernas utveckling. Fortfarande präglas således ECB:s beslut alltför mycket av förhandlande och kompromissande mellan elva centralbankschefer. ECB:s framtida arbete och verksamhet bör i högre utsträckning genomsyras av större transparens, öppenhet och demokratisk kontroll.
Det finns de som befarar att priset för en självständig valuta är ett politiskt utanförskap. Det är en fråga som förtjänar att tas på allvar. Sverige ska inte eftersträva makt för maktens egen skull, utan bygga allianser på strategiskt viktiga områden, där vi ser nyttan och behovet av ett stärkt europeiskt samarbete. Dit hör bl a miljöpolitiken, en gemensam europeisk säkerhetsordning och gemensamma regler för den inre marknaden. Mycket lite talar för att Sveriges framtida inflytande på dessa områden kommer att vara avhängigt ett svenskt medlemskap i EMU. Tvärtom kommer vårt inflytande att avgöras av styrkan i vår egen framgång; som föregångare och framgångsrikt land kommer inflytandet också med bevarad självständig valuta.
Centerpartiet kommer noga att följa utvecklingen av valutaunionen och återkommande pröva giltigheten i argumenten för och mot ett inträde. Sveriges långsiktiga relationer till EMU får värderas utifrån vunna erfarenheter. Förutom utvecklingen inom EMU kommer Sveriges relation till EMU att påverkas av hur Storbritannien och Danmark agerar samt av hur EU:s utvidgningsprocess fortskrider. Grekland, som också hittills stått utanför, uppfyller numera samtliga konvergenskriterier och väntas införa den gemensamma valutan från och med den 1 januari 2001.
Vad som ovan sagts om Sveriges relationer till EMU bör ges regeringen till känna.
Om en riksdagsmajoritet avser att aktualisera ett medlemskap anser centerpartiet att frågan ska avgöras av medborgarna i en folkomröstning. En folkomröstning brådskar inte, utan det viktiga är att nu utnyttja det rådrum som skapats genom att Sverige står utanför EMU. Centerpartiet kommer även fortsättningsvis att söka stimulera en bred och allsidig debatt inom och utom centerrörelsen om Sveriges förhållande till EMU. En folkomröstning måste utlysas i god tid - minst ett år i förväg - och innehålla två tydliga alternativ (ja eller nej till ett färdigförhandlat avtal). Båda sidor bör av staten tillförsäkras likvärdiga ekonomiska resurser. Vad som ovan sagts om folkomröstning i EMU-frågan bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 3 oktober 2000
Marianne Andersson (c)
Åsa Torstensson (c)
Agne Hansson (c)
Erik Arthur Egervärn (c)
Rigmor Stenmark (c)
Sven Bergström (c)
Lena Ek (c)