Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att ta till vara de svenska regionernas kunnande och erfarenheter vid utvidgningen av EU. Motivering
En av de stora möjligheter vi står inför idag är utvidgningen av EU. Inför EU-medlemskapen ställs höga krav på kandidatländerna. Lika höga krav bör ställas på oss som redan är EU-medlemmar. Sverige har här en viktig roll genom sitt starka engagemang för utvidgningen och genom de insatser som görs för att underlätta kandidatländernas väg mot medlemskap.
Men i utvidgningsprocessen är det även viktigt att alla goda krafter inom Sverige kan utnyttjas. Här borde de svenska regionerna ges ett betydligt större stöd för sitt interregionala samarbete. Sedan länge arbetar många av dem tillsammans med regioner särskilt i de baltiska länderna. Hitintills har det interregionala samarbetet försvårats av att de EU-program som finansiellt stöder ansökarländerna, t.ex. PHARE/Tacis inte är koordinerade med andra EU-program. Därför är det mycket angeläget att man från svenskt håll kan arbeta för en harmonisering och samordning av EU-programmen så att dessa kommer ansökarländerna till del på "lika" villkor.
Även regionernas speciella kunnande och erfarenheter bör bättre tillvaratas i utvidgningsprocessen. Många av dess kompetensområden, som t.ex. lokal/regional demokrati, miljövård, sociala frågor och utbildning hör till grundstenarna i ett väl fungerande samhällssystem. Därför bör Sverige i högre grad uppmuntra och ekonomiskt stödja den sortens interregionala samarbete. Ett exempel är B 7 (Östersjöns sju största öar) där Öland och Gotland arbetar tillsammans med bl.a. två estländska öregioner kring ovan nämnda frågor.
Stockholm den 4 oktober 2000
Agneta Ringman (s)
Lilian Virgin (s)