Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om initiativ för att se över relationerna mellan EMU-medlemmar och icke-EMU-medlemmar i EU. Danmarks nej till EMU
Efter det danska avslaget till Maastrichtfördraget 1992 tvingades EU ompröva sina villkor för medlemskap och bevilja Danmark fyra undantag. EU tvingades inte bara ompröva relationen till Danmark utan också ta en debatt om hur man skulle kunna öka det folkliga stödet för hela tullunionen. Den debatten påverkade bland annat synen på öppenhet och EU:s interna demokrati. Nu tvingas EMU-länderna förhoppningsvis till en liknande omprövning. Argumentationen för en grundläggande demokratisering inom EU och EMU skärps. Den svenska regeringen bör vara pådrivande i detta, särskilt under det kommande ordförandeskapet.
Efter det danska nejet står det nu klart att minst ett EU-land kommer att stå utanför EMU under ett antal år med gemensam valuta. Mycket talar också för att avgöranden i Sverige och Storbritannien kan komma att dröja. Det finns ett antal oklarheter när det gäller icke-EMU-medlemmars - och särskilt Sveriges - ställning i EU som behöver redas ut. En sådan fråga är relationen mellan Ekofin (de 15) och EMU:s råd (EU 11 som blir EU 12). Det ligger i Sveriges intresse att behålla Ekofin som den överordnade instansen. Vidare finns också en rad regler och lagar som införts i Sverige och som i allt väsentligt kan ses som förberedelser för ett kommande medlemskap i EMU.
Sveriges anknytning till EMU är nu en fördragsmässig anomali. Juridiskt - enligt bokstaven i Maastricht - måste Sverige gå med om vi uppfyller kriterierna och om ministerrådet så beslutar. Det finns höga företrädare i EU som ännu hävdar denna strikt juridiska tolkning. Men de flesta verkar nu ha accepterat att den svenska ensidiga protokollsanteckningen om att vi själva beslutar i frågan är en politisk realitet, trots att vi inte har Danmarks och Storbritanniens fördragsmässiga undantag. Regeringen bör verka för att detta "undantag i praktiken" bekräftas officiellt i EU och EMU.
Den svenska regeringen borde snarast nu i första hand ta kontakt med sina danska och brittiska kollegor för att diskutera initiativ till diskussion och klarläggande av hur relationerna till EU för medlemmar som inte är med i EMU ska se ut i enlighet med vad som sägs i motionen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 1 oktober 2000
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Johan Lönnroth (v)