Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall påverka övriga medlemsländer i EU för att så snabbt som möjligt bygga upp en handlingskraftig ordningsmakt och ett fungerande rättsväsende i Kosovo.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige långsiktigt skall verka för att Kosovo skall bli självständigt.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att verka för att Kosovo liksom övriga länder på Balkan integreras i det europeiska samarbetet, EU.
Valet i Serbien
I Jugoslavien är situationen näst intill kaotisk. Slobodan Milosevic och de andra makthavarna i hans regim kan inte acceptera att de vid valet den 24 september besegrades av oppositionen, trots att OSSE bland många andra konstaterat att oppositionen under Kostunica fick en majoritet av rösterna. Världen tycks hålla andan i avvaktan på Milosevics nästa drag. Då Milosevic inte erkänner att oppositionen fått mer än 50 procent anser han att det ska genomföras en andra valomgång, vilket oppositionen motsätter sig.
Milosevic kommer förmodligen att hålla sig kvar vid makten så länge han kan. Oavsett om han lyckas med detta ytterligare en tid kommer det nuvarande politiska systemet att vittra sönder. Ingen kan garantera att det inte kan bli en militärkupp. Med tanke på att militären varit en av den serbiska nationalismens starkaste stöttepelare under hela förra seklet och fram till idag kan man knappast förvänta sig att en sådan kupp i så fall skulle gå i liberal riktning.
Europa och USA har med spänning väntat på valutgången. I avvaktan på att något oförutsett positivt skulle hända är det många frågor som rör Balkan som ofta skjutits upp. Att inte ta tag i de olösta frågorna är ett ytterligare svek mot de människor på Balkan som är offren vid det forna Jugoslaviens sönderfall. Dessutom utgör situationen ett hot mot den europeiska säkerheten.
Kosovo
Det angelägnaste frågan är Kosovos aktuella situation. Det är omöjligt att föreställa sig att kosovoalbanerna återigen skulle gå in i en sådan situation att de på nytt blir kuvade och trakasserade av serberna. Det vill säga i det förtryck som pågått under de tio år som följde på Milosevics beryktade högtidlighållande av 600-årsminnet av slaget på Trastfältet. Lika otänkbart är det att den etniska resningen skall tillåtas fullföljas i motsatt riktning.
I det längsta trodde kosovoalbanerna att Europa skulle sätta stopp för den serbiska centralmaktens tyranni. Men Europa teg. Man tycktes inte ha lärt något av händelserna i Bosnien. Med ödesbestämd logik föddes en albansk beväpnad motståndsrörelse, UCK, som snabbt lärde sig serbernas taktik. När morden på civila kosovoalbaner kunde räknas i tusental, när uppåt en miljon kosovoalbaner drivits på flykt och deras hem förstörts, då först reagerade världssamfundet. I realiteten var det USA som tog initiativet. Ryssland bromsade och stödde som vanligt serberna. Västeuropa ställde upp på USA:s sida. Kanske mest av rädsla för det flyktingproblem fördrivningen av den kosovoalbanska befolkningen var och skulle kunna bli.
I dag håller UNMIK och KFOR ställningarna i ett Kosovo där återuppbyggnaden gör goda framsteg. Men där råder ett politiskt vakuum och fortfarande begås terrorhandlingar mellan folkgrupper, även inom den kosovoalbanska majoriteten. Det är endast ytterlighetskrafterna som i längden kommer att dra fördel av den situation som råder ifall den tillåts bestå.
Lösningen på detta problem ligger i att stärka de demokratiska krafterna, att snabbast möjligt bygga upp ett civilsamhälle där alla medborgare oavsett nationalitet och religion ges samma rättigheter i verkligheten och inte endast på papperet. EU har i många fall inte infriat givna löften, framförallt inte när det gäller löften om humanitärt bistånd och återuppbyggnad.
En av förutsättningarna för ett fungerande civilsamhälle är ett fungerande rättssystem med domstolar och ordningsmakt. Antalet poliser som olika EU- länder ställt till förfogande är långt under det som initialt avsågs och ännu längre ifrån det som behövs.
Sverige bör således verka för, både genom egna insatser och genom att påverka övriga medlemsländer i EU, att så snabbt som möjligt bygga upp en handlingskraftig ordningsmakt. I den ordningsmakten bör förutom erfarna poliser från olika EU-länder även ingå poliser från Kosovos olika befolkningsgrupper. Avsikten bör vara att på sikt tunna ut och avsluta det europeiska deltagandet i polisstyrkan när demokratin har fått ett verkligt fotfäste. En förstärkning av polismakten och rättsväsendet bör kunna leda till en betydlig minskning av KFOR-styrkan redan på kort sikt, och därmed av totalkostnaderna för de medverkande länderna.
Givetvis bör uppbyggnaden av rättsväsendet ske jämsides med uppbyggandet av en handlingskraftig ordningsmakt. Att serbiska krigsförbrytare gång på gång kunnat fly ur KFOR:s förvar minskar den albanska majoritetens samarbetsvilja. Liknande kan sägas om den gränsdragning som i praktiken tillåtits i norra Kosovo med staden Mitrovica som fäste för serbisk nationalism. Kosovoalbaner har långt efter KFOR:s intåg i Kosovo fördrivits från den staden. Detta påminner om det som skett i Bosnien och som fortfarande är ett öppet sår i Europa. Ett villkor för att befolkningen inte tar lagen i sina egna händer är att krigsförbrytare och andra förbrytare grips och ställs inför domstol så snabbt som möjligt.
Det näst mest angelägna problemet att ta itu med är Kosovos framtid. Att skjuta den frågan framför sig undergräver befolkningens förtroende i fredsprocessen och spelar nationalisterna på båda sidor i händerna. Den rimligaste lösningen borde vara att landet blir självständigt. På sikt bör Kosovo liksom övriga länder på Balkan integreras i det europeiska samarbetet, EU.
Stockholm den 29 september 2000
Margareta Viklund (kd)
Björn Leivik (m)