Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det program för konfliktförebyggande som skall presenteras vid Europeiska rådets möte i Göteborg innehåller konkreta strategier för hur olika målsättningar skall uppnås.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hur man kan tillföra en säkerhetspolitisk dimension till svensk Afrikapolitik.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om svensk beredskap att delta i krishanteringsoperationer på den afrikanska kontinenten.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stödja afrikanska ansträngningar att inleda konkret frihandelssamarbete.
Motivering
Konfliktförebyggande verksamhet är ett område inom utrikes- och säkerhetspolitiken där det är svårt att mäta vilka ansträngningar som haft avgörande betydelse. Detta gör det särskilt viktigt att vara så konkret som möjligt när man behandlar denna fråga. En förutsättning för att kunna genomföra konfliktförebyggande insatser är att det finns politisk vilja och förmåga att kunna agera snabbt i krislägen. Men det gäller också att göra rätt saker vid rätt tidpunkt och på rätt plats.
Konfliktförebyggande insatser kräver samarbete mellan regeringar och organisationer för att uppnå resultat. Här är det viktigt att kartlägga vilka instrument som finns tillgängliga och vilka möjligheter olika aktörer har att agera. Detta bör vara en av de frågor som tas upp i det program som regeringen skall utarbeta inför Europeiska rådets möte i Göteborg i juni 2001.
I regeringens skrivelse 2000/01:2 Att förebygga väpnade konflikter redovisas svenska och internationella ansträngningar för att förebygga väpnade konflikter. I skrivelsen redogörs även för regeringens prioriteringar inför framtiden.
Skrivelsen utgör en katalog över alla tänkbara insatser som skulle kunna ges etiketten konfliktförebyggande verksamhet. Här blandas stort och smått och komplexa frågor berörs ytterst svepande. Detta gör skrivelsen både svåröverskådlig och svårläst.
Regeringen anger en mängd målsättningar utan att presentera konkreta strategier för hur dessa skall uppfyllas. Därmed blir ämnet konfliktförebyggande synnerligen abstrakt och skrivelsen förlorar i trovärdighet.
Därtill kommer att flera av regeringens målsättningar på det konfliktförebyggande området är vaga och orealistiska. Hur avser regeringen utveckla förståelsen mellan demokrati och säkerhet? Hur avser regeringen stärka det internationella samarbetet för ökad kontroll av oslipade diamanter? Hur avser regeringen förbättra sanktionsinstrumentet?
Ett antal faktorer som kan bidra till att utlösa konflikter berörs knappast i skrivelsen. Vilka strategier bör utarbetas för att bättre kunna hantera relationerna till svaga och korrumperade regimer eller förtryckarregimer? Hur hanterar man konflikter där det närmast råder anarki? Hur kan man bistå länder med att bygga upp militära strukturer under demokratisk kontroll? Hur uppnår man bättre samordning mellan civila och militära insatser i krishanteringsoperationer? Vilken beredskap har Sverige att delta i krishanteringsinsatser utanför Europas gränser?
Ingen kontinent är så konfliktdrabbad som den afrikanska. Vi har under det senaste åren sett nya konflikter blossa upp bl.a. i Angola, Elfenbenskusten, Etiopien-Eritrea, Sierra Leone och Stora sjö-regionen. Dessutom står vi inför ökad våldsanvändning i både Nigeria och Zimbabwe. Anmärkningsvärt nog är kapitlet om regeringens särskilda prioriteringar vad gäller Afrika ett av de kortaste. Detta visar möjligen de problem man står inför när det gäller konfliktförebyggande. Där vi finner de allra största behoven av konfliktförebyggande är regeringen minst benägen att agera. Därtill kommer att få svenskar är insatta i vilka säkerhetspolitiska intressen som står på spel i olika afrikanska länder. Detta kan delvis förklaras av att svensk Afrikapolitik saknar en säkerhetspolitisk dimension.
Även när det gäller situationen i Mellanöstern är regeringens prioriteringar ytterst begränsade. Det handlar om att fortsätta främja Barcelonaprocessen samt att slå ett slag för det nyöppnade svenska institutet i Alexandria.
I skrivelsen anges att respekt för nationell suveränitet inte får stå i vägen för nödvändiga insatser i inomstatliga konflikter för att förhindra humanitära katastrofer och grova kränkningar av mänskliga rättigheter. Det är dock viktigt att tillägga att en sådan intervention måste ske i enlighet med FN- stadgans principer. För att få varaktig effekt måste insatserna också utgöra en del av en större politisk och ekonomisk strategi.
Länder som är nära sammanflätade både politiskt och ekonomiskt väljer samarbete framför konflikt. Erfarenheterna visar att fria människor som kan röra sig fritt över kontinenten har ett intresse av att bevara freden. Detta gäller inte bara i Europa, utan även i övriga delar av världen. I Afrika har man nu tagit intryck av EU som ett fredsprojekt. Nyligen togs konkreta steg mot frihandelssamarbete. Tanken är att 20 afrikanska länder skall grunda COMESA - Common Market for Eastern and Southern Africa. Denna krets kommer sedan successivt att utökas. Målet skall vara fullständig integration. Om denna satsning ges rätt förutsättningar kommer den att utgöra ett konkret exempel på konfliktförebyggande verksamhet. Lika viktigt är att främja samarbetet vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati i Afrika.
Stockholm den 6 november 2000
Göran Lennmarker (m)
Bertil Persson (m)
Liselotte Wågö (m)
Sten Tolgfors (m)
Karin Enström (m)
Roy Hansson (m)
Birgitta Wistrand (m)
Gustaf von Essen (m)
Hans Hjortzberg-Nordlund (m)
Lars Tobisson (m)
Henrik S Järrel (m)
Lennart Fridén (m)