Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inrätta ett gemensamt fredscentrum i Sverige. Inledning
Internationell fredsfrämjande verksamhet blir en allt viktigare del i vår utrikespolitik. Det handlar om ett brett spektrum åtgärder för att stabilisera krishärdar världen över. I dessa medel ingår det vi traditionellt kallar fredsbevarande insatser - övervakning av vapenstillestånd och liknande uppgifter. Men begreppet rymmer betydligt vidare insatsmöjligheter, såsom preventiv diplomati, medling, demokratibistånd och s k fredsframtvingande verksamhet. Den senare innebär att det internationella samfundet kan ingripa med våldsmakt för att skydda civilbefolkning eller åstadkomma vapenvila.
De många formerna av fredsfrämjande verksamhet tyder på att den ökat i betydelse, vilket också är fallet. Det hänger samman med delvis nya och förändrade förutsättningar för den internationella politiken. Det kalla krigets slut har ökat möjligheterna för det internationella samfundet att ingripa i konflikthärdar världen över. Dessutom har konflikterna ändrat karaktär. Konflikter är numera till allra största delen inomstatliga, och uppkommer exempelvis p g a etniska eller religiösa motsättningar. Deras begränsade omfattning hindrar dock inte att de kan få ytterst allvarliga återverkningar på internationell stabilitet och säkerhet. Lokala och regionala konflikter kan lätt sprida sig och hota internationell säkerhet. De utgör naturligtvis också enorma tragedier i de länder som berörs.
Vi anser, trots sådana tragedier, att världsutvecklingen efter det kalla kriget har öppnat nya och hoppingivande möjligheter till en säker och människovärdig tillvaro för alla individer. Därför arbetar Kristdemokraterna också för att tillföra utrikespolitiken ett starkare fokus på mänskliga rättigheter. Målet måste vara att värna varje enskild människas säkerhet. Detta är förklaringen till att internationella fredsfrämjande insatser måste utvecklas och bli effektivare. Världssamfundet har en skyldighet att utnyttja de ökade möjligheterna till konstruktiv internationell samverkan.
FN, EU, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och NATO med flera internationella eller regionala organisationer har alla tagit initiativ till att förbättra internationell samverkan inom krishantering och konfliktförebyggande åtgärder. Insatserna i ett antal konflikter har uppdagat bristande beredskap och samordningsförmåga.
Behov av effektivisering och samordning
Sverige lägger redan idag ner ett stort arbete på att utveckla samordningsformer för en effektiv krishantering. Idag är en av de stora prioriteringarna att ge EU ett krishanteringsinstrument för snabba och beslutsamma insatser, en utveckling som Kristdemokraterna välkomnar.
Nationellt behöver Sverige bli ännu bättre på samordning av såväl militära som civila resurser. Erfarenheterna från uppgifterna på Balkan har entydigt visat att arbetet blir effektivare vid en samordning. Kristdemokraterna tror att Sverige kan bli ett föregångsland inom fredsarbetet, genom att bli det land som klarar av att överbrygga alla interna motsättningar och sätta ihop alla bitar i det komplicerade konflikthanteringspusslet. Det gäller att skapa en organisation som kan arbeta med helheten, omfattande forskning, planering, rekrytering av personal, utbildning och träning, insatser, uppföljning, värdering, analys och såväl intern som extern information.
Det handlar om att knyta ihop trådarna till en sammanhängande väv. I dag är den internationella verksamheten spridd på en mängd aktörer, vilket i sig skapar konflikter mellan de olika aktörerna. Vi kan bara erinra oss svårigheterna att få Kosovostyrkan på plats. Rekryteringen görs i dag av ett flertal inblandade aktörer. Planering och styrning görs också av alltför många instanser. Finansieringskanalerna fungerar dåligt. Resultatet är alltför långsamma ingripanden i situationer där snabbhet och effektivitet är absolut avgörande. Det är visserligen inte fel i sig att många myndigheter är involverade i arbetet - var och en har sin speciella kompetens att tillföra. Men däremot måste samordningen öka.
Inrätta ett internationellt fredscentrum i Sverige
Den internationella hjälpverksamheten får inte främst styras av institutions- bevarande hänsyn i Sverige, utan den bör vara målinriktad och leda till kost- nadseffektiva insatser.
Kristdemokraterna vill inrätta ett internationellt fredscentrum i Sverige för en effektivare samordning av såväl insatser som förberedelser inför olika internationella hjälpinsatser. Vi välkomnar varmt den offentliga utredning - Att verka för fred, SOU 2000:74 - som nu lagt fram olika förslag i denna riktning.
Kraftsamling och ökad samordning måste vara ledord i reformerna av våra krishanteringsförmågor. Det nya fredscentret skulle kunna åstadkomma detta. Gemensamma utbildningsresurser ger positiva effekter, genom att personalen får en chans att lära från olika verksamhetsområden. Exempelvis kan biståndsorganisationers kunskaper om ekonomisk och social utveckling vara ett viktigt komplement till FN-soldaternas utbildning. Omvänt har fredsstyrkorna mycket att lära ut till biståndsorganisationer. Ett viktigt argument för större samordning är också att den personal Sverige sänder ut till en mängd olika internationella uppdrag skulle omfattas av ett mer enhetligt regelsystem för ersättning och stöd m m. Ytterligare ett argument är att det kan bli lättare att ordna klara finansieringsvägar om de civila och militära resurserna är organisatoriskt väl integrerade. Skapandet av ett internationellt fredscentrum bör därför kombineras med en översyn av finansieringen av Sveriges internationella insatser.
Slutligen är ett huvudargument för ett internationellt fredscentrum att det skulle underlätta Sveriges kontakter med de internationella organisationer till vilka vi förväntas bidra med personal och resurser för krishanteringsinsatser, exempelvis EU.
Försvarsmaktens internationella centrum SWEDINT bör fortsätta att utveckla den militära strukturomvandling som nu pågår, och som ska öka förmågan att ta sig an uppdrag i samverkan med utländska militära styrkor. I Kungsängen, dit SWEDINT skall omlokaliseras, bör verksamheten utvecklas till att omfatta såväl förberedelser för civila som militära hjälpinsatser. Både civila och militära myndigheter bör samlokaliseras till Kungsängen, inklusive relevanta avdelningar av polisen och Räddningsverket. Trots att detta kan innebära initiala kostnader och organisatoriska utmaningar, anser vi att möjligheterna med och vinsterna av en samordning och samlokalisering är så mycket större än eventuella problem.
Sida bör vara en av flera huvudaktörer vid ett internationellt fredscentrum. Den personal som myndigheten idag rekryterar för internationellt arbete bör utbildas vid centret. Samtidigt kan Sidas kompetens på ett antal områden komma andra organisationer till del. Vi tror att det finns mycket att vinna på större samverkan mellan biståndsverksamhet och den kapacitet som finns inom det fredsfrämjande området.
Överhuvudtaget är det önskvärt att de olika organisationer som verkar för fred och utveckling i världen samordnar sin verksamhet. Därför menar vi att även frivilliga hjälporganisationer bör få en viktig roll i, och kunna utnyttja, fredscentrets resurser. Kanske kan även näringslivet dra nytta av kontakter med ett sådant kompetenscentrum.
Utbildning och annan verksamhet på ett internationellt fredscentrum bör naturligtvis knytas till relevanta forskningsinstanser, som alltså bör vara representerade på centret, exempelvis det internationella fredsforskningsinstitutet SIPRI, IDEA m fl institutioner.
Stockholm den 4 oktober 2000
Amanda Agestav (kd)
Jan Erik Ågren (kd)
Margareta Viklund (kd)
Erling Wälivaara (kd)
Fanny Rizell (kd)
Holger Gustafsson (kd)
Mats Odell (kd)
Ingvar Svensson (kd)
Inger Strömbom (kd)
Kenneth Lantz (kd)
Ulf Björklund (kd)
Rosita Runegrund (kd)