Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige i FN måste verka för att USA:s och Storbritanniens bombningar av Irak upphör.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige till följd av att sanktionerna mot Irak inte alls får den effekt som avses i FN verkar för att sanktionerna hävs.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen inom FN och EU bör verka för att en federal lösning kommer till stånd när det gäller norra Irak/irakiska Kurdistan på ett sådant sätt att det kurdiska folkets ställning i folkrättsligt avseende stärks och skyddas.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att eftersom det s.k. Food for Oil-programmet inte fungerar måste den svenska regeringen i FN verka för att den irakiska befolkningen ges snabb och effektiv hjälp med livsmedel och mediciner så snart sanktionerna hävts och bombningarna upphört.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att den svenska regeringen bör verka för att FN utarbetar andra metoder och typer av sanktioner mot stater som begår brott mot folkrätten eller mot mänskliga rättigheter än de som vi sett i bl.a. Irak, vilka drabbar oskyldiga i stället för dem som är ansvariga för brotten.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige i FN bör verka för att en ny resolution, som när den konkret tillämpas innebär stöd och skydd för kurderna i norra Irak/irakiska Kurdistan och som även innefattar militära ingripanden, utan att dessa innebär urskiljningslösa bombningar av den typ som USA och Storbritannien genomfört mot Irak.
Bakgrund
Förenta nationerna skapades i andra världskrigets slutskede 1945. Som världsomfattande organisation borde FN ha rönt större förtroende och respekt än vad som var fallet under de följande åren. Den har kunnat medla och skapa fred vid flera tillfällen, vilket organisationen skall hållas räkning för. Men ofta har FN förlamats och inte förmått att agera. Detta har dock inte varit FN:s fel. Det var ett fel som byggdes in av grundarna av organisationen - de fyra segrande makterna i andra världskriget. Det var motsättningen mellan de två främsta stormakterna, USA och Sovjetunionen, som efter andra världskriget kom att förlama organisationen.
Efter det kalla krigets slut 1989/90 fanns på den världspolitiska arenan endast en verklig stormakt kvar i världen, supermakten USA. Frankrike och England hade i realiteten förlorat mycket av sin stormaktsställning i samband med efterkrigstidens avkolonisering. Efter Sovjetunionens upplösning 1989/90 var Ryssland ekonomiskt, militärt och politiskt försvagat.
Den ena stormaktens försvinnande från den världspolitiska arenan betyder inte att den kvarvarande stormaktens ekonomiska, politiska, ideologiska och kulturella ambitioner automatiskt upphör.
Det borde efter ett studium av de senaste tio årens utveckling stå klart att den stormakt som blev kvar på arenan inte agerat utifrån de mål som är FN:s och mänsklighetens utan utifrån eget gottfinnande och med egna snäva intressen som riktmärke.
Några exempel på detta är de repressalier i form av missilangrepp som USA vidtog efter terroraktionerna mot USA:s ambassader i Nairobi och Dar es Salaam och som på lösa grunder antogs vara initierade från Sudan och Afghanistan. Som terroristbekämpning var dessa angrepp fullständigt meningslösa, eftersom missilerna antingen träffade oskyldiga människor eller i sammanhanget perifera mål.
Syftet med dessa attacker var dock knappast att uppvisa skjutskicklighet utan snarare makt och militär styrka. Båda attackerna saknade sanktion från FN. Även USA:s och Natos ingripande mot Jugoslavien skedde utan FN- mandat. Resultatet av bombningarna av Jugoslavien blev att kosovoalbanerna, vars mänskliga rättigheter man sade sig vilja försvara, offrades. Milosevicregimen tog bombningarna som en förevändning att gå till angrepp mot kosovoalbanerna, vilka fördrevs från sina hem, plundrades och utsattes för massakrer, något som många varnat för innan bombningarna inleddes. I samtliga tre fall var det frågan om folkrättsbrott och i samtliga hade FN skjutits åt sidan på ett sätt som demonstrativt visade en oerhörd brist på respekt för FN och världssamfundet.
Gulfkriget
Folkrätten förbjuder angreppskrig. Saddam Hussein bröt mot detta förbud när han angrep Kuwait 1990. Han hade dock talat med USA:s ambassadör Gillespie och fått ett beskedet att USA inte hade något avtal eller annan överenskommelse med Kuwait, ett besked som han tolkade som att ett angrepp på Kuwait kunde ske med USA:s goda minne. (Det torde inte vara osannolikt att han ansåg att Irak borde få något i utbyte för att han i åtta år fört krig mot en av USA:s främsta fiender, Iran.)
När Irak väl gick till angrepp mot Kuwait fick man inte det minsta stöd från USA eller andra länder. Tvärtom möttes man av en mycket häftig reaktion från USA:s sida.
Eftersom det handlade om ett folkrättsbrott begånget av Irak kunde USA få FN:s sanktion för ett ingripande till Kuwaits försvar. Svaret på Iraks angrepp på Kuwait blev operation Ökenstorm, vars huvuddel bestod av amerikansk och brittisk militär under FN-flagg. Militära anläggningar och andra viktiga mål i Bagdad bombades under föregivande att man endast attackerade militära mål. Man förklarade att man gjorde kirurgiska ingrepp mot dessa och att civilbefolkningen inte drabbades. Detta var ett propagandistiskt påfund. (Sannolikt kommer "kirurgiska ingrepp" i militära sammanhang att få samma klang som "skjuten under flyktförsök" fått. Det sistnämnda uttrycket användes efter att man hittat Rosa Luxemburg ihjälslagen i Landwehrkanalen i Berlin. I sammanhang där detta begrepp använts har det visat sig vara osant.)
Samtidigt med bombardemanget av Bagdad gick FN-trupper, främst bestående av amerikanska soldater, till angrepp mot de irakiska ockupationsstyrkorna i Kuwait och drev ut dem ur landet. Under den irakiska arméns återtåg utsattes denna för skoningslöst bombardemang av amerikanskt FN-flyg. Sannolikt gick mer än 100 000 människoliv (vissa källor anger det dubbla) till spillo under denna meningslösa slakt på flyende soldater.
Massförstörelsevapen i Irak och annorstädes
Liksom andra länder i området, exempelvis Israel och Turkiet, var Irak i besittning av massförstörelsevapen, som man tidigare fått hjälp med att bygga upp av sina nya fiender. Efter Gulfkriget krävde FN att dessa skulle monteras ned. Det föll dock aldrig USA, och andra som ingått i FN-aktionen mot Irak, in att begära av andra länder i området att göra samma sak.
USA hade för övrigt flera år tidigare, när de betraktade Irak som sin bundsförvant i FN, motsatt sig en resolution där en rad länder ville fördöma Saddam Husseins massaker på kurder i staden Halabja. Bristen på konsekvens när det gäller den politiska hanteringen av olika länders arsenaler av massförstörelsevapen och indignationen över Saddam Husseins användning av dem torde därför ha andra motiv än humanitära.
För att förmå Irak att släppa in vapeninspektörer införde FN handelssanktioner mot landet.
Samtidigt inleddes, till kurdernas beskydd i norr och shiamuslimernas i söder, en flygförbudszon för irakiskt flyg, som övervakades av amerikanskt och brittiskt flyg.
Sanktioner och bombningar
Det blev snart uppenbart att dessa handelssanktioner fick en fullständigt missriktad effekt. Det var inte Saddam Hussein och hans regim som drabbades av den utan det irakiska folket. Livsmedelsbrist uppstod snart. Människors hälsotillstånd försämrades alltmer. Barnadödligheten ökade.
FN försökte efter några år att mildra effekterna av sanktionerna och tillät Irak att byta olja mot mat. Någon märkbar förändring av människors hälsotillstånd i landet har dock inte märkts genom detta program. I dag beräknas FN:s sanktioner enligt Unicef ha kostat 500 000 barn livet, och 200 barn dör dagligen till följd av sanktionerna. Vidare beräknas 1,5 miljoner människor (män, kvinnor och barn) ha dött till följd av sanktionerna i ett land där tillståndet i folkhälsan för tio år sedan var mycket gott.
En av orsakerna till att mildrandet av sanktionerna inte har någon effekt är att USA och Storbritannien utan FN:s mandat bombat Irak. Det handlar uppenbarligen inte enbart om att utföra bombningar till kurders och shiamuslimers skydd. Man bombar även infrastrukturen; kommunikationerna råkar i kaos, vattentäkter förstörs, vatten förorenas och sjukdomar sprids. USA bombar alltså inte enbart militära anläggningar utan även sjukhus, livsmedelsfabriker, distributionscentra, kraftstationer, moskéer, broar, vägar och avloppsledningar. Livsmedel går till spillo eller blir omöjliga att distribuera. Detsamma gäller för mediciner.
Dessa bombningar i kombination med sanktioner har en förödande effekt när det gäller den irakiska befolkningens levnadsvillkor och hälsa. Man lider brist på livsmedel och mediciner. FN:s program Food for Oil fungerar inte.
Skadorna bland den irakiska befolkningen kommer att ha återverkningar långt fram i tiden. Olika bristsjukdomar förorsakar kroniska sjukdomar och hjärnskador. Vad som försiggår, men som media i väst ger knapphändig eller förvrängd information om, är en verksamhet som håller på att få karaktären av folkmord.
I september 1988 avgick Dennis Halliday, chef för FN:s humanitära program. Han hade till uppgift att leda Food for Oil-programmet i Irak men avgick i protest och förklarade att han inte längre kunde administrera en omoralisk och illegal politik. Hans efterträdare, Hans von Sponeck, avgick även han tillsammans med chefen för World Food Programme.
FN:s politik och USA:s intressen
Trots de skrämmande effekterna av sanktioner och bombningar finns en skillnad mellan FN:s politik å ena sidan och USA:s och Storbritanniens å den andra. Medan FN:s politik är att förmå Saddam Hussein och Irak att göra sig av med alla sina massförstörelsevapen är USA:s och Storbritanniens krigsmål mer långtgående. Där ser man inte ett slut på kriget förrän man har en ledning i landet som passar dessa båda länders intressen i området. Därför bombar Irak utan FN-mandat.
Att på detta vis sätta sig i världsorganisationens ställe kom till uttryck när Madeleine Albright i amerikansk TV frågades om den politik USA förde var värt det höga priset av 500 000 barn. Hon svarade tydligt att hon ansåg att den var värd detta pris och sade:
- "I think this is a very hard choice, but the price, we think the price is worth it."
Här är inte platsen att diskutera Madeleine Albrights person och moraluppfattning. Hon torde dock när hon uttrycker sig på detta sätt markera USA:s politiska hållning. Mot bakgrund av alla andra förhållanden och sammanhang när det gäller USA:s politik gentemot det irakiska folket torde "hårdheten" eller "svårigheten" inte vara sprungen ur ett engagemang till försvar för de mänskliga rättigheterna utan ur maktambitioner och ekonomisk dominans över ett av världens oljerikaste områden.
USA och massförstörelsevapnen i Mellanöstern
Det som gör att man har anledning att starkt misstänka att USA:s politik egentligen inte handlar om nedmonteringen av massförstörelsevapnen är att förekomsten av dessa vapen i dag befinner sig på en nivå som ligger en bra bit under den Irak hade när landet var USA:s bundsförvant och USA i FN vägrade fördöma Iraks gasangrepp på kurderna i Halabja 1988. Nivån när det gäller förekomsten av massförstörelsevapen i Irak i dag är den lägsta på tio år. Enligt FN:s vapenexportörer är 95 % av Iraks massförstörelsevapen nedmonterade.
USA:s politik när det gäller massförstörelsevapen är inkonsekvent och hycklande. Man accepterar förekomsten av massförstörelsevapen i Turkiet och Israel - två stater som båda uppvisar ett aggressivt beteende mot grannländer eller minoriteter i det egna landet. Turkiet bombar och intervenerar i norra Irak och ockuperar fortfarande delar av Cypern. Israel ockuperar palestinska områden och ockuperade länge delar av Libanon. Det finns i dag fem länder bland Iraks grannar som inte följer FN:s resolution 687 om massförstörelsevapen: Turkiet, Israel, Saudiarabien, Egypten och Iran.
Det är en sällsam blandning av länder, vilket vittnar om att det egentligen inte är förekomsten av massförstörelsevapen som är huvudmotivet för USA. Det är inte heller att få till stånd en demokratisk regim i Irak, eftersom man accepterar massförstörelsevapen i Saudiarabien. Det enda som räknas är att den regim som sitter vid makten i landet gagnar USA:s intressen, och regimerna kan se ut hur som helst, vara demokratiska eller diktatoriska, inneha massförstörelsevapen eller ej.
USA tillåter för övrigt inte heller någon inspektion av sin egen arsenal av massförstörelsevapen.
Vidare har det rapporterats i media att den amerikanske chefen för FN:s vapeninspektörer, David Kay, först rapporterat om sitt arbete till USA:s regering och först därefter överlämnat sina resultat till FN. Det är sällan som man i diplomatins värld uppträder på ett så uppenbart provokativt sätt. Det vittnar om hur USA i dag ser på sig självt och på sitt förhållande till FN.
Utifrån ovanstående menar vi att Sverige i FN måste verka för att USA:s och Storbritanniens bombningar av Irak upphör. Dessförinnan kommer knappast Irak att ge FN full insyn när det gäller landets massförstörelsevapen.
Eftersom det s.k. Food for Oil-programmet inte fungerar och sanktionerna mot Irak inte alls får avsedd effekt måste den svenska regeringen i FN verka för att sanktionerna hävs och att den irakiska befolkningen ges snabb och effektiv hjälp med livsmedel och mediciner så snart sanktionerna hävts och bombningarna upphört.
Detta vill vi ge regeringen tillkänna.
Den svenska regeringen måste verka för att FN utarbetar andra typer av sanktioner mot stater som begår brott mot folkrätten eller mot mänskliga rättigheter, än de som vi sett i bland annat Irak, vilka drabbar oskyldiga i stället för dem som är ansvariga för brotten.
Detta vill vi ge regeringen till känna.
Kurdernas situation i norra Irak/irakiska Kurdistan
Det argument som främst framförs till stöd för sanktionerna och bombningarna är Iraks innehav av massförstörelsevapen. Utifrån detta argument rättfärdigar man den förödande effekten sanktioner och bombningar har på det irakiska folkets situation. Det finns dock en effekt av de militära och ekonomiska sanktionerna som sällan tas upp i debatten, nämligen den kurdiska befolkningens situation i norra Irak/irakiska Kurdistan. De flygförbudszoner som är en del av aktionerna mot Irak har medfört att livet för den kurdiska befolkningen temporärt förbättrats. De kurdiska organisationerna betonar ständigt att man inte kräver att få bilda en egen stat. Det kurdiska parlamentet har istället enhälligt ställt sig bakom en federal lösning. Men det finns en uppenbar och välmotiverad oro bland kurderna för att Irak under Saddam Hussein skall intervenera i norra Irak/irakiska Kurdistan och göra slut på den relativa friheten och självstyret som i dag finns i denna del av landet.
Ett upphävande av sanktionerna och bombningarna av Irak kan därför inte vara utformat så att den kurdiska befolkningen i norra Irak/irakiska Kurdistan överges. För att detta skall kunna undvikas torde det inte vara nödvändigt att utsätta den irakiska befolkningen för sanktioner och bombningar som innebär undernäring, sjukdom och massdöd. Det måste rimligen finnas andra utvägar än att man ställs inför situationen att välja mellan vilket lands eller vilket områdes befolkning som skall lida och dö.
Militära insatser, exempelvis i form av flygbevakning och eventuella bombningar, är därför tänkbara till skydd för den kurdiska befolkningen, utan att dessa för den skull måste drabba den irakiska befolkningen på det förödande sätt som skett under de år som Irak varit utsatt för sanktioner.
Detta vill vi ge regeringen till känna.
Ett upphävande av de FN-resolutioner, som USA och Storbritannien i dag söker ett bräckligt stöd i för sina aktioner mot Irak, kan medföra att befolkningen i norra Irak/irakiska Kurdistan utsätts för stora faror och det uppbyggnadsarbete som skett där under senare år går om intet.
En ny FN-resolution måste antas, som när den konkret tillämpas innebär ett stöd och ett skydd för kurderna i norra Irak/irakiska Kurdistan. En sådan resolution kan även innefatta militära insatser såsom exempelvis flygbombningar. Den måste dock samtidigt utesluta de urskiljningslösa bombningar som USA och Storbritannien genomfört mot Irak och som drabbat befolkningen hårdare än regimen. En sådan resolution skulle stärka det kurdiska folkets folkrättsliga ställning.
Detta vill vi ge regeringen till känna.
Stockholm den 26 september 2000
Murad Artin (v)
Berit Jóhannesson (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Stig Sandström (v)
Willy Söderdahl (v)
Eva Zetterberg (v)
Sten Lundström (v)
Lars Ohly (v)