Sammanfattning
Den grundläggande utgångspunkten för Centerpartiet är varje människas lika värde och rättigheter, och tron på människans förmåga att själv förvalta sina möjligheter. Det yttersta målet för Centerpartiets politik är att göra det möjligt för människor att växa och förverkliga sina drömmar. Det är ett mål som omfattar alla, oavsett kön, inkomst och förmögenhet, etnisk bakgrund, sexuell identitet eller boendeort. För att nå dit krävs frihet att själv välja sina drömmar och verktyg för att kunna axla ansvaret för sig själv och för andra.
Centerpartiets utrikes- och säkerhetspolitik, som bygger på dessa utgångspunkter, strävar efter att möjliggöra för enskilda människor, länder, grupper av länder, regioner och det globala samfundet att ta ansvar för sig själva, för andra och för vår gemensamma värld. I den andan strävar den här motionen efter att stärka skyddet för och värnet av de mänskliga rättigheterna, bejaka länders självständiga säkerhetspolitiska val, utveckla konflikthanterande och konfliktläkande instrument, utjämna klyftor mellan världens fattiga och rika och bejaka tilltron till demokratisk uppbyggnad underifrån genom starka civila samhällen.
I en tid då vårt ömsesidiga globala beroende växer, är en ökad rättvisa mellan världens rika och fattiga en förutsättning för fred och en långsiktigt hållbar utveckling. Hållbar utveckling och rättvis fördelning behövs inom samhällen och mellan länder, regionalt och globalt men också över tiden, mellan generationer. I en tid när samhällena är stadda i snabba och påtagliga förändringar till följd av globaliseringen, är vår politiska uppgift att med alla medel utrusta människor, länder, grupper av länder, regioner och det globala samfundet med de verktyg som krävs för kunna att möta utmaningarna.
Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för avskaffad vetorätt och breddad representation i FN:s säkerhetsråd.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att FN:s medlemsstater betalar sina medlemsavgifter.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för att stärka den globala rättsnorm som FN-systemet representerar.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en permanent plats för en ungdomsdelegat i Sveriges delegation till FN.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förslag till åtgärder för slagkraftigare FN-insatser.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för kvinnors deltagande och genusfrågor i FN-insatser, fredsförhandlingar och fredsprocesser.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för behovet av ett starkare internationellt, politiskt, ekonomiskt och etiskt ramverk.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige inom FN-systemet bör verka för att förutsättningarna för införandet av en s.k. Tobinskatt närmare utreds.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige på lämpliga sätt bör arbeta för att FN:s förklaring om mänskliga rättigheter även skall förbjuda diskriminering på grund av sexuell läggning.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i alla internationella sammanhang skall verka för att stoppa handeln med kvinnor och barn, stödja offren och införa hårdare sanktioner mot dem som handlar med kvinnor och barn.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör verka för ett totalförbud för barnsoldater.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka mot barnarbete.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för dödsstraffets avskaffande.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för att legitimera och reglera rätten till humanitär intervention.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förfina sanktionsvapnet.
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om neutralitetsbegreppet.
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Sveriges militära alliansfrihet.
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för att FN skall stödja framväxten av regionala säkerhetsarrangemang.
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att FN-systemet inte får avsvära sig sitt ansvar för värnet av internationell fred och säkerhet.
20. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inleda en dialog med Ryssland om civil/militär och fredlig samverkan.
21. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU:s militära krishanteringsförmåga.
22. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU:s civila krishanteringsförmåga.
23. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om EU:s ansvar för återuppbyggnad på Balkan.
24. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i alla internationella forum bör utöva påtryckningar för att misstänkta krigsförbrytare på Balkan utlämnas.
25. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall gå i spetsen för att mobilisera finansiella resurser till Ryssland för att utveckla civila företag där kärnvapenkunnandet kan nyttjas.
26. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige skall verka för att trycket på de stater som ännu inte ratificerat provstoppsavtalet intensifieras.
27. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör kritisera USA:s planer på att bygga upp ett nationellt missilförsvar.
Inledning
Under hela 1990-talet har mänskligheten gjort stora framsteg. Aldrig förr har det funnits så många demokratier på jorden som nu. I väst har människor en levnadsstandard som var svår att föreställa sig bara en generation tillbaka i tiden. Vi är nu på väg in i ett samhälle där människors kunskap är den avgörande förutsättningen för ekonomiskt välstånd. Den ständiga kommunikationen och utbytet av tankar, information och kunskap lägger grunden för nätverkssamhället. Genom de globala datornätverken flyter informationen fortare och friare än någonsin. I takt med växande materiellt välstånd läggs också grunden för förändrade värderingar, från fokusering på försörjning till självförverkligande.
Samtidigt förnekas många de möjligheter som de flesta av oss tar för givna. Människor i stora delar av världen har svårt att få mat för dagen. Det finns ännu många länder där människor inte får utbyta tankar och idéer fritt. Samtidigt som människors frihet att röra sig fritt och själva välja livsstil har ökat, har också lokala och regionala sätt att leva kommit i kläm. Samtidigt som krig blir alltmer osannolikt på grund av ökat utbyte mellan människor och ömsesidigt beroende, minskar länders möjligheter att välja sin egen väg. Globaliseringen har inneburit större krav på gemensamt agerande på internationell nivå.
Globaliseringen bygger på det ökade internationella ömsesidiga beroendet och en allt djupare ekonomisk integration. Även om den ekonomiska och tekniska utvecklingen gått framåt i ett globalt perspektiv, har takten varit mycket högre i den utvecklade delen av världen, varför avståndet mellan rika och fattiga ökat. Globaliseringen har lett till stora välståndsökningar parallellt med stora välståndsminskningar i andra delar av världen.
Globaliseringen innebär också ofta att traditionella normer och värderingar ifrågasätts och utmanas, vilket innebär stora kulturella omvälvningar, som i förlängningen kan leda till politisk och/eller kulturell extremism. Motsättningarna tar sig ofta uttryck i religiösa eller etniska termer, men konfliktens grundorsaker är ofta mer strukturella; ojämn fördelning av politiska, ekonomiska och sociala resurser. Särskilt starkt blir förändringstrycket i länder med en väldigt skev resursfördelning och diskriminering och marginalisering av vissa samhällsgrupper, där de grupper som besitter den politiska och ekonomiska makten försöker bevara det bestående. Saknar ett samhälle demokratiska institutioner och instrument för att på fredlig väg lösa konflikter, ligger våldet nära under ytan.
Sedan den 1 juli ingår Sverige i EU:s s.k. trojka. Sverige bär därmed, såsom medlem i trojkan, ansvar för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik i internationella organisationer och gentemot andra länder och för att bevaka, samordna och framföra EU:s intressen och ståndpunkter. Detta innebär naturligtvis en unik chans att påverka i vilken riktning EU:s utrikes- och säkerhetspolitik ska utvecklas.
FN
FN:s styrka ligger dels i de 188 medlemsstaterna som ger organisationen en global legitimitet, dels i organisationens breda inriktning på säkerhet med såväl politiska, militära, ekonomiska och sociala dimensioner. Centerpartiets engagemang för ett starkt FN grundas på insikten om allas ömsesidiga och globala beroende. Eftersom de stora hoten mot människors överlevnad är globala, är och förblir FN det viktigaste gemensamma organet.
Behovet av FN och FN:s arbete är större än någonsin. Det ställer stora krav på hur FN fungerar. Det är uppenbart att förändringar krävs för att FN mer effektivt skall kunna utnyttja de möjligheter som det förändrade internationella läget skapat. Även om den konfliktförebyggande förmågan utvecklas, kommer FN och andra internationella organisationer dock under överskådlig tid också att tvingas hantera akuta kriser, konflikter och katastrofer. Förmågan att medverka i ett brett spektrum av fredsfrämjande och humanitära insatser kommer att behöva utvecklas.
FN:s beslutsförmåga har ibland blockerats till följd av att de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet inte bara haft skilda uppfattningar om vilka åtgärder som borde vidtas i vissa situationer. De permanenta rådsmedlemmarna har också ibland missbrukat sin vetorätt. Säkerhetsrådet har därför inte alltid klarat av sin viktigaste uppgift enligt FN-stadgan - upprätthållandet av internationell fred och säkerhet, en uppgift för vilken säkerhetsrådet bär huvudansvaret. Sverige bör verka för att vetorätten i säkerhetsrådet avskaffas, att rådet breddas och görs mer representativt. Detta bör ges regeringen till känna.
Säkerhetsrådets beslutsförmåga har förutom av politiska skäl, också hämmats av finansiella skäl. Förenta staterna har mot bakgrund av sin stora skuld ett särskilt ansvar. Internationella påtryckningar mot USA att betala sin medlemsavgift bör därför utövas. FN kan, som det internationella samfundets organisation, varken bli starkare eller effektivare än vad dess medlemsstater tillåter den att bli. Vad som ovan sagts om vikten av att FN:s medlemsstater betalar sina medlemsavgifter bör ges regeringen till känna.
Centerpartiet anser att det är av utomordentlig vikt att kontinuerligt följa upp de åtaganden som gjorts och görs vid FN:s konferenser. Uppföljningskonferenserna är en bra metod för detta. Likaså är det angeläget att FN:s konventioner, såsom exempelvis FN:s barn- och kvinnokonventioner, sprids och respekteras, och att instrumenten för att övervaka efterlevnaden av dem hela tiden utvecklas. Målet måste vara att konventionerna naturligt och integrerat kan utgöra miniminormer för yttre ramar eller i vart fall genomsyra, överstatliga, storregionala eller nationella överenskommelser och lagstiftningar. Sverige ska verka för att den globala rättsnorm som FN- systemet representerar stärks. Detta bör ges regeringen till känna.
Barnen och ungdomarna är allas vår gemensamma framtid och är därför en viktig grupp i hela det internationella arbetet, inte minst i FN. Att unga kan göra sig hörda i internationella sammanhang är därför av avgörande betydelse. Vid varje session bör därför Sveriges delegation till FN ha en permanent plats för en ungdomsdelegat. Detta bör ges regeringen till känna.
FN:s medlemsstater måste också stötta och tillhandahålla erforderliga personella, ekonomiska och andra resurser till de institutioner som vuxit fram inom FN-systemet, såsom t ex Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag. Medlemsstaterna måste dessutom ta ett större ansvar för att tillförsäkra FN de resurser som krävs när säkerhetsrådet beslutar sig för att gå in med en mission eller genomföra en operation.
För att göra FN:s fredsbevarande insatser slagkraftigare krävs en rad åtgärder. Soldaterna måste komma på plats snabbare och den civila sidan av missioner måste utvecklas mer vid sidan av den militära. FN-insatserna måste baseras på tydliga och därmed mer trovärdiga mandat. Skyddet av civila måste fullföljas och de uppgifter FN:s fredsbevarande styrkor ges måste vara möjliga att lösa; styrkorna måste utrustas med tillräckliga mandat för att uppfylla skyddet. Vad som ovan sägs om förslag till åtgärder för slagkraftigare FN-insatser bör ges regeringen till känna.
Kvinnors roll i fredsskapande och konfliktläkande arbete förtjänar att lyftas fram mer. Det civila samhället bärs under väpnade konflikter vanligen av kvinnorna, genom att de håller ihop samhällena och svarar för barnens respektive åldringarnas trygghet och säkerhet. Samtidigt som kvinnorna därmed är de första i det civila samhället som erfar de omedelbara konsekvenserna av krig, är de också ofta de första med att arbeta för fred och försoning.
Demokrati är en nödvändig förutsättning för varaktig fred. När kvinnors deltagande i fredsprocesser garanteras, ökar processens legitimitet, genom att den görs mer demokratisk och mer lyhörd för prioriteringar hos alla delar av berörd befolkning. Därför är det uppenbart att kvinnors deltagande i fredsprocesser, på lika villkor som mäns, är väsentligt och inte kan exkluderas. Eftersom fredsavtal sätter ramarna för återuppbyggnadsarbete, måste genusfrågor och överväganden i MR-frågor i ett tidigt skede av fredsprocessen ges stort utrymme, för att det civila samhället ska kunna dra någon nytta av det. Fredsavtal som saknar kvinnliga perspektiv saknar förutsättningar för stabil fred.
Kvinnor, som företrädare för det civila samhället, känner till de grundläggande behov och hinder som man möter när man formar nya samhällen och deras erfarenheter kan därför inte uteslutas. Därför behöver återuppbyggnadsarbetet finnas med redan i fredsförhandlingarna och kvinnors tillträde till fredsförhandlingar, beslutsfattande fora m.m. behöver stimuleras. Att kvinnor också i ökad utsträckning aktivt deltar i FN-insatser är lika angeläget. De perspektiv och de erfarenheter de kan tillföra underlättar många gånger de fredsbevarande styrkornas kontakter med och bemötande av lokalbefolkningar. Vad som ovan sagts om att lyfta fram kvinnors deltagande och genusfrågor i FN-insatser, fredsförhandlingar och fredsprocesser bör ges regeringen till känna.
Ett starkare internationellt, politiskt, ekonomiskt och etiskt ramverk som prioriterar både ekonomisk och mänsklig utveckling behövs. Ett sådant ansvar bör utkrävas inte bara från FN-systemet och de enskilda medlemsländerna, utan även från alla globaliseringens aktörer, som exempelvis näringslivet. Ett bra exempel är generalsekreteraren Kofi Annans initiativ till ett kontrakt med stora företag, där dessa åtar sig att respektera och efterleva vissa etiska regler (bl a mänskliga rättigheter). Vad som ovan sägs om behovet av ett starkare internationellt, politiskt, ekonomiskt och etiskt ramverk bör ges regeringen till känna.
Inte heller marknadskrafterna kan ensamma lösa de grundläggande orättvisorna mellan rika och fattiga. Centerpartiet välkomnar en diskussion om beskattning av internationella valutatransaktioner, en s.k. Tobinskatt, som ett led i att tillförsäkra det globala beslutsfattandet tillräckliga resurser. En förutsättning är att det går att nå en global enighet om införandet av en sådan skatt, eftersom inget land skulle kunna göra det på egen hand. Sverige bör inom FN-systemet verka för att förutsättningarna för ett införande av en s.k. Tobinskatt utreds närmare. Detta bör ges regeringen till känna.
Mänskliga rättigheter
I några länder syns en ljusning, men globalt sett kränks de mänskliga rättigheterna i en gigantisk omfattning. Serbien, Kuba, Kina, Nordkorea, Iran, Irak, Sudan och Burma utmärker sig som världens mest repressiva länder. Några ljuspunkter i allt detta mörker kan ändå konstateras. Frågan om mänskliga rättigheter har kommit upp på dagordningen överallt och får större och större uppmärksamhet. Frågor som tidigare knappt diskuterades lyfts nu på alla nivåer.
FN:s krigsförbrytartribunaler för forna Jugoslavien i Haag respektive syskondomstolen för Rwanda i Arusha har skrivit historia då man betecknat våldtäkt och sexslaveri som brott mot mänskligheten och del av folkmord. Domstolarnas verksamhet har bidragit till att ny praxis skapats och att den internationella rätten utvecklats. Trots alla dystra rapporter om MR- situationen i världen får vi i Sverige aldrig förtröttas i kampen för de mänskliga rättigheterna.
Konventionerna om mänskliga rättigheter har med åren blivit många och därmed tillsammans ganska heltäckande. Även vissa gruppers rättigheters har lyfts fram under årens lopp. Konventioner och förklaringar har därför uppmärksammat exempelvis barns, kvinnors, funktionshindrades, minoriteters och ursprungsfolks utsatta situation i skilda avseenden och slagit fast rättigheter. I FN:s förklaring om mänskliga rättigheter stipuleras att ingen får diskrimineras p g a "ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt". Däremot finns ingenting om diskriminering av människor p g a sexuell läggning. Detta är en brist i MR-hänseende som snarast behöver åtgärdas. Sverige bör på lämpliga sätt arbeta för att FN:s förklaring om mänskliga rättigheter kompletteras med diskriminering på grund av sexuell läggning. Detta bör ges regeringen till känna.
Barns rätt till överlevnad, trygghet och skydd mot övergrepp finns nedskrivet i flera dokument. Ingen konvention om mänskliga rättigheter har ratificerats så snabbt av så många länder som den om barnets rättigheter. Verkligheten visar att den politiska viljan måste stärkas för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda.
Handeln med människor, s.k. trafficking, har vuxit explosionsartat de senaste åren och alltfler kvinnor och barn säljs till prostitution och sexhandel. I många länder har aids-vågen vuxit till epidemiska proportioner. Okunskap och fördomar frodas, t ex tror många att om man har samlag med en oskuld kan man bli av med sin egen hivsmitta. I jakten på "renare" och allt yngre flickor används många unga flickor som "exportvara". Detta bidrar också till den växande människohandeln. Sverige måste i alla internationella sammanhang verka för att stoppa handeln med kvinnor och barn, stödja offren och införa hårdare sanktioner mot dem som handlar med kvinnor och barn. Detta bör ges regeringen till känna.
I dag finns omkring 300 000 barn i världen som är soldater och medverkar i krig. En del är inte äldre än åtta år. Även om minimåldern för barn som kan rekryteras till soldater höjts från 15 till 18 år, återstår mycket innan ett totalförbud mot barnsoldater kan genomföras. Sverige bör verka för ett totalförbud mot barnsoldater. Detta bör ges regeringen till känna.
I u-länderna arbetar ca 250 miljoner barn i åldern 5-14 år. Alltför många barn är inte i skolan och ett av fem arbetar med mycket riskfyllda arbeten. Barnarbete ska i princip vara förbjudet. För att komma tillrätta med detta krävs förbättrade utbildnings- och ekonomiska möjligheter. När företag ertappas med att utnyttja barnarbetare måste tydliga krav ställas på att de tar ett socialt och ekonomiskt ansvar för barnen då detta avvecklas. Sådana insatser innebär t ex att erbjuda speciella utbildningsstrategier för att ge alla barn en bra grundutbildning och socialt och ekonomiskt stöd till föräldrar. Vad som ovan sagts om vägen bort från barnarbete bör ges regeringen till känna.
Minst 20 procent av världens kvinnor har misshandlats av en man någon gång i livet. I Jordanien, Marocko, Syrien och Iran är t ex våld mot kvinnor i syfte att rädda familjens heder lagligt. I många afrikanska länder är könsstympning ännu lagligt och varje år riskerar ytterligare 2 miljoner att utsättas för könsstympning. Varje år dör 585 000 kvinnor i utvecklingsländerna och 7 miljoner får infektioner eller skador till följd av graviditet. Samtidigt dör 70 000 kvinnor årligen i osäkra aborter. Av de 130 miljoner barn som i dag står utanför skolsystemet är två tredjedelar flickor. Fortfarande står kvinnorna för merparten av det obetalda arbetet i hemmen och i inget land av världens länder tjänar kvinnor lika bra som män. Flickor diskrimineras genomgående och överallt. Ännu är vägen mot målet om ökad jämställdhet och mäns och kvinnors lika rättigheter lång att gå.
Det gångna seklet fick en dyster avslutning. I USA avrättades vid seklets sista år över 100 personer - den högsta siffran på 45 år. Även om dödsstraffet tillämpas i färre länder nu än för tio år sedan har antalet avrättningar inte minskat. Antalet brott som kan bestraffas med döden har tyvärr också, i flera länders författningar, utvidgats. Det förekommer även dessvärre att länder som avskaffat dödsstraffet återinför det, och att avrättningar återupptas efter långa uppehåll. Faktum kvarstår: dödsstraffet är barbariskt, inhumant, godtyckligt och diskriminerande. Därför måste det avskaffas.
EU har intagit en ledande roll i kampen för dödsstraffets avskaffande. Trots att FN:s barnkonvention förbjuder dödsstraff för dem som var under 18 år när brottet begicks, förekommer fortfarande i bl a USA och Pakistan att sådana personer döms till döden. Av världens ledande demokratier är det bara Japan, Indien och USA som har kvar dödsstraffet. Om USA slutgiltigt skulle avskaffa detta barbariska straff, skulle det vara en kraftig signal till andra länder om att straffet saknar all legitimitet. FN och andra människorättsorganisationer skulle få större tyngd i sitt arbete med att avskaffa dödsstraffet i fler länder, där man i dag med politiska och religiösa argument försvarar statens rätt att döda. Vad som ovan sagts om dödsstraffets avskaffande bör ges regeringen till känna.
Förnyad folkrätt
FN-stadgan har i sak samma lydelse som den fick på konferensen i San Francisco 1945, när den i andra världskrigets slutskede tillkom för "att rädda kommande släktled undan krigets gissel". Vid dess tillblivelse sattes staternas och regeringarnas intressen framför folkens och individernas.
De senaste årens erfarenheter från Sierra Leone, Kosovo, Östtimor, Rwanda och Bosnien har med brutal tydlighet visat den nuvarande folkrättens brister och det internationella samfundets tillkortakommanden. Något uttalat folkrättsligt stöd för ett ingripande till förmån för människor, som i dessa fall har det gemensamma att deras liv varit hotade, har inte funnits.
På senare år har en förskjutning mot en mer individorienterad rätt, på statssuveränitetens bekostnad, kunnat anas. Ett viktigt led i att legitimera en rätt till inblandning när mänskliga värden står på spel var undertecknandet av den s.k. säkerhetsstadgan vid OSSE:s toppmöte i Istanbul i november 1999, vilken slår fast principen att konflikter inom en stat är allas angelägenhet. Även FN måste börja närma sig det synsättet.
Centerpartiet välkomnar utvecklingen mot en mer dynamisk syn på folkrätten och en folkrätt som alltmer står på människornas och de mänskliga rättigheternas sida och mindre på staters och regimers sida, även om noggranna överväganden om hur folkrätten ska formuleras i framtiden krävs.
Tyvärr går det inte i dag att utesluta att nya situationer, där grova kränkningar av mänskliga rättigheter pågår, uppstår. Mänskliga rättigheter eller kränkningar av dessa utgör inte enskilda staters inre angelägenheter. För att förhindra humanitära katastrofer eller grova kränkningar av mänskliga rättigheter kan inte respekten för nationell suveränitet stå i vägen. Världssamfundet ska då ha rätt att ingripa i interna konflikter för att värna universella mänskliga rättigheter.
Sverige bör därför i internationella fora som EU och FN driva på för att legitimera och reglera en humanitär nödvärnsrätt, s.k. humanitär intervention, och verka för en förändring av FN-stadgan i enlighet med detta. I extrema lägen där grundläggande värden står på spel och alla andra vägar uttömts, ska militära ingripanden från det internationella samfundets sida kunna tillåtas. Detta bör ges regeringen till känna.
Detta urholkar inte FN:s centrala och grundläggande betydelse för att upprätthålla internationell fred och säkerhet eller Sveriges strävanden att fortsatt aktivt verka för att hävda säkerhetsrådets roll. Så länge vetorätten finns kvar i säkerhetsrådet, bör Sverige emellertid även fortsättningsvis arbeta för en s.k. vetofri kultur inom säkerhetsrådet och ställa krav på de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet att leva upp till sitt ansvar.
Det går dock inte i dag att utesluta situationer där säkerhetsrådet förlamas av veto eller hot om sådant och att grova kränkningar av mänskliga rättigheter då kan föranleda militära ingripanden från det internationella samfundet. Dessa måste prövas från fall till fall med hänsyn till om grundläggande värden står på spel och alla andra vägar uttömts. Om en intervention sker utan säkerhetsrådsbeslut måste strävan alltid vara att snarast återföra frågan till rådet.
Förfina sanktionsvapnet
Sanktionsinstrumentet kan vara ett bra och användbart verktyg i den preventiva diplomatins tjänst och ett effektivt alternativ till militärt våld. Sanktioner kan vara ett ändamålsenligt påtryckningsmedel för att sätta kraft bakom ord och framkalla eftergifter och ett rättsenligt beteende. Problemet är att sanktioner också kan vara trubbiga och ineffektiva. Sanktioner kan drabba fel och slå blint. FN:s sanktioner mot Irak är ett aktuellt exempel på hur oskyldiga civila drabbas, och det är därför angeläget att FN utvecklar och förfinar sanktionsinstrumentet så att det blir mer träffsäkert.
Ett sätt att göra sanktionerna mer träffsäkra är att göra dem riktade. FN har genom åren prövat olika metoder med varierande framgång. Ekonomiska sanktioner är en metod som går att rikta direkt mot de ansvariga. EU frös t ex utpekade individers tillgångar i utlandet under Kosovokriget. En annan metod är reserestriktioner, vilka är förtjänstfulla för att de är enkla att såväl införa som att övervaka. Ytterligare en metod är att till ett konfliktladdat område strypa tillförseln av vapen och materiel genom att införa mer preciserade vapenembargon.
Det som är av gemensam vikt för alla slags sanktioner är att de måste kringgärdas av tydliga villkor för under vilka premisser de verkar. Det måste vara tydligt när de införs och när och hur de lättas eller hävs eller förändrar karaktär. Den som drabbas av ett sanktionshot måste kunna se vad som kan göras för att undvika att sanktionerna träder i kraft (dvs få viss tid på sig att komma till efterrättelse). Annars är risken uppenbar att sanktionerna blir ineffektiva och/eller kontraproduktiva och bara ett slag i luften. Därför är det också centralt att sanktioner inte används som bestraffningsmedel utan förbehålls att begagnas just som påtryckningsmedel.
Vad som ovan sagts om förfinat sanktionsvapen bör ges regeringen till känna.
Säkerhetspolitik
Sveriges säkerhet måste i allt högre grad bygga på gemensam säkerhet byggd på hållfasta politiska och ekonomiska relationer mellan demokratiska stater. Väsentligt är att den av alla OSSE-länder godtagna principen - att varje land har rätt att självt välja sitt säkerhetspolitiska arrangemang - upprätthålls. Sverige har ingen anledning som alliansfri stat att påverka andra länders fria val av säkerhetspolitik. Vår säkerhet och välfärd är i hög grad beroende av utvecklingen i omvärlden och av samverkan med andra länder. Sveriges säkerhet måste således ses i ett globalt perspektiv.
Sveriges säkerhetspolitik syftar ytterst till att bevara vårt lands fred och självständighet. Vår demokrati och vårt självstyre bygger på att vi kan hävda vårt oberoende. Vårt säkerhetspolitiska mål är att i alla lägen och i former som vi själva väljer trygga en handlingsfrihet att - såsom enskild nation och i samverkan - kunna utveckla vårt samhälle.
Vår säkerhetspolitik har såväl en nationell som en internationell dimension. Nationellt ska vi kunna möta militära hot som direkt berör Sverige. Vi ska också förebygga och kunna hantera situationer som utan att direkt hota Sveriges fred och självständighet ändå skulle kunna innebära snabba och allvarliga försämringar av samhällets normala funktioner. Internationellt ska vi i samverkan med andra stater aktivt verka för fred, ökad avspänning och säkerhet.
En uthållig säkerhetsordning måste bygga på insikten om vikten av ett utvidgat säkerhetsbegrepp, som tar hänsyn till nya hotbilder, såsom miljökata- strofer, flyktingströmmar och IT-hot. Den stora framtida utmaningen för säkerhetspolitiken är att på såväl internationell som nationell nivå finna former för att möta dessa hot.
Genom att verka för en stärkt internationell rättsordning och genom att medverka till konfliktförebyggande insatser, gemensam krishantering samt försoning och uppbyggnad efter kriser och konflikter kan vi bidra till ökad säkerhet i omvärlden och därmed också för oss själva. Sverige har deltagit i krishantering sedan 1950-talet. Vi har gjort stora insatser i Kongo, i Korea, på Cypern och i Mellanöstern. Under senare år har vi deltagit i Bosnien, i Makedonien, i Kosovo och på flera ställen. Det ska vi fortsätta att göra.
Centerpartiet anser att militär alliansfrihet är den ram som med nu kända förutsättningar bäst förmår tillgodose svenska säkerhetspolitiska intressen. Vår militära alliansfrihet medverkar till att undvika konflikter och spänning i norra Europa och ger oss goda möjligheter att utveckla förtroendefulla relationer och samarbete för ökad säkerhet. Mycket talar för att vår militära alliansfrihet bidrar till ett öppnare samarbetsklimat i Östersjöregionen. Rätt utnyttjad kan den svenska militära alliansfriheten vara en stor tillgång i byggandet av en gemensam europeisk fredsordning. Alliansfriheten är således ett medel, inget självändamål.
Vår militära alliansfrihet minskar inte vår förpliktelse att föra en aktiv utåtriktad säkerhetsfrämjande politik. Tvärtom skall direkt deltagande i internationella civila och militära fredsfrämjande insatser även fortsättningsvis vara en naturlig och integrerad del av svensk utrikespolitik. Det är Sverige självt som definierar den närmare innebörden av den militära alliansfriheten.
Neutralitet har, som begrepp och koncept, inte längre samma aktualitet i den nya säkerhetspolitiska omvärlden. Det finns inte längre "block" att förhålla sig neutral till på samma sätt som under det kalla kriget. Sverige är sedan lång tid tillbaka en aktiv aktör i det internationella säkerhetspolitiska sammanhanget. Det förefaller allt mindre sannolikt att Sverige vid en konflikt i vårt närområde skulle vara neutralt. Den militära alliansfriheten i fred är dock ett viktigt medel för att kunna vara neutral i händelse av krig. Vad som ovan sagts om neutralitetsbegreppet bör ges regeringen till känna.
Sverige samarbetar i dag med Nato på en mängd områden, inte minst i fredsfrämjande internationella insatser. Sveriges militära alliansfrihet utgör inget hinder. Den sätter - bortsett från avtal om ömsesidiga försvarsgarantier - inga andra hinder för Sveriges allsidiga och aktiva deltagande i det alltmer fördjupade internationella säkerhetssamarbetet även inom det militära området. Vår säkerhetspolitiska linje utgör heller inget hinder för ett aktivt deltagande i uppbyggandet av vare sig en europeisk eller en gemensam euro- atlantisk krishanteringsförmåga.
Sveriges säkerhetspolitik vävs alltmer in i ett brett internationellt samarbete om säkerhet i Europa. Detta breda samarbete är av grundläggande betydelse för de stora förbättringar som skett i vårt säkerhetspolitiska läge sedan det kalla krigets slut. I Europa utgör vårt överordnade säkerhetspolitiska mål att varaktigt säkra ett förtroendefullt och nära samarbete mellan alla stater.
Vår strävan är att samarbeta med Europas alla säkerhetsorganisationer. Jämsides med vår medverkan i FN och OSSE deltar vi sålunda i EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, samt samarbetar med Nato och flertalet övriga europeiska stater inom ramen för det Euro-atlantiska partnerskapsrådet (EAPR) och Partnerskap för fred (PFF). OSSE är genom sitt stora antal medlemmar en oundgänglig komponent i det europeiska fredsarbetet. Den verksamhet OSSE bedriver för demokratiutveckling, mänskliga rättigheter och valövervakning är av central betydelse för ett alleuropeiskt samarbete. Vi är vidare en aktiv observatör i Västeuropeiska unionen (VEU). Därtill kan fogas det regionala och bilaterala samarbetet med våra grannländer.
Med hänsyn till den begränsade inhemska marknaden, svårigheten att bibehålla kompetens nationellt och behovet av kostnadseffektiv materielförsörjning behöver det europeiska samarbetet på försvarsmaterielområdet utvecklas. Det kunnande och den teknologi som försvarsindustrin utvecklar spelar dessutom en viktig roll i det civila samhället. Medlemskapet i WEAG (Western European Armaments Group) är ett viktigt steg. Det är även av stor säkerhetspolitisk vikt att Sverige deltar i det europeiska försvarsindustrisamarbetet. För att Sverige ska kunna upprätthålla den militära alliansfriheten förutsätts att en betryggande försvarsförmåga är säkerställd.
De senaste årens internationella utveckling har visat att kriser kan utvecklas snabbt och få långtgående konsekvenser. Därmed understryks behovet av att kunna genomföra internationella insatser för krishantering. Utgångspunkten är att Sverige ska kunna delta i fredsfrämjande och humanitär verksamhet för att i internationell samverkan hantera uppkomna konflikter och kriser. Sådan medverkan ska kunna ske under ledning av FN, OSSE, Nato, VEU eller andra internationella organisationer eller länder. Det är därför angeläget att utveckla förmågan till internationell samverkan genom teknisk anpassning och utbildning samt genom samövningar. En förutsättning för ett svenskt deltagande i fredsfrämjande militära insatser med trupp är ett mandat från FN:s säkerhetsråd eller beslut av OSSE, om ej en situation föreligger där säkerhetsrådet är förlamat av veto eller OSSE är satt ur funktion.
Centerpartiet anser att ett svenskt medlemskap i Nato dock inte skulle öka vårt lands säkerhet eller förbättra vår handlingsfrihet att utveckla vårt samhälle. Ett svenskt Nato-medlemskap skulle inte heller förbättra stabiliteten i vår omgivning. Den positiva säkerhetspolitiska utvecklingen talar på inget sätt för att Sverige bör söka medlemskap i Nato för att på detta sätt komma i åtnjutande av militära alliansgarantier. Det är viktigt att Sverige behåller sina beslutsmöjligheter att, med utgångspunkt från grundläggande principer, från tid till annan anpassa samarbetsformerna till vad som bäst tjänar landets säkerhetspolitiska intressen. Vad som ovan sagts om Sveriges militära alliansfrihet bör ges regeringen till känna.
Regional säkerhetsordning
Efterfrågan på FN-ledda insatser förändras över tiden. Erfarenheterna från Somalia, Rwanda och f d Jugoslavien talar för att FN inte på egen hand kan genomföra insatser eller ansvara för ledningen av operationer med trupp för omfattande och utdragna insatser av fredsframtvingande karaktär. Flertalet insatser torde bli mindre, men samtidigt svårare och med högre krav på samverkan mellan militära, polisiära, diplomatiska och andra civila delar. Detta talar för att vissa operationer överlåts till regionala aktörer. Redan i dag kan FN helt stadgeenligt överlåta svåra operationer åt regionala organ.
Det finns idag ett antal regionala säkerhetsarrangemang (t ex Nato, afrikanska samarbetsorganisationen OAU m fl). Att regionala aktörer tar ett ansvar för säkerheten i sin region är något i grunden positivt. Frågan är bara hur de "vita fläckar" på kartan över regionala säkerhetsarrangemang som finns, ska hanteras. Där regionala säkerhetssamarbeten saknas måste FN ha en strategi för hur man kan stödja framväxten av sådana. Detta skulle kunna ske genom att ekonomiska incitament skapas, exempelvis genom att resurser tillförs eller handel stimuleras. Vad som ovan sagts om att Sverige ska verka för att FN stödjer framväxten av regionala säkerhetsarrangemang bör ges regeringen till känna.
En kartläggning över var sådana regionala säkerhetsarrangemang saknas måste genomföras. Indien och Pakistan är, bara för att nämna ett exempel, områden där det vore av stort värde att en regional organisation kunde inlemma området i en förtroendeskapande atmosfär, där den ömsesidiga misstänksamheten skulle kunna överbryggas genom öppenhet och rustningskontroll. Samtidigt som det är viktigt att främja de regionala säkerhetsarrangemangen, får inte en sådan utveckling leda till att FN-systemet avsvär sig sitt globala ansvar för värnet av internationell fred och säkerhet. Vad som ovan sagts om att FN-systemet inte får avsvära sig sitt ansvar för värnet av fred och internationell säkerhet bör ges regeringen till känna.
Även bilaterala kontakter kan gynna och stärka en regional säkerhetsordning. Sverige har ett intresse av att ha så förtroendefulla relationer som möjligt med Ryssland och bidra till att Ryssland inlemmas i ett bredare multilateralt säkerhetssamarbete. Sverige har också, tillsammans med Finland, genom sitt geografiska läge och den militärt alliansfria hållningen, ett särskilt ansvar för att medverka till att minska spänningen i norra Europa. Genom att använda våra säkerhetspolitiska verktyg på ett aktivt och allsidigt sätt, ger vi ett regionalt bidrag till en ökad global säkerhet. Sverige borde därför inleda en dialog med Ryssland om hur en civil/militär och fredlig samverkan i vårt gemensamma närområde skulle kunna utvecklas. Detta är angeläget inte minst inom miljö- och kärnsäkerhetsområdet. Vad som ovan sagts om att Sverige borde inleda en dialog med Ryssland om civil/militär och fredlig samverkan i vårt gemensamma närområde bör ges regeringen till känna.
En förstärkt europeisk krishanteringsförmåga
Det är till fördel för Sverige och för den europeiska säkerheten om EU utvecklar mer effektiva instrument inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. EU är av grundläggande betydelse för att varaktigt trygga stabilitet och säkerhet i Europa. EU:s förestående utvidgning och utökade ekonomiska samarbete med länder i EU:s närområde har stor betydelse också på det säkerhetspolitiska planet. Det är angeläget att Sverige aktivt deltar i en fördjupad dialog om hur EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik kan stärkas och särskilt hur formerna för en förbättrad krishanteringsförmåga med civila och militära medel ska se ut.
Vid EU:s toppmöte i Köln den 3-4 juni 1999 bestämdes att den europeiska krishanteringsförmågan skulle förstärkas. På detta sätt vill EU öka sitt bidrag till internationell fred och säkerhet i enlighet med principerna i FN:s stadga. Slutsatserna från Köln följdes upp vid Europeiska rådets möte i Helsingfors den 10-11 december 1999, då man på grundval av riktlinjerna från Köln enades om att anta ett gemensamt mål för militära resurser som ska kunna sättas in snabbt (inom 60 dagar) för att genomföra Petersbergsuppdrag (humanitära, fredsbevarande och fredsskapande insatser). Både EU:s Natomedlemmar och EU:s neutrala och icke-allierade medlemmar ska kunna delta fullt ut och på lika villkor i EU:s operationer.
EU behöver institutionella strukturer och civil och militär kapacitet för att utveckla sin förmåga att hantera kriser. År 2003 ska EU:s medlemsländer, genom ett frivilligt samarbete, kunna sätta in och underhålla styrkor på 50 000-60 000 man under minst ett år. Den militära kapaciteten i EU syftar till att hantera hela spektrumet av krishanteringsuppgifter, inte till att skapa någon gemensam stående armé, något gemensamt territorialförsvar eller utfästelser om säkerhetsgarantier.
Beslut om att genomföra Petersbergsuppdrag fattas av rådet med enhällighet. Medlemsländernas åtaganden rörande nationella bidrag till operationer kommer att grundas på deras suveräna beslut. I ordförandeskapets slutsatser står att EU ska bidra till internationell fred och säkerhet i enlighet med principerna i FN:s stadga. EU betonar att FN:s säkerhetsråd har huvudansvaret för bevarandet av internationell fred och säkerhet. En förstärkt krishanteringsförmåga kan dock inte ersätta den amerikanska politiska och militära närvarons betydelse, som är stor inte minst för stabiliteten i norra Europa inklusive Östersjöregionen. Vad som ovan sagts om EU:s militära krishanteringsförmåga bör ges regeringen till känna.
Den civila krishanteringsförmågan kommer att ställa höga krav på samtliga EU:s medlemsländer att identifiera vilka professionella yrkesgrupper som kan komma att tas i anspråk. Det är likaså viktigt att frågan om hur dessa ska kunna frigöras vid internationella kriser hanteras. Den civila krishanteringen får inte bara bli ord, utan måste få ett reellt innehåll. Vad som ovan sagts om EU:s civila krishantering bör ges regeringen till känna.
Situationen på Balkan
Fortfarande är situationen på Balkan sådan att det inte går att utesluta att framtida förnyade konflikter kan blossa upp eller att regionen destabiliseras. Respekten för mänskliga rättigheter och minoriteter är på många håll runtom i Balkan långtifrån självklar. Fortfarande kvarstår många konfliktanledningar, oklarheter och spänningar inom regionen, som till viss del består av etnisk-nationalistiska ambitioner och/eller anspråk på ökad autonomi. Omfattande insatser för försoning, integration och återuppbyggnad kommer att krävas, för att få samhällena att ånyo fungera. EU bör spela en framträdande roll i återuppbyggnadsarbetet och ha beredskap för att vidta nödvändiga åtgärder och ställa resurser - personella och ekonomiska - till förfogande. EU är en viktig aktör för att skynda på en process där regionens demokratiska strukturer och administrationer, inte minst de rättsvårdande institutionerna, måste byggas upp på nytt. EU bär ett moraliskt, politiskt, socialt och ekonomiskt ansvar för att inte Balkan-länderna blir en isolerad ö, präglad av känslor av revanschism och förfördelning, på en i övrigt relativt ekonomiskt och socialt välmående europeisk kontinent. Vad som ovan sagts om EU:s ansvar för återuppbyggnad på Balkan bör ges regeringen till känna.
Det är angeläget att berörda länder på Balkan samarbetar med den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag och därmed bl.a. utlämnar misstänkta krigsförbrytare till domstolen. Sverige bör i alla internationella fora utöva påtryckningar för att misstänkta krigsförbrytare på Balkan ska utlämnas. Detta bör ges regeringen till känna.
Nedrustning
Det fanns en tid när många människor kände fruktan och rädsla inför att ett kärnvapenkrig när som helst skulle komma att bryta ut. Även om hotet starkt minskat så finns det kvar, och kärnvapnen är fortfarande en viktig faktor i den internationella säkerhetspolitiken. Trots internationella avtal får massförstörelsevapnen en ökad uppmärksamhet, och risken för spridning och utveckling av teknologi för massförstörelsevapen till nya länder eller aktörer ökar. Målet om en kärnvapenfri värld ter sig avlägset, eftersom nedrustningssträvandena gått i baklås och mött ett antal bakslag de senaste åren.
Rysslands starkt nedsatta konventionella militära förmåga tycks ha kompenserats av en vidgad roll för kärnvapnen. En väsentlig del av det globala kärnvapenhotet utgörs av riskerna att terrorister ska komma att förvärva eller utveckla kärnvapen. Försvarets forskningsanstalt (FOA) varnar också i en färsk rapport för att ryska experter på biologiska vapen nu riskerar rekryteras av stater som har ambitioner att utveckla sådana vapensystem. För att förhindra skurkstater från att rekrytera ryska experter och ryskt kunnande inom kärnvapenframställning, och därigenom verka för att bromsa ytterligare spridning, vore det angeläget att finna civil eller militärt fredlig användning för kunskapen. Sverige skulle kunna gå i spetsen för att mobilisera internationella finansiella resurser till Ryssland, för att utveckla civila företag där kunnandet kunde nyttjas för t ex nedrustning och demobilisering av kärnvapen. Detta bör ges regeringen till känna.
Sverige måste backa upp den politiska norm mot kärnsprängningar som det största globala rustningskontrollavtalet, icke-spridningsfördraget (NPT- fördraget), representerar. NPT-fördraget har 187 fördragsslutande partners; bara Kuba, Indien, Israel och Pakistan står utanför. Dess värde som stabiliserande faktor i omvälvningen av det säkerhetspolitiska landskapet får inte underskattas. När nu kärnvapenmakterna åtagit sig att helt eliminera sina kärnvapenarsenaler, måste de svenska ansträngningarna och det internationella trycket fokuseras på att avkräva kärnvapenstaterna en tidtabell för denna nedrustning av såväl strategiska som taktiska kärnvapen.
För att ge t ex Indien och Pakistan tydliga signaler om färdriktningen eller att för den delen förhindra s.k. opålitliga staters ambitioner vad gäller kärnvapenanskaffning, är det nödvändigt att provstoppsavtalet snarast kan träda i kraft. Trycket på de stater som ännu inte ratificerat provstoppsavtalet, måste därför intensifieras. Detta bör ges regeringen till känna.
USA:s ambitioner att bygga upp ett nationellt missilförsvar visar att hotet från massförstörelsevapnen ånyo fått ökad aktualitet. Sverige bör kritisera planerna på ett sådant försvar. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 2 oktober 2000
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Margareta Andersson (c)
Rolf Kenneryd (c)
Kenneth Johansson (c)
Lena Ek (c)
Marianne Andersson (c)