Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige i FN skall driva frågan om att clusterbomber förbjuds i enlighet med Ottawakonventionens regler.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige i FN skall driva frågan om förbud mot depleted uranium i ammunition.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen skall ge Försvarsmakten i uppdrag att svara för att varje soldat i Kosovo skall få en kroppsburen dosimeter.1
4. Riksdagen begär att regeringen ger FOA i uppdrag att analysera de internationella undersökningarna samt att forska kring effekterna och riskerna med användningen av depleted uranium i ammunition.1 5. 1 Yrkandena 3 och 4 hänvisade till FöU
Förbud mot clusterbomber
Ottawakonventionen förbjuder användning av antipersonella minor. Mer än 130 länder har signerat den och över 90 har ratificerat detta för mänskligheten viktiga dokument.
Men det finns vissa brister i denna konvention. Det finns krigsmateriel som uppför sig som och får effekter som antipersonella minor men som inte inkluderas i förbudet. Under bombningarna av Kosovo fälldes clusterbomber (splitterbomber) från Nato-planen. Vid detonation sprids projektiler åt alla håll. Det militära motivet för att använda dem är att komma åt oskyddade trupper som inte träffats av en direktprojektil. Den som fäller bomberna vill begränsa de överlevande truppernas rörelsefrihet. Men ca 30 % av dem blir blindgångare och dödliga för de civila som sedan skall bo och verka i området efter kriget. De ser ut som gula läskedrycksburkar och väcker lätt barnens nyfikenhet. En nyfikenhet som kan sluta med döden. Relativt lindrigt våld som att sparka eller trampa på dem eller dra i "flärpen" med utlösningen får dem att detonera. De fungerar alltså i princip som antipersonella minor men är enligt Ottawakonventionen inte inräknade i förbudet. Dessa blindbomber påverkar negativt möjligheten att återgå till ett normalt liv precis som antipersonella minor. Dessutom uppträder de mer slumpmässigt då clusterbomberna sprids okontrollerat med hjälp av bombflyg och ger samma effekt.
Ottawakonventionen förbjuder, utöver användning, även lagring, produktion och överföring av minor. Med tanke på hur blindgångarna till clusterbomber fungerar på marken måste även clusterbomber inkluderas i Ottawakonventionen.
Sverige borde i FN därför driva frågan att clusterbomber förbjuds i enlighet med Ottawakonventionens regler. Detta bör ges regeringen till känna.
Förbud mot depleted uranium
Det är inte bara clusterbomber som släpps från bombplanen under ett krig. Under Gulfkriget släpptes projektiler från attackplan innehållande 700-800 ton depleted uranium (DU). USA uppger siffran på mängden DU till 300 ton. DU har en hög densitet och används i projektiler just för att det har denna höga täthet och lättare tränger igenom pansaret i stridsvagnar m.m. Men det används också i stridsvagnars väggar för att ge ett högre skydd mot projektiler.
På en fråga i riksdagen 1999 svarar utrikesminister Anna Lindh att experter säger att användningen av sådant uran i ammunition inte bedöms innebära strålningsrisker eller större toxisk risk än tungmetaller som bly, kvicksilver eller kadmium. Hon säger också på frågan om detta använts i Kosovo, att Nato-högkvarteret förnekat att USA använt dessa ämnen. Det är inte ovanligt att länder under krig förnekar vissa påstående. I detta fall finns andra uppgifter som tyder på det motsatta. Att DU skulle vara lika farligt eller ofarligt som bly eller andra tungmetaller stämmer inte enligt många forskare. Man kan hålla en sådan ammunition i handen eller ha den hemma utan risk. Det är riktigt. Men när den detonerar blir den farlig. I explosionsögonblicket förvandlas uranet till uranoxid i ett stoff eller dimma. Om detta andas in sprids det i kroppen. Via lungorna och matsmältningsapparaten sprids sedan dessa partiklar och ger strålskador på olika vitala organ och ger olika symtom. Det finns ett syndrom (GWI) som amerikanska och kanadensiska soldater, som deltog i Gulfkriget, visar upp. Minnesförlust, sömnsvårigheter, nervförgiftning, diarré, bronkit, eksem, inre blödningar och förstörda njurar är en del av de sjukdomsbilder man ser. Dessutom har många missbildade barn fötts vars fäder är krigsveteraner från Gulfkriget. Symtomen finns bara hos de soldater och barn till de som varit inne i ökenstriderna. Inte hos de soldater som befann sig på fartyg. Rapporter om stor ökning av cancerfall hos barn i Irak som lever i närheten av krigsskådeplatsen har också noterats.
Många forskningsrapporter har redovisat både GWI-syndromet och den kemiska effekten av DU. Även från svenska forskare. I en rapport från FOA står det:
...vapen som innehåller utarmat uran eller annat radioaktivt material. Sådant uran utnyttjas bland annat som projektil i pansarbrytande ammunition, eftersom ämnet har ovanlig hög densitet och hållfasthet. Det vill säga genomträngningsförmåga. Vid penetration tenderar uranet att pulvriseras och explodera när partiklarna blandas med luften. Radioaktivt stoff sprids därför i naturen. Trots att utarmat uran är betydligt mindre radioaktivt än aktivt kan de stoffmoln som bildas ge upphov till en hel del skador, både på människor (särskilt vid inandning) och miljö.
Efter krigsslutet finns dessa uranpartiklar kvar under överskådlig tid. Halveringstiden för uran är mycket stor. Man skulle kunna hävda att användning av dessa projektiler strider mot Genèvekonventionen från 1949 och dess tilläggsprotokoll som förbjuder krigsmateriel som ger svåra miljöskador särskilt av varaktig natur.
Det finns ett intresse från militären och försvarsindustrin i USA att använda DU på grund av att det är billigt och förbättrar projektilernas genomslag betydligt. Men det finns ett humanitärt intresse att förbjuda det på grund av effekterna på människor och miljö som går långt utanför den akuta skadan och effekten som bomber ger och utanför området och tiden för kriget. Med anledning av detta bör Sverige i FN driva frågan om förbud mot DU- ammunition. Detta bör ges regeringen till känna.
Kontroll och forskning
Även om USA förnekat eller inte svarat på frågan om huruvida man använt DU i samband med Natobombningarna över Kosovo och Serbien förra året finns alltid risker. Vi sänder svenska soldater till området. Dessutom finns oskyddade civila som skall försöka starta ett nytt liv. Försiktighet måste vara a och o i dessa sammanhang.
Med försvarets nya inriktning mot mer internationell verksamhet innebär det att en svensk soldat kan vara ute i ett konfliktområde flera gånger. Gruppen i Kosovo har med sig intensimetrar. Dessa används endast när man misstänker att strålning kan finnas. Den är inte kopplad till en person utan till gruppen. Vilket betyder att enskilda soldater kan röra sig på områden som inte kontrollerats av gruppens intensimeter. Den sammanlagda strålningen, om DU används i bomber, kan bli farlig. Därför borde varje soldat få en kroppsburen dosimeter (ett instrument för mätning av stråldoser). Med hjälp av dosimetern kan den sammanlagda stråldosen kontrolleras.
Försvarsmakten bör därför, för de svenska soldaternas skydd, svara för att de var och en får en kroppsburen dosimeter. Detta bör ges regeringen till känna.
Regeringen borde ge FOA i uppdrag att analysera de internationella undersökningar och rapporter som producerats i fråga om DU:s effekter och risker. Dessutom bör FOA själv forska på området så att vi får en egen analys av riskerna. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 27 september 2000
Berit Jóhannesson (v)
Murad Artin (v)
Stig Sandström (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Willy Söderdahl (v)
Eva Zetterberg (v)
Lars Ohly (v)