Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en tidtabell för enskilda länders medlemskap i EU snarast bör fastslås.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att omformulera de mål som regeringen beskriver i propositionen så att det tydligt framgår att målet att skapa en demokratisk kultur är avgörande för möjligheten att uppnå de övriga målen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör återkomma till riksdagen med klarare och mer utförliga motiv till varför östbiståndet kommer att skäras ned kraftigt fr.o.m. år 2004.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör återkomma till riksdagen med en utförlig redogörelse för vilka konkreta resultat som uppnåtts inom ramen för det migrationspolitiska samarbetet med Central- och Östeuropa.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i högre grad uppmärksamma respekten för de mänskliga rättigheterna inom ramen för utvecklingssamarbetet med Central- och Östeuropa.
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om dödsstraffets avskaffande.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om minoriteters rättigheter.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om funktionshindrades rättigheter.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om människohandel och kvinnors rättigheter.
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barns rättigheter.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om homosexuellas rättigheter.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om situationen i fängelser.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de projekt som bedrivs inom ramen för de partinära stöden bör fortsätta att vara oberoende av Sidas projekt.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att förbättra miljön i länderna i Central- och Östeuropa.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättra kärnsäkerheten i länderna i Central- och Östeuropa.
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de s.k. östersjömiljarderna.
Inledning
Regeringen föreslår i propositionen ett nytt program för Sveriges utvecklingssamarbete med Central- och Östeuropa för perioden 2002- 2003. Regeringen föreslår därefter att samarbetet bör övergå i ett permanent anslag.
Folkpartiet liberalerna delar i hög grad regeringens bedömning av hur det fortsatta samarbetet med Central- och Östeuropa bör utvecklas. Vi är dock oense med regeringen om förslagen om hur det övergripande målet för samarbetet bör formuleras. Folkpartiet anser att demokrati måste utgöra det övergripande målet för hela Sveriges internationella utvecklingssamarbete. Riksdagen bör därför formulera om de mål för östsamarbetet som regeringen beskriver i propositionen (att främja en hållbar utveckling, fördjupad integration och partnerskap i Östersjöområdet och dess omgivningar, utifrån behoven i samarbetsländerna och med utnyttjande av den svenska resursbasen) så att det tydligt framgår att målet om att skapa en demokratisk kultur är avgörande för möjligheterna att uppnå de övriga.
Folkpartiet anser vidare att regeringen borde ha tagit ett helhetsgrepp om frågor som rör respekten för de mänskliga rättigheterna i länderna i Central- och Östeuropa. En rad frågor belyses visserligen i propositionen, men vi anser att dessa är av sådan vikt att de borde tillägnats större uppmärksamhet.
EU-utvidgningen
EU:s absolut viktigaste uppgift de närmaste åren är utvidgningen österut. Det är genom att de nya demokratierna inlemmas i ett tätt nätverk av handel, kultur och politisk samverkan som demokratin bäst kan säkras. Utvidgningen är ett moraliskt åtagande som ej får skjutas på framtiden. Senast år 2003 måste unionen vara redo att ta emot de första kandidatländerna. En tidtabell för enskilda länders medlemskap i EU bör snarast fastslås.
Utvidgningen är inte bara historiskt och moraliskt viktig - hela Europa och dess medborgare tjänar på den. Ett EU som innefattar i princip hela kontinenten skapar en dynamisk och konkurrenskraftig marknad. Det ger oss möjligheter att arbeta för en bättre miljö i hela Europa och ta krafttag för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Säkerheten och stabiliteten ökar.
Alla länder som helt eller delvis ligger i Europa bör kunna bli medlemmar av EU. Dessa länder måste givetvis uppfylla de grundläggande politiska och ekonomiska kriterierna för medlemskap, dvs krav på att ha uppnått institutionell stabilitet som garanterar demokrati, rättssäkerhet, mänskliga rättigheter och respekt för och skydd av minoriteter, krav på fungerande marknadsekonomi liksom förmåga att överta och följa EU:s regelverk. Särskilda och tydligt fastställda övergångsregler bör emellertid finnas för de länder som ej fullt ut klarar att anpassa sin lagstiftning till EU:s.
I takt med att fler länder i Central- och Östeuropa integreras djupare i det europeiska samarbetet blir det naturligt att stödet till dessa fasas ut helt eller delvis. Målet måste vara att helt och hållet normalisera relationerna med länderna i Central- och Östeuropa och att bistånd därmed ej längre skall behövas.
Övergripande mål, budget och tidsperiod
Drygt ett decennium efter kommunismens fall och Sovjetimperiets upplösning kan några slutsatser dras av de politiska och ekonomiska vägval som de olika länderna i Central- och Östeuropa gjort. I ett antal av de gamla kommunistiska staterna har övergången till demokrati och marknadsekonomi genomförts och en positiv ekonomisk utveckling har inletts samtidigt som de demokratiska landvinningarna stabiliserats. De tydligaste exemplen är Polen, Tjeckien, Ungern, Slovenien, Estland och Lettland. Dessa länder är även de som ligger närmast till hands för medlemskap i EU. Även Slovakien och Litauen befinner sig på rätt väg, även om oklarheter och problem återstår.
I Vitryssland har inget övertygande försök gjorts att bryta med det gamla systemet. Privatiseringen av näringslivet har kommit av sig, ingen normal marknad har kunnat uppstå, den gamla nomenklaturan kontrollerar fortfarande stora delar av samhällslivet. Yttrande- och pressfrihet är ej att tala om. Demokratin har på inga sätt funnit sina former. Misären är fortfarande djup och få tecken syns som kan antyda en vändning till det bättre. Vitryssland är i praktiken en ny diktatur.
Andra länder befinner sig någonstans mellan dessa två grupper. Några har delvis lyckats med ekonomiska reformer, men någon verkligt fungerande demokrati har inte uppstått. I Ukraina syns oroväckande tendenser till förstärkt auktoritärt styre. Rumänien har hoppats kunna lindra de påfrestningar som omställningen innebär genom att ösa ut allt mindre värda pengar ur statskassan - utan nämnvärd inverkan på problemen. Ryssland och Bulgarien har försökt genomföra radikala reformer men antingen gjort det på ett inkonsekvent sätt eller fått lov att backa efter politiska reaktioner. Bilden av Ryssland som ett svagt och splittrat land har dock efter valet av Vladimir Putin till ny rysk president något förändrats. I motsats till sin föregångare har Putin visat mer handlingskraft när det gäller att ta itu med de interna problem som landet brottas med, fast den politiska, ekonomiska och sociala situationen på intet sätt kan sägas vara stabil. Samtidigt är situationen i Ryssland mycket svårbedömd. Det är för tidigt att göra någon bedömning av Putins egentliga ambitioner och avsikter så vitt avser Rysslands fortsatta demokratiska och ekonomiska utveckling samt när det gäller relationerna till omvärlden.
Den övergripande slutsats som måste dras är uppenbar: kommunismens primitiva storskalighet och kommandoprinciper kan inte generera tillväxt och ekonomiskt välstånd, och några stabila mellanformer mellan kommandoekonomi och en normal marknadsekonomi kan inte fungera. Föreställningen att ett sådant mellanläge skulle vara mer befrämjande för tillväxt och välståndsutveckling än en konsekvent övergång till marknadsekonomi och privat ägande är en illusion.
För alla de Central- och Östeuropeiska länder som nu genomfört de viktigaste delarna av systemskiftet är den viktiga frågan i dag inte hur de skall komma ut ur den kommunistiska återvändsgränden utan hur de skall återfå sin naturliga plats som fullvärdiga delar av det demokratiska Europa. Dessa länder kommer nu i allt större utsträckning att finna att de delar både problem och möjligheter med de mer etablerade demokratierna i väst. Detta ställer Västeuropas politiska kultur inför en ny utmaning, nämligen att dels kunna behandla de nya demokratiernas företrädare som jämlikar, dels visa att man själv tar de demokratiska idealen på allvar. Det var tron på dessa ideal som gav de östeuropeiska staternas ledare och folk kraft att tvinga bort det gamla systemets anhängare och genomdriva den ofta smärtsamma omställningen av ekonomi och samhällsliv. Nu har Europas demokratier ett gemensamt ansvar för länder på båda sidor om den gamla skiljelinjen mellan väst och öst.
För vissa av de gamla östländerna kvarstår behovet av grundläggande insatser för att bidra till att de grundläggande elementen i ett "normalt" europeiskt samhälle kan återskapas - rättssäkerhet, privat ägande, fri prisbildning, kommunalt självstyre, fria massmedier och partier etc etc. I framför allt Vitryssland är förhållandena sådana att de enda insatser som förefaller meningsfulla är att stödja en demokratisk opposition mot härskare som försöker bevara ett totalitärt system.
Folkpartiet liberalerna utvecklar i en annan motion, 2000/01:U206, vid årets riksmöte de övergripande nationella, säkerhets- och biståndspolitiska motiven till en svensk utrikes- och biståndspolitik som mer konsekvent än hittills bör inriktas på att stärka demokratins krafter runt om i världen. Det säger sig självt att denna inriktning av vår utrikes- och biståndspolitik har särskild relevans i vårt omedelbara närområde. Som framgår av vår argumentering ovan så kan demokrati och marknadsekonomi inte uppnås oberoende av varandra i de central- och östeuropeiska länderna och som framgår av vår argumentering i motionen om svensk utvecklingspolitik är fred och säkerhet direkt beroende av demokratins öde i olika länder. Riksdagen bör därför formulera om de mål för östsamarbetet som regeringen beskriver i propositionen (att främja en hållbar utveckling, fördjupad integration och partnerskap i Östersjöområdet och dess omgivningar, utifrån behoven i samarbetsländerna och med utnyttjande av den svenska resursbasen) så att det tydligt framgår att målet om att skapa en demokratisk kultur är avgörande för möjligheterna att uppnå de övriga. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
Regeringen föreslår i propositionen att det hittills tidsbegränsade samarbetet med Central- och Östeuropa bör övergå i ett permanent anslag från och med år 2004. I 2001 års ekonomiska vårproposition beräknas detta anslag uppgå till 400 miljoner kronor, att jämföra med anslagen för 2002 och 2003 som där uppgår till 600 respektive 900 miljoner kronor. Det är visserligen bra att anslaget permanentas. Däremot är det oklart varför det dras ner så pass kraftigt. Regeringen bör återkomma med klarare och mer utförliga motiv till varför östbiståndet kommer att skäras ner kraftigt från och med år 2004, vilket riksdagen bör ge regeringen till känna.
Asyl- och migrationspolitisk kompetens samt gränsbevakning och insatser för stärkt yttre gränskontroll
Regeringen lyfter i propositionen fram asyl- och migrationspolitisk kompetens samt gränsbevakning och insatser för stärkt yttre gränskontroll som viktiga områden för säkerhetsfrämjande stöd. Folkpartiet anser att det är angeläget att stödja en uppbyggnad och stärkande av rättssystemen i länderna i Central- och Östeuropa. Häri bör givetvis även ingå stöd till att förbättra ländernas asylsystem i syfte att skapa ökad rättssäkerhet i asylprocessen samt humanare flyktingmottagning.
Det finns emellertid anledning att i ett större sammanhang ställa frågan vad ett ökat samarbete på det migrationspolitiska området egentligen syftar till. Vilka resultat vill regeringen uppnå och vilka resultat har hittills uppnåtts inom ramen för detta samarbete?
Svenska biståndspengar skall inte användas som ett medel för att försöka förhindra att människor på flykt tar sig till vårt land. Däremot bör en samordnad bistånds- och flyktingpolitik användas för att bidra till att förebygga och/eller undanröja orsaker till flykt och påtvingad migration. Det handlar i dessa sammanhang emellertid om utvecklingstendenser på mycket lång sikt, varför sådana insatser inte kan ställas mot en fortsatt generös mottagning av asylsökande i vårt eget land. Sveriges u-landsbistånd riktas och skall i hög grad riktas till de fattigaste länderna och endast i liten utsträckning till de länder, varifrån det stora flertalet asylsökande från tredje världen till Europa kommer.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med en utförlig redogörelse för vilka konkreta resultat som uppnåtts inom ramen för det migrationspolitiska samarbetet med Central- och Östeuropa. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
Mänskliga rättigheter
Folkpartiet liberalerna anser att regeringen borde ha tagit ett helhetsgrepp om frågor som rör respekten för de mänskliga rättigheterna i länderna i Central- och Östeuropa. En rad frågor belyses visserligen i propositionen, men vi anser att dessa är av sådan vikt att de borde tillägnats större uppmärksamhet. De områden vi i huvudsak syftar på är:
Avskaffande av dödsstraffet
Minoriteters rättigheter
Funktionshindrades rättigheter
Människohandel - Kvinnors rättigheter
Barns rättigheter
Homosexuellas rättigheter
Situationen i fängelser
Avskaffande av dödsstraffet
Nästan alla de central- och östeuropeiska länderna har nu avskaffat dödsstraffet. Detta beror mycket på EU:s och framför allt Europaparlamentets, genom den tidigare folkpartistiske EU- parlamentarikern Hadar Cars, idoga arbete. I Vitryssland fortsätter dock avrättningarna, men uppgifter om dödsdomar och avrättningar räknas som statshemlighet. Det är angeläget att regeringen utövar alla möjliga medel och påtryckningar som krävs för att dödsstraffet även skall avskaffas i Vitryssland.
Minoriteters rättigheter
En viktig del av utvecklingssamarbetet med Central- och Östeuropa bör vara att främja respekt för minoriteters rättigheter. De flesta av de central- och östeuropeiska länderna har stora etniska, språkliga eller religiösa minoriteter på sina territorier. Minoritetsfrågan uppkommer beträffande utbildning, religion och likhet inför lagen. Rätten att använda minoritetsspråk är också en stridsfråga.
Många länder har vidtagit åtgärder för att förbättra minoriteternas situation, bland annat genom att ratificera internationella människorättsinstrument, som ramkonventionen om nationella minoritetsgrupper. Fortfarande pågår dock en omfattande diskriminering av olika minoritetsgrupper i vissa länder.
Diskriminering och fördomar drabbar fortfarande i hög grad romer i Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien och Tjeckien. Romerna har mycket lägre levnadsstandard och en oproportionerligt hög andel arbetslösa och analfabeter. Tillgång till utbildning, sysselsättning och offentliga tjänster hindras ofta. Det finns vissa tecken på systematisk segregering, till exempel genom att man ibland felaktigt skickar romers barn till särskolor för förståndshandikappade.
Nya lagar om medborgarskap har förbättrat situationen för personer (huvudsakligen ryssar) som inte är medborgare i Estland och Lettland. Alla de tre baltiska staterna måste hitta en rättvis balans mellan att legitimt främja de nationella språken och att respektera användningen av minoritetsspråk. Kravet på att kunna det nationella språket för att få vissa jobb eller för att bli medborgare riskerar att missbrukas för diskriminering.
Sverige bör ge minoriteter och deras rättigheter större uppmärksamhet inom ramen för utvecklingssamarbetet med Central- och Östeuropa.
Funktionshindrades rättigheter
Mellan två och tre miljoner människor i Central- och Östeuropa lever på institutioner. Många gör det enbart för att de ej passar in i samhället och göms därför undan. Det finns flera orsaker till varför människor hamnar på institution. Ett svårt funktionshinder, en psykisk sjukdom, ett annorlunda beteende än vad som anses vara normalt kan vara skälet. Därmed lever många funktionshindrade människor i Central- och Östeuropa i mycket utsatta situationer.
Att vara funktionshindrad innebär inte enbart avsaknad av nödvändiga resurser för det dagliga uppehället, utbildning och hälsovård. Oftast innebär det också att inte bli sedd som fullvärdig medborgare vad gäller delaktighet i sitt lands politiska, sociala, kulturella och ekonomiska liv. På så vis är funktionshindrade människors marginalisering och diskriminering fullkomnad. Funktionshindrades situation, särskilt de som lever på institution, bör uppmärksammas i högre grad inom ramen för utvecklingssamarbetet med Central- och Östeuropa. Det är angeläget att verka för att avveckla institutionerna så att människorna som lever där ges möjlighet att leva ett mänskligt och värdigt liv.
Människohandel - Kvinnors rättigheter
Handeln med flickor och kvinnor är ett växande problem. I Europa är det framför allt östeuropeiska och ryska kvinnor som förs till olika länder i Europa för att där tvingas arbeta som prostituerade. En del av kvinnorna har av sina familjer sålts till handlare, andra kvinnor har kidnappats av handelssyndikat. Frivilligorganisationer rapporterar om flera exempel på kvinnor från EU som kidnappas och säljs till andra världsdelar.
Bara inom Europa har handel med kvinnor som säljs som sexslavar under de senaste åren ökat dramatiskt. I Europa är handeln med kvinnor klart styrd av professionella internationella ligor och utgör en stor del av den organiserade brottsligheten. Många av kvinnorna har sålts till bordeller i EU- länderna, medan andra kvinnor hamnar i sexindustrin i andra länder. Flera EU-länder används också som genomfartsländer för handeln. Sedan några år tillbaka finns det konventioner som förbjuder handel med kvinnor och barn. På grund av brottets internationella karaktär är det emellertid ofta mycket problematiskt att upprätthålla bestämmelserna, då nationella domstolar ofta saknar befogenheter att vidta åtgärder. Det är angeläget att Sverige inom ramen för utvecklingssamarbetet med Central- och Östeuropa i högre grad uppmärksammar detta problem och att åtgärder vidtas syftande till att bekämpa handel med kvinnor. Informationskampanjer som riktar sig mot potentiella offer kan här t ex vara betydelsefullt. Regeringen bör vidare se över gällande straffsatser för dem som bedriver denna form av kriminell verksamhet.
Barns rättigheter
I flera länder i Central- och Östeuropa finns fortfarande många barn som lever under oacceptabla förhållanden, på institutioner eller på gatan. Rädda barnen beskriver i den nyss utkomna rapporten, "Unfinished business - EU enlargement and child rights", villkoren för barn som mycket problematiska. Romska barn sägs vara särskilt utsatta. 60-80 procent av de barn i Bulgarien som lever på institution eller på gatan är, enligt Rädda Barnen, romer. Situationen är ungefär densamma i länder som Slovakien, Rumänien och Ungern. Romska barn placeras på specialskolor för barn med inlärningssvårigheter eller utvecklingsstörningar.
Ett annat problem som beskrivs i rapporten är den ökade sexuella exploateringen av barn. Detta gäller såväl barnprostitution, människohandel som barnpornografi. Regeringen bör inom ramen för utvecklingssamarbetet med Central- och Östeuropa rikta ökad uppmärksamhet på barnens situation, särskilt de som är i minoritet, samt öka insatser som syftar till att stärka barnens rättigheter. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
Homosexuellas rättigheter
Situationen för homosexuella är på vissa håll i Central- och Östeuropa mycket problematisk. De flesta länder har visserligen upphävt sina förbud mot homosexualitet, men fortfarande kommer många rapporter om diskriminering, våld och till och med mord. I Rumänien är det än idag förbjudet att öppet visa sin homosexualitet.
Detta är ytterligare ett område där inställningen ofta bygger på okunskap och fördomar. De åtgärder som vidtagits av flera länder i Central- och Östeuropa för att ge rättsligt skydd åt homosexuella är välkomna. Å andra sidan har den rumänska regeringen inte gett något skydd åt personer som angripits. Rumänien har inte heller upphävt de artiklar i brottsbalken som kriminaliserar homosexualitet, och flera personer sitter fortfarande i fängelse på grundval av dessa artiklar.
Arbetet med att stärka de homosexuellas rättigheter inom ramen för utvecklingssamarbetet med Central- och Östeuropa måste intensifieras och stärkas, vilket riksdagen bör ge regeringen till känna.
Situationen i fängelser
Förhållandena i fängelser och häkten är på vissa håll i Central- och Östeuropa mycket bristfälliga och ligger alltjämt under internationella miniminormer. Fångar utsätts inte sällan för grym och förnedrande behandling. Det är angeläget att Sverige inom ramen för utvecklingssamarbetet med Central- och Östeuropa verkar för att förbättra fängelseförhållandena så att människorna som lever där ges en mänskligare och mer värdig behandling.
Stöd till det civila samhället
Det bistånd som förmedlas via enskilda organisationer och folkrörelser har stor betydelse för att stärka det civila samhället i mottagarländerna. Folkpartiet liberalerna förespråkar att en större del av biståndet förmedlas genom enskilda organisationer. Den ökning som skett av folkrörelsebiståndet till de demokratiska krafterna i Vitryssland är ett bra exempel som bör fortsätta att främjas.
Vi vill rikta särskild uppmärksamhet på det bistånd som går genom partinära organisationer. Detta stöd spelar en viktig roll för uppbyggnaden av demokrati och pluralistiska partisystem.
Det är av stor vikt att de projekt som drivs inom ramen för de partinära stöden är frikopplade och fortsätter att vara oberoende av Sidas projekt, vilket riksdagen bör ge regeringen till känna. Folkpartiet delar inte regeringens uppfattning i propositionen om att det partinära biståndsprojekten bör koordineras med övrigt demokratifrämjande stöd som finansieras över anslaget.
Miljö
Miljöproblemen i Baltikum och övriga Öst- och Centraleuropa är mycket stora. Innanhavet Östersjön med dess unika ekosystem fortsätter att nedsmutsas genom utsläpp och läckage från samtliga av de berörda länderna, och räknas som ett av de mest förorenade havsområdena i världen. Även vårt gemensamma luftrum tillförs utsläpp som starkt bidrar till försurning av våra skogar och marker. För att minska och på sikt kunna stoppa utsläppen kring och till Östersjön krävs gemensamma lösningar mellan berörda länder och samarbete över gränserna.
Många viktiga steg har tagits i Östersjöstaterna för att minska utsläppen av miljöföroreningar. Bland annat har halterna av en del farliga miljögifter som PCB och DDT minskat, även om riskerna absolut inte får negligeras.
Många stora och svåra problem återstår fortfarande att lösa. Vi är 85 miljoner människor som bor kring Östersjön och samtidigt som de omvälvande förändringarna i Central- och Östeuropa ger möjlighet att förbättra miljösituationen så skapas nya miljöproblem i de växande ekonomiernas kölvatten. Några av de mesta akuta och allvarliga problemen som algblomning, miljögifter och övergödning visar att balansen är rubbad. När det gäller utsläpp från jordbruk och industrier är dessa lika höga idag som för tio år sedan. Om vi skall kunna rädda Östersjön måste jordbruket minska sina utsläpp. Stödsystemet för jordbruket måste ändras så att man inte premierar ett kemikalieutsläppande jordbruk.
EU är och kommer att vara ett mycket viktigt instrument för att lösa de gränsöverskridande miljöproblemen, och vi menar att EU har potential att bli världens bästa miljöorganisation. Som medlem av EU har Sverige inflytande över den gemensamma miljöpolitiken. Utsläppen kring Östersjön kräver gemensamma lösningar på framför allt EU-nivå men även på nationell nivå. Den bästa miljöinsatsen för att stärka Östersjöregionen är att arbeta för att våra grannländer blir medlemmar av EU. Sverige måste verka för att Östersjösamarbetet effektiviseras. Vi anser att samarbetet idag handlar för mycket om former och för lite om efterlevnad av gällande överenskommelser.
Vidare anser vi att Sverige bör verka för en lag om miljölots på alla lastfartyg som trafikerar Östersjön. För att minska utsläppen av olja och miljögifter är införandet av sanktioner vid överträdelser mot bestämmelser en annan viktig åtgärd. För att det skall vara möjligt krävs att alla länder kring Östersjön har mottagningshamnar för förorenat vatten.
Vi menar att initiativ bör tas inom ramen för Östersjösamarbetet för att åstadkomma hårdare krav på sjöfarten och för att omläggningen av jordbruksstöden inom EU påskyndas. Det långsiktiga arbetet med att förbättra Österjöregionen måste ha som syfte att förbättra naturmiljön, kulturmiljön och de sociala förhållandena runt Östersjön. Sekretariatet för Östersjörådet skall koordinera och initiera insatser för att uppfylla Agenda 21.
Sveriges regering bör göra större insatser för att förbättra kärnsäkerheten i Ryssland och övriga Central- och Östeuropa istället för att avveckla säker och miljövänlig kärnkraft på hemmaplan. Den bristande säkerheten i kärnkraftverken i många av länderna är ett allvarligt miljöhot mot hela vår kontinent. Ett mål måste vara att främja energihushållning och effektivare energidistribution så att det totala energianvändandet kan hållas tillbaka. Sådan säkerhet främjas av politisk stabilitet, rättssäkerhet, öppen opinionsbildning och ekonomisk utveckling i de regioner där verken finns. Som nämndes tidigare är den kanske bästa miljöinsatsen på lång sikt att stärka regionen kring Östersjön och tydligt arbeta för att våra grannländer skall bli medlemmar i EU. Det är endast genom ett mer integrerat samarbete som vi på bästa sättet kan lösa de stora gemensamma miljöproblemen.
Östersjömiljarderna
Folkpartiet liberalerna har varit starkt kritisk mot hanteringen av den s.k. Östersjömiljarden och dess fortsättning. Denna kritik har även fått stöd av granskning som gjorts av riksdagens revisorer. Projekt som drivits inom ramen för Östersjömiljarderna har gått in på Sidas område och skapat ett onödigt dubbelarbete. Vår slutsats är att av dessa medel bör insatser göras för den verkligt farliga kärnkraften i vårt närområde, den i Central- och Östeuropa. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 2 maj 2001
Karl-Göran Biörsmark (fp)
Elver Jonsson (fp)