Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det nordiska samarbetet och Västnorden.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade satsningar inom det nordiska samarbetet rörande förbättrade kommunikationer inom och med Västnorden.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om frågor rörande IT och telemedicin, distansundervisning och forskning i det nordiska samarbetet med Västnorden.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förutsättningarna för att säkerställa grannlands-TV i det digitala marknätet.
Inledning
Det kalla krigets slut, Sovjetväldets upplösning, de tre baltiska staternas självständighet och Rysslands successiva demokratisering har på ett avgörande sätt förändrat förhållandena i Östersjöområdet och i det som kommit att kallas det nordiska samarbetets närområde. Såväl de starka historiska och kulturella band som råder mellan de nordiska staterna och de baltiska som en önskan om att bidra till en fredlig och stabil utveckling i området har medfört ett starkt både folkligt och institutionaliserat engagemang i de nordiska staterna.
Starka insatser har gjorts från Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet att stödja den påbörjade utvecklingen. Närområdesfrågorna har på ett naturligt sätt kommit att ställas i fokus i det nordiska samarbetet. En utvärdering och förslag till fortsatt inriktning av detta samarbete har presenterats i ett förslag till reviderad nordisk närområdesstrategi "Närmare Norden" (TemaNord 2000:530). Förslaget har utarbetats av en arbetsgrupp tillsatt på initiativ av de nordiska samarbetsministrarna.
Västnordiskt samarbete
Inom ramen för det traditionella nordiska samarbetet utgör Island och de två självstyrande områdena Färöarna och Grönland vad som kallas Västnorden. På det parlamentariska planet har sedan 1985 funnits ett organiserat samarbete som 1997 fick en ny form under namnet Västnordiska rådet.
Från västnordisk sida finns en stor förståelse för utvecklingen i det nordiska samarbetets närområden och dess betydelse för fred och stabilitet i regionen. Trots detta finns en viss oro för att fokus i det nordiska samarbetet har kommit att flyttas öster- och söderut på bekostnad av samarbetet med Västnorden. Det är ej längre den tyngd i det västnordiska samarbetet som vi skulle önska. Därför är det angeläget att det samarbetet stärks.
Moderna kommunikationer - såväl fysiska transporter av människor och varor som den snabba utvecklingen av IT-kommunikationer - för människor och stater närmare varandra. För de glest befolkade områdena i Västnorden med deras stora geografiska avstånd till övriga Norden och Europa innebär förbättrade kommunikationer ett mycket viktigt inslag i en närmare nordisk och europeisk integration.
Kommunikationerna i och med Västnorden är emellertid fortfarande mycket eftersatta. Lågt resandeunderlag och monopolsituationer gör det t ex fortfarande mycket dyrt för människor att resa inom respektive till och från Västnorden. Telekommunikationerna är fortfarande mycket dyra för konsumenterna. Detta är ett område som borde få större uppmärksamhet inom det nordiska samarbetet.
Modern informationsteknik gör att frågor rörande telemedicin, distansundervisning och forskningssamarbete skulle kunna få ökad betydelse och för berörda människor en välkommen förbättring. Att inkludera dessa frågor i det nordiska samarbetet skulle dessutom ha stor betydelse också för många människor i de glest befolkade områdena med stora fysiska avstånd också i norra Skandinavien och Finland.
Nordiskt TV-samarbete/grannlands-TV
Frågan om hur man skall kunna säkerställa fortsatta sändningar av grannlands-TV i det digitala marknätet i Norden har kommit att dras i en helt oacceptabel långbänk från de nordiska regeringarnas sida. Modern teknik och digital teknik innebär kraftigt ökade möjligheter för invånarna att få ta del av ett brett TV-utbud. Det finns inga olösliga tekniska hinder för att invånare i de nordiska länderna skall kunna få tillgång till public service-kanalerna i vart och ett av de nordiska länderna.
Problemen tycks främst ligga i upphovsrättsliga och andra juridiska regler. Dessa problem har också uppmärksammats på europeisk nivå bl a i en rapport i Europaparlamentet. Det har sedan länge varit hög tid att de nordiska regeringarna på nordisk nivå löser de frågor som hindrar grannlands-TV i det digitala nätet. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
Stockholm den 29 mars 2001
Karl-Göran Biörsmark (fp)
Elver Jonsson (fp)