Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lagstiftning för att möjliggöra kommunala miljöstyrande trängselavgifter på vägtrafik. Motivering
Möjlighet att ha och använda bil är för många en symbol och ett praktiskt verktyg för frihet. Bilismen har för vanligt folk gett oanade möjligheter att resa både långt och i grannskapet. Framför allt för familjer ges möjlighet till besparingar och livskvalitet som tidigare inte varit möjlig. Genom att storhandla sparar föräldrar tid och pengar. Hela familjen kan besöka släktingar och vänner, även i de fall där kollektivtrafiken inte fungerar optimalt.
Tyvärr skapar bilismen också problem. Varje år dödas hundratals människor i trafiken. Förbränning av fossila bränslen leder till ökade koldioxidutsläpp och i förlängningen global uppvärmning genom den välkända växthuseffekten.
I storstadsområden uppstår andra problem. I takt med att katalytisk avgasrening har blivit standard har fokus förflyttats från dålig luft till problem med buller och trängsel som skapas när för många bilar finns på samma ställe. Våra stadskärnor är inte byggda för att rymma den biltrafik som idag trafikerar våra stadsgator. I våra förorter är trängseln, tack vare modern stadsplanering, mindre i själva bostadskvarteren. Istället förflyttas problemen till trafiklederna som under rusningstid oftast är totalt igenkorkade med trafik. Byggande av nya trafikleder är en nödvändighet för städer och samhällen som växer. Däremot är de flesta överens om att enbart fler och bredare vägar inte kan lösa trängselproblem i storstäder.
Under senare år har det, i takt med att problemen växt, blivit allt mer uppenbart att trafiken måste ses i sin helhet. Det är inte möjligt att behandla frågor om vägtrafik och järnvägstrafik för sig. Behov för kollektivtrafik och privatbilism måste lösas tillsammans. Samhällets transporter är ett integrerat system där de enskilda delarna är beroende av varandra. Ett väl utbyggt nät av kollektivtrafik är en förutsättning för att våra storstäder alls ska kunna växa. Med kollektivtrafiken som stam för persontransporterna i storstäderna utgör privatbilismen ett nödvändigt och värdefullt komplement.
Men den teorin stämmer av olika skäl inte alltid med verkligheten. Särskilt i Stockholms innerstad är det tydligt att trängseln, trots en utbyggd kollektivtrafik, hotar förutsättningarna för långsiktig tillväxt och hälsa. I bilköerna fastnar nyttotrafik och transporter som fördyrar och försvårar för företag att bedriva konkurrenskraftig verksamhet. Ytor som varit avsedda för människor används som parkeringsplatser. Stadens själ göms bakom bilar och avgaser.
En dellösning på problem med extrem trafikträngsel av den typ som Stockholm genomlider idag är att införa system med miljöstyrande trängselavgifter. Den moderna tekniken ger möjlighet till en mycket flexibel utformning av ett sådant system. Exempelvis kan man sätta olika avgifter för olika stadsdelar och till och med gator. Avgifterna kan också variera över dygnet. Det blir därmed möjligt att styra över trafiken från känsliga och belastade gator och att bättre sprida ut trafiken över dygnets timmar. Tekniken medger också automatisk debitering av avgifterna. Att införa ett system innebär inte större fysiska ingrepp i miljön än vad exempelvis basstationer till mobiltelefonin kräver.
Ett system med trängselavgifter i storstäder ersätter inte kontinueliga investeringar i infrastruktur. Men i vissa områden finns det inte fysiska möjligheter att ta emot mer biltrafik, och då kommer trängselavgifter till som ytterligare ett verktyg.
Beslut att införa trängselavgifter ska ske på kommunal nivå eller i samarbete mellan flera kommuner. Avgifternas syfte ska vara att lösa de specifika miljö- och trängselproblem som finns lokalt. Riksdagens roll är att genom lagstiftning möjliggöra för kommuner att införa trängselavgifter. Lagstiftningen måste utformas för att ge maximal flexibilitet för lokala förutsättningar.
Trängselavgifter ska inte vara ett verktyg för att lösa nationella eller globala miljöproblem relaterade till biltrafiken, som t ex utsläpp av koldioxid. Sådana nationella problem och åtaganden ska lösas med medel på nationell nivå.
Intäkterna från trängselavgifter ska föras tillbaka till investeringar i den integrerade trafikapparaten. Därmed ges nya möjligheter att lösa problem med kapacitetsbrist i kollektivtrafik och på trafikleder. Eftersom intäkternas användande inte är bundna till specifika trafikslag eller projekt är det möjligt att göra de investeringar som utifrån lokala förutsättningar ger optimal utdelning i form av bättre framkomlighet för trafikanter och varutransporter. Med de ytterligare verktyg som ekonomiska styrmedel och ökade investeringar ger är det möjligt att lösa storstädernas trafikproblem utifrån ett integrerat helhetsperspektiv.
Stockholm den 2 oktober 2000
Inger Segelström (s)
Anders Ygeman (s)