Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lagen om färdtjänst. Motivering
Den nya lagen om färdtjänst har funnits i snart 2 år. Idag är färdtjänsten inte en fråga om bistånd för att uppnå skälig levnadsnivå utan en trafikpolitisk fråga i syfte att bidra till en tillfredsställande trafikförsörjning också för funktionshindrade, vilket är bra.
Tillstånd till färdtjänst ska ges om det finns otillgängligheter i de allmänna färdmedlen, i terminaler och vid hållplatser samt i den yttre miljön i anslutning till dessa som medför svårigheter för den funktionshindrade att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationer. Tillståndet kan förenas med olika villkor, t.ex. vilket färdsätt som får användas, hur många resor tillståndet omfattar och inom vilket område resorna får göras.
Trots att den nya lagen funnits en relativt kort tid kan man redan nu se en del problem och kanske framför allt problem med tolkningen av den. Det är till och med tveksamt om alla kommuner lever upp till de intentioner som regeringen och riksdag hade när man beslutade om den nya lagen, att alla medborgare oavsett funktionshinder ska ha möjlighet att delta i samhället.
Det har blivit betydligt svårare för den funktionshindrade att få rätt till ledsagare och detta är ett stort problem för många grupper, till exempel synskadade. Ett annat problem är antalet beviljade resor, förutom resor till och från arbetet. Många har idag endast en resa per vecka utöver arbetsresor, vilket gör att om man åker och handlar en gång under veckan får man sitta hemma resten av veckan för att antalet beviljade resor ska räcka. I vissa kommuner är det dessutom svårt att få ta sina små barn med på en färdtjänstresa. Dessa olägenheter innebär inte bara problem för den enskilde utan också en fördyring för samhället.
Om den resande behöver ledsagare under resorna så ska naturligtvis tillståndet omfatta även ledsagaren. Vid vissa tillfällen har detta tolkats så att om man inte behöver en ledsagare under själva färden får man inte beviljat ledsagare. Konsekvenserna blir då att en gravt synskadad person står där utan ledsagare när resan är avslutad.
I ett samhälle som vårt måste man kunna förflytta sig dagligen och ibland långa sträckor för att kunna delta i samhällslivet. Personer som är beroende av färdtjänst ska ha samma möjligheter att förflytta sig som kollektivresenärer.
Därför bör regeringen utreda om lagen om färdtjänst tillämpas så att funktionshindrade får jämlika möjligheter som alla andra i samhället, samt att lagen skrivs på ett sådant sätt att den inte kan misstolkas av tillståndsmyndighet.
Stockholm den 4 oktober 2000
Birgitta Ahlqvist (s)
Kristina Zakrisson (s)
Lars U Granberg (s)
Lennart Klockare (s)