Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av statsbidrag till lokal kollektivtrafik. Motivering
Trafiksektorn bidrar i hög grad till den försämrade miljön. Inte minst de ökade utsläppen av koldioxid som i sin tur bidrar till att växthuseffekten förstärks. Alla möjligheter att minska utsläppen av koldioxid men också av kväveoxider måste tas till vara.
Kollektivtrafiken är det kanske säkraste sättet att minska utsläppen från trafiksektorn. Genom att åka tillsammans minskas utsläppen och framkomligheten ökas, vilket också bidrar till bättre miljö.
Sedan statsbidraget för lokal kollektivtrafik bakades in i det generella statsbidraget till kommunerna går inte längre några investeringsmedel till kollektivtrafiken att särskilja. Erfarenheten är att kommunerna inte gör några investeringar i kollektivtrafikens infrastruktur utan särskilda bidragsmöjligheter. Där det finns statsbidrag har däremot stora satsningar kunnat genomföras. (Med kollektivbidrag där även regionbussar kör har t.ex. Skåne gjort stora investeringar med de s.k. Malmöhuspengarna.)
Det uttalade syftet med bidraget till kollektivtrafikinvesteringar är att kollektivtrafikens konkurrenskraft ska stärkas. En bra kollektivtrafik bidrar till att uppnå en rad andra samhällsmål avseende tillväxt, tillgänglighet, trafiksäkerhet och miljö. Den lokala kollektivtrafiken har i dessa avseenden samma funktion som den regionala. Det är därför mycket angeläget att bidragsmöjligheterna för lokala kollektivtrafikinvesteringar återinförs.
Stockholm den 4 oktober 2000
Marianne Jönsson (s)
Ulla Wester (s)