Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i kommande infrastrukturproposition beaktar ungdomars behov av kollektivtrafik. Motivering
Följande text fanns med när ungdomsparlamentet i Blekinge behandlade motioner inkomna från gymnasieskolor i hela länet.
Blekinge är ett litet län och alla människor har rätt nära till naturen och nära till landsbygden var man än bor. På så sätt kan de flesta se vad som håller på att hända med landsbygden. Urbaniseringen fortsätter oupphörligen, därför att det blir allt besvärligare att leva på landsbygden där den mesta offentliga servicen dragits in. I dag har den tekniska utvecklingen gett oss möjligheter att förflytta oss lätt och relativt miljövänligt. Men kollektivtrafiken trafikerar endast de större tätorterna, vilket gör att människorna på landsbygden måste förlita sig på bilen. I dag är bilkörande dyrt och miljöovänligt, vilket drabbar de som måste skjutsa sina barn långa sträckor till skolan barnomsorgen och fritidsaktiviteter m.m. Det svenska tågnätet är väl utbyggt och resande med tåg är miljövänligt, men dyrt! I många fall är det både billigare och bekvämare att åka bil eller flyg istället för att åka tåg. För att få fler tågresenärer måste biljettpriserna sänkas och alla nuvarande stationer bibehållas. Oftast går bussarna på dumma tider, vilket skulle kunna förbättras genom att Länstrafiken skulle kunna samarbeta med gymnasieskolorna i länet.
De att-satser som ungdomsparlamentet beslutade om var:
- att priset på buss- och tågbiljetter skall sänkas
- att järnvägsstationerna i Mörrum och Bräkne-Hoby ska bibehållas och att alla passagerartåg skall stanna på ovan nämnda stationer
- att många fler busslinjer ska trafikera landsbygden, särskilt i Karlshamns kommuns norra delar
- att ett glesbygdsavdrag skall införas så att långa avstånd till arbete, fritid, barnomsorg och skola inte missgynnas av höga skatter på drivmedel
- att busstidtabellerna görs av Länstrafiken i samarbete med de naturvetenskapliga linjerna på gymnasieskolorna i vardera kommun i Blekinge.
Vi har valt att återge såväl motion som beslut, även om det i mycket handlar om lokala beslut. Den skulle lika gärna kunnat vara från nordöstra Skåne eller Vilhelmina. Motionen visar att det finns en stark vilja hos många ungdomar att låta miljön vara ett viktigt kriterium när de väljer transportsätt. Den visar också att om unga familjer skall kunna bo kvar på landsbygden så kräver det insatser från samhällets sida.
När järnvägslinjer och busslinjer planeras så finns det en rad olika intressen att ta hänsyn till. Det som man då utgår från är ofta affärsresande och de linjer som måste upprätthållas på grund av skolskjutsar. Övriga behov kommer oftast i andra hand.
Ändå är det just de människor som står för dessa övriga behov som är mest utlämnade till resultatet. De grupper som inte har egen bil är mycket sällan de som är de starkaste lobbyisterna.
I regeringens proposition 1996/97:53 Infrastruktur för framtida transporter görs bedömningen: "genom medel från den regionala ramen bör den regionala kollektivtrafiken utvecklas så att tillgängligheten till kollektivtrafiken generellt kan öka."
I propositionen finns också speciellt påpekat att funktionshindrade människor bör ges ökad möjlighet att utnyttja trafiksystemet. Det är bra och har också givit resultat. Flera trafikbolag och kommuner har tagit till sig vad som skrivits och påbörjat inköp av handikappanpassade fordon m.m. Här finns fortfarande mycket att göra, men det visar att när regeringen för deras talan i en proposition så får det effekt.
Hur ger vi ungdomar en röst när trafiken planeras? Som vi ser i ovan citerade motion så finns det en positiv vilja som är värd att ta vara på. Ungdomar har ingen självklar plattform där de kan göra sin röst hörd.
Vi menar att regeringen därför bör uppmärksamma ungdomarnas situation speciellt i kommande infrastrukturproposition. Vad som i motionen anförts bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 4 oktober 2000
Willy Söderdahl (v)
Stig Eriksson (v)
Sven-Erik Sjöstrand (v)