Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att tillsätta en utredning för att förändra färdtjänstlagen. Lagen om färdtjänst
Den nya lagen om färdtjänst har varit i kraft i snart två år och redan nu kan vissa problem identifieras.
Det har t.ex. blivit betydligt svårare än tidigare att få rätt till ledsagare inom färdtjänsten. Detta är ett problem för många grupper av funktionshindrade.
De flesta har svårt att hitta på en ny plats, men det är extra besvärligt för exempelvis synskadade som kanske behöver "låna någon annans ögon" för att överhuvudtaget ta sig fram. Färdtjänst är en möjlighet.
Enligt den nya lagen om färdtjänst är det hemkommunen som måste godkänna färd på annan ort. Något som försvårar för många och framförallt den som vill studera på annan ort. Den studerande måste då förlita sig på att hemkommunen ställer sig välvillig till tjänsten eftersom den inte är obligatorisk enligt lagen. Trafikhuvudmannen har inte bara fått rätten att utföra tjänsten utan också till viss myndighetsutövning, d.v.s. rätten att besluta om vem som skall ha rätt till färdtjänst.
I propositionen 1999/2000:79 - Från patient till medborgare, en nationell handlingsplan för handikappolitiken - anges ett av tre huvudområden vara "att skapa ett tillgängligare samhälle". Handikappolitiken är ytterst en fråga om demokrati och innebär att alla skall ha lika rätt och lika möjligheter att bestämma över sina liv och få sina önskemål respekterade.
Personer med funktionshinder skall kunna delta på lika villkor i samhällslivet. Därför bör regeringen tillsätta en utredning med uppdrag att förändra färdtjänstlagen.
Stockholm den 3 oktober 2000
Anne-Katrine Dunker (m)
Patrik Norinder (m)