Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att en översyn av färdtjänstlagen skall göras. Motivering
Den nya lagen om färdtjänst har nu varit i kraft i snart två år. Det är uppenbart att det behövs en översyn av lagen. Många upplever att färdtjänsten idag handlar mer om en teknik, en trafikfråga om hur man på billigaste och effektivaste sätt tar en person från punkt A till punkt B. Den handikappade personen och dennes rätt att få hjälp med att leva sitt liv på bästa sätt tycks inte vara det viktigaste.
Färdtjänsten fungerar mycket olika i Sveriges olika kommuner. Trots att det kommunala självstyret är mycket viktigt måste det ändå vara så att personer måste kunna röra sig på någorlunda jämförbara villkor i hela landet. Finns det tolkningsproblem i lagen så måste dessa i möjligaste mån förtydligas. Vardagen måste fungera och gör det även för många handikappade om de får den hjälp de behöver.
Färdtjänsten måste fungera med människornas bästa som främsta målet. Behöver t.ex. en synskadad hjälp av en ledsagare måste även den personen kunna åka med i samma fordon som den hjälpbehövande. Eller det kan gälla en handikappad förälder med småbarn. Det borde vara naturligt att de små kan följa med på resan utan extra kostnader - det är ju möjligt när det gäller allmänna kommunikationer.
Ofta tycks det också vara så att för de flesta så är en handikappad person detsamma som en äldre sjuk person. Det kan vara det, men oftast är det en frisk person, kvinna eller man, ung som gammal som fungerar mycket bra i samhället med rätt hjälp.
Ungdomar studerar ofta på annan ort än i sin hemort och kan då inte utnyttja färdtjänsten där automatiskt utan måste lita till att hemkommunen har ett system för färdtjänst i annan kommun. Denna typ av system är inte obligatoriskt enligt nuvarande lag.
Det finns idag på många håll en onödig byråkrati och ett beställningssy- stem som hindrar handikappade från att företa spontana resor eftersom man i mycket god tid måste planera sitt resande. Något dylikt skulle vi som inte är handikappade aldrig finna oss i.
Många kommuner har också en mycket restriktiv tillämpning av hur många resor som får företas samt på vilken tid på dygnet som man har rätt att åka med färdtjänsten. Det är inte tillfredsställande eftersom färdtjänsten måste var ett hjälpmedel för handikappade personer att kunna leva ett fullvärdigt liv.
Stockholm den 27 september 2000
Rigmor Stenmark (c)