Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en utredning av färdtjänstlagen. Motivet till mitt förslag
Den nya lagen om färdtjänst har nu varit i kraft i snart tre år. Man kan redan nu se vissa problem, som har uppstått sedan den nya lagen trädde i kraft.
Det har till exempel blivit betydligt svårare än tidigare att få rätt till ledsagare inom färdtjänsten. Detta är ett problem för många grupper av funktionshindrade, exempelvis synskadade och svårt funktionshindrade. Ett annat exempel är att de som studerar på annan ort än sin hemort inte kan använda färdtjänsten där eftersom det är folkbokföringskommunen som är ansvarig. Det visar sig att andelen äldre kvinnor som beviljas färdtjänst är påtagligt lägre än andelen män.
Inom Svenska Kommunförbundet pågår en undersökning för att ta reda på vad som hänt med färdtjänsten sedan den nya lagstiftningen trädde i kraft.
Regeringen beslöt i november 1998 att uppdra åt Vägverket, Statens Järnvägar, Banverket, Kommunikationsforskningsberedningen, Sjöfartsverket och Luftfartsverket att genomföra en utvärdering av handikappolitiken inom transportområdet och där särskilt uppmärksamma kollektivtrafik och färdtjänst. En delredovisning lämnades i maj 1999 och utredningen skall vara klar senast 31 december 2001.
I delrapporten finns ingenting om de äldres problem. Rapporten handlar om utebliven färdtjänst, långa väntetider, långa färdvägar på grund av samåkning och bristande hjälp att komma från fordonet till bostaden/mottagningen.
Det finns starka skäl att tillsätta en parlamentarisk utredning med uppdrag att förändra färdtjänstlagen och undanröja ovan beskrivna brister.
Stockholm den 26 september 2000
Marietta de Pourbaix-Lundin (m)