Sammanfattning
Genom att nyttja den nya tekniken kan välstånd och tillväxt möjliggöras. Människors livskvalitet kan höjas. Den revolutionerande utveckling vi står inför, med ständigt ökande mängder information som görs tillgänglig för allt fler, är en drivkraft i samhället. Utmaningen är att göra det möjligt för alla människor att både konsumera och producera information. Detta kräver att alla får möjlighet att ta del av den nya tekniken. Tyvärr ser vi att den pågående utbyggnaden av bredband kommer att lämna stora delar av samhället utanför. Regeringen missar därmed en unik möjlighet att verkligen ta steget in i framtiden med lika möjligheter för alla. Ett ojämlikt IT-samhälle riskerar att accelerera den kantring av Sverige som vi sett under de senaste decennierna. En sådan utveckling måste motverkas. Centerpartiet vill ge alla möjlighet att ta del av den nya tekniken genom en digital allemansrätt. Den digitala allemansrätten måste följas av ett IT-kunskapslyft.
Utöver att regeringen inte förmår ge alla möjlighet att ta del av den nya tekniken så medverkar man till en utveckling som ger lokala och regionala monopolställningar på tjänstesidan. Dessa tendenser måste motverkas.
Motionen behandlar förutom frågan om den digitala infrastrukturen bland annat frågor rörande användarvänlighet, kreativ frihet, myndigheters roll för att medverka till en god användning av IT, demokrati och säkerhet.
Innehållsförteckning
Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utgångspunkter för den digitala infrastrukturen.
2. Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med en strategi för att garantera ett finmaskigt bredbandsnät, i huvudsak bestående av optisk fiber, till "nära hemmet".
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att alla tendenser till monopol på tjänster måste stävjas och motverkas.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett kunskapslyft inom IT.
5. Riksdagen begär att regeringen ger Skolverket i uppdrag att initiera och utvärdera projekt för distansutbildning i grund- och gymanasieskolan.1
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att stimulera användningen av fri programvara i offentlig och privat sektor.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige i EU:s ministerråd, dess arbetsgrupper och andra internationella organisationer bör motsätta sig en utveckling av den europeiska och internationella patenträtten innebärande att mjukvara, algoritmer och programmeringstekniker inkluderas.2
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att svenska myndigheter under alla omständigheter så långt som möjligt skall avstå från att använda patenterad programvara för kommunikation med medborgarna.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om svenska ståndpunkter i förhandlingar om intellektuell egendom m.m.2
10. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att myndigheter skall erbjuda samtliga tjänster som intelligenta tjänster från den 1 januari 2004.3
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det bör ankomma på regeringen att ge erforderliga uppdrag åt myndigheter och att tillskjuta medel inom ramen för utgiftsområdena för att förverkliga idén om en myndighetskontakt.3
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om användarvänlighet i myndigheternas IT-baserade information.3
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att genom regleringsbrev påskynda myndigheters anpassning till ett gemensamt SHS-system.3
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om public service-företagens roll som normsättare för vad som är högkvalitativt och användarvänligt innehåll på nätet.4
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra lagstiftningen teknikoberoende.3
16. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om IT och demokrati.3
17. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tydliggöra ansvaret för IT-säkerhet.5
18. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att utveckla en krishanteringsförmåga på IT- säkerhetsområdet.5
19. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om säker kommunikation inom och mellan myndigheter. 20. 1 Yrkande 5 hänvisat till UbU.
2 Yrkandena 7 och 9 hänvisade till LU.
3 Yrkandena 10-13, 15 och 16 hänvisade till KU.
4 Yrkande 14 hänvisat till KrU.
5 Yrkandena 17 och 18 hänvisade till FöU.
Inledning
Informationsteknik har länge varit ett kärt ämne att ha visioner om. Men det är riktigt spännande först när man börjar se de tekniska förutsättningarna för att börja förverkliga visionerna.
Informationssamhället, Kunskapssamhället, K-samhället, eller vad helst man vill kalla den tid vi står inför, erbjuder mängder med spännande möjligheter, men också viktiga utmaningar för oss politiska beslutsfattare.
Tekniken ska stå i människans tjänst. Nya och bättre tekniska lösningar och snabbare kommunikationer ska bidra till att förbättra människors vardag. Centerpartiet ser informationstekniken som en av de stora möjligheterna till att skapa förutsättningar för nya jobb och boende i hela landet. Informationssamhället kommer att krympa avstånd, och människor kommer att kunna prioritera livsmiljö i stället för att välja boende efter var man kan få arbete. Vi är övertygade om att det kommer att innebära att fler människor väljer att bosätta sig närmare naturen utanför de stora metropolerna.
Tekniken lägger också grunden för mer kommunikation mellan människor. Det personliga mötet kan aldrig ersättas, men väl underlättas. Genom att affärsmöten i högre grad kan skötas över nätet får människor tid över till möten människor emellan. I ett samhälle där alla människor måste lära sig nya saker hela livet ger tekniken en möjlighet att tillgodogöra sig utbildning när som helst och var som helst. Det livslånga lärandet behöver inte innebära långa resor och internatboende på högskolor i andra delar av landet i samma omfattning som tidigare.
Genom modern teknik demokratiseras tillgången till kunskap och möjligheten att uttrycka sig. Alla människor ges möjlighet att publicera sig själva och ta del av det enorma utbud av information som redan finns och ständigt växer. Allt fler människor blir "prosumenter", sådana som både producerar och konsumerar information.
Den tekniska utvecklingen är spännande och erbjuder möjligheter, som vi idag inte ens kan föreställa oss, men den innehåller också risker. Den kanske största risken är att nya klyftor skapas mellan det nya samhällets överklass, som har tillgång till information och kunskap, och dem som inte har motsvarande möjligheter. Centerpartiets vision om den tekniska utvecklingen innebär att den ska komma alla till del och erbjuda alla människor, i hela landet och i alla åldrar, nya möjligheter - en digital allemansrätt.
Digital infrastruktur
En heltäckande digital infrastruktur, tillgänglig för alla medborgare, är ett nödvändigt steg för att kunna förverkliga idén om en digital allemansrätt. Redan i dag diskrimineras stora delar av befolkningen när det gäller tillgång till t.ex. ISDN, och än mer ADSL. Denna diskriminerande tendens fortsätter och förstärks med den modell för utbyggnad av bredbandsnät som startats av regeringen och riksdagens vänstermajoritet. Den kantring av Sverige som skett de senaste decennierna kan i ett längre perspektiv visa sig vara en lätt krängning i jämförelse med den kantring som sker i ett ojämlikt IT-samhälle. Det är en av statens grundläggande uppgifter att garantera lika tillgång till infrastrukturen för alla medborgare. Inte heller när det gäller den digitala infrastrukturen kan staten undandra sig detta ansvar, även om utbyggnaden givetvis bör ske i samverkan med andra aktörer. I den modell för utbyggnad av infrastruktur som regeringen valt att använda undandrar sig staten sitt ansvar. Detta genom att använda en modell som gör att alla inte kommer att få tillgång till den nya tekniken.
Behovet av en digital infrastruktur
Mängden information som förmedlas mellan människor, mellan människor och maskiner eller mellan maskiner, ökar exponentiellt. I en tid där allt mer av kommunikationen sker digitalt ökar också kraven på en infrastruktur som förmår hantera de informationsvolymer det är frågan om.
Bara för de tjänster som i dag finns tillgängliga på en massmarknad börjar infrastrukturen bli ansträngd, och för vanliga konsumenter är det knappast överkomligt att köpa en tillräckligt snabb anslutning för att utnyttja möjligheterna. Den skattesubvention regeringen vill använda sig av är långt ifrån tillräcklig för många konsumenter. De har ändå inte råd att ta del av infrastrukturen.
Genom den tekniska utvecklingen sker en ständig utveckling mot en inte- grerad distributionsform för en mängd olika informationstjänster. Tcp/ip förefaller bli det för alla tjänster dominerande protokollet, d.v.s. formen för hur datorer utbyter information. Denna utveckling innebär också att kraven på infrastrukturen blir allt större. Detta kan belysas genom kapacitetskraven för några vanliga tjänster:
Tabell: Några tjänsters krav på överföringskapacitet
Tabell 1: (Kapacitet )
Samtidigt måste det framhållas att dessa tjänster endast är de informationstjänster som människor utnyttjar. I allt högre grad börjar maskiner utbyta allt mer information, till nytta för människor. De riktigt stora informationsvolymerna i framtiden kommer människorna förmodligen aldrig att se.
Ökande kapacitetskrav måste mätas mot de kapaciteter som i dag tillhandahålls genom vanliga kanaler. Den vanligaste kanalen för hushållens datakommunikation håller snabbt på att bli otillräcklig och otidsenlig. Det behövs nya kanaler för att föra över stora mängder data och möjliggöra morgondagens integrerade tjänster.
Inom en ganska snar framtid kommer med säkerhet bredbandstjänster att efterfrågas i stor skala. De tekniker som kan komma i fråga bör värderas utifrån detta. Några vanliga lösningars kapacitet illustreras nedan:
Tabell: Några kommunikationslösningars kapacitet
Tabell 2: (Kapacitet )
Det finns stora vinster i att ha världens bästa infrastruktur för digitala kommunikationer och att vara först med att skapa tillgänglighet till bredband på bred front. Det förutsätter att staten vågar göra de nödvändiga satsningarna för att skapa tillgänglighet för hushåll och företag i hela landet. Att regeringen, i en fråga som kan beskrivas som en av de enskilt viktigaste för ekonomisk utveckling i Sverige, under de kommande åren väljer att satsa på en halvmessyr är oförklarligt.
Centerpartiets slutsats är entydig: Det är hög tid att verkligen göra 2000- talets digitala infrastruktur tillgänglig för alla.
Utgångspunkter för den digitala infrastrukturen
Centerpartiet menar att den statliga politiken för digital infrastruktur bör utgå från tre tydliga kriterier:
1. Att trygga konkurrensen på tjänste- och operatörssidorna, som är den mer dynamiska delen av IT-sektorn, genom ett nät öppet på lika villkor för alla operatörer.
2. Att garantera likvärdiga förbindelser i hela landet.
3. Att ge förutsättningarna för en långsiktig planering, som gör att nätet blir skalbart i takt med att efterfrågan på kapacitet ökar.
Vad som ovan anförts om utgångspunkter för den digitala infrastrukturen bör ges regeringen till känna.
Verkligheten ger Centerpartiet rätt
När riksdagen i slutet på det förra riksmötet tog ställning till regeringens proposition 1999/2000:86 "Ett informationssamhälle för alla" var vi starkt kritiska till upplägget av bredbandsutbyggnaden. Redan namnet på propositionen var missvisande. Regeringens proposition ger inte ett informationssamhälle för alla. Alla kommer inte ens att få del av den nya tekniken. Analysföretaget Forrester Research presenterade i början av augusti 2000 en undersökning som pekade på att 40 procent av hushållen i Sverige kommer att ha bredbandsuppkoppling vid slutet av 2005. Denna siffra är högst i Europa men långt ifrån tillfredsställande. Ännu större penetration av befolkningen skulle göra Sverige än mer attraktivt för investeringar och forskning.
Utvecklingen visar att Centerpartiets tre utgångspunkter som beskrivits tidigare i denna motion är riktiga. Likvärdiga förbindelser kommer så som utvecklingen ser ut inte att garanteras. För regeringen verkar det vara viktigare att ha konkurrens på nätutbyggnaden än på tjänstesidan. Detta är olyckligt då det är tjänsterna som är den dynamiska delen av IT-sektorn. Det finns en kortsiktighet i den utbyggnad som nu sker i Sverige. En digital allemansrätt, där staten tar ansvar för att alla får del av den nya tekniken, ger en betydligt bättre planeringshorisont än vad som nu är fallet. Med en digital allemansrätt sätts långsiktiga optimeringar av kapaciteten i fokus istället för kortsiktig optimeringar som nu är fallet.
Webbarometern har genomfört undersökningar som visar att det folkliga stödet för en politik, som ger alla svenskar samma möjlighet att koppla upp sig på Internet via bredband och som finansieras med skattemedel, är stort. Av alla som svarade instämde 91 procent helt eller delvis i frågeställningen: Alla svenskar bör ha samma möjliget att koppla upp sig via bredband. 79 procent av alla som svarade instämde helt eller delvis i frågeställningen: "Bredbandssatsningen i glesbygd bör finansieras med skattemedel."
Regeringens IT-politik präglas av en låg ambitionsnivå vad avser att ge förutsättningar för en snabb utbyggnad av bredbandsförbindelser i hela landet. Detta är olyckligt. Den modell som regeringen valt för utbyggnaden kommer att ytterligare spä på tudelningen av Sverige. Mindre orter och kommuner kommer inte att kunna finansiera den del av bredbandsutbyggnaden som de förväntas stå för. Att genom Svenska Kraftnäts försorg binda samman landets olika kommuncentra skapar inte den drivkraft som en digital allemansrätt gör. Den är nu nödvändigt att regeringen släpper på prestigen och erkänner att deras pågående program för utbyggnad av bredband inte är tillräckligt. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med en strategi för att garantera ett finmaskigt bredbandsnät, i huvudsak bestående av optisk fiber, till "nära hemmet".
Motverka monopol ...
Internet är idag sinnebilden av det fria informationssamhället. Aldrig tidigare har möjligheterna att publicera sig själv utan mellanhänder och ta del av ett ständigt ökande informationsutbud varit så stora som nu. Den moderna tekniken demokratiserar tillgången till kunskap och möjligheten att uttrycka sig. Allt fler människor blir "prosumenter", sådana som både producerar och konsumerar information.
Det finns idag dock en utveckling som går stick i stäv med sinnebilden om det fria informationssamhället. Nätleverantörerna kräver långa bindningstider och ensamrätt på förbindelsen för att "kunna garantera servicens kvalitet". Likaså kan kunderna tvingas använda leverantörernas startsidor vare sig man vill eller inte. Utvecklingen förstärks också av att vissa leverantörer använder sig av så kallade "walled gardens", inhägnade gårdar. Det betyder att kunden har snabba kontakter på leverantörens nät men långsam kontakt med nätet utanför som leverantören inte kontrollerar. Situationen liknar på många håll den monopolsituation som råder för Kabel-TV. Skillnaden är dock den att situationen i accesnäten skulle bli värre eftersom fler tjänster kommer att tillhandahållas via bredbandsnätet. Monopoltendenserna förstärks ytterligare av att regeringen inte tar ett ordentligt ansvar för utbyggnaden av bredbandsnätet. Regeringens agerande öppnar för lokala och regionala monopol. Alla tendenser till monopol på tjänster måste stävjas och motverkas. Detta bör ges regeringen till känna.
... som hämmar utvecklingen
Med en helt privat utbyggnad av konsumentens förbindelse med omvärlden riskerar vi att få en mängd lokala infrastrukturmonopol. Tendenser till detta börjar synas redan i dag när utbyggnaden av bredbandsförbindelser kommit i gång i större skala. Bland annat har Post- och telestyrelsen (PTS) visat på, och varnat för, detta i sin rapport "Risker för monopolisering av bredbandstjänster till flerfamiljhus". Det innebär i sin tur att konkurrensen om utveckling av nya tjänster och mellan olika serviceoperatörer hämmas, vilket varken är bra för konsumenterna eller för samhället i stort.
Utbildning för en digital allemansrätt
Sverige har en mycket bra position inför morgondagens samhälle. Våra invånare är datormogna och de flesta människor kommer närmast dagligen i kontakt med datorer. Ändå finns det många som fortfarande missgynnas. Datoranvändningen följer välkända sociala och ekonomiska mönster. IT har också en mycket tydlig bundenhet till ålder. Yngre använder datorer mer än äldre. Likaså kommer alla inte att ha tillgång till den nya tekniken på grund av att de bor på platser där marknaden inte finner det kommersiellt intressant att bygga nät.
I ett samhälle som i allt större utsträckning förutsätter datorvana, inte bara i arbetslivet, utan också i vardagen och för att ta del av allt fler offentliga tjänster, är det avgörande att denna vana finns hos alla, inte bara hos dem som är yngre eller har kvalificerade arbeten.
Ett kunskapslyft inom IT
Den mycket starka position Sverige har, främst när det gäller ungdomarnas kunskaper om IT, bör, i enlighet med beskrivningen ovan, kompletteras med insatser för att ge alla invånare i Sverige möjlighet att bekanta sig med tekniken.
Ett kunskapslyft inom IT bör formuleras på det sätt som statsmakterna formulerade målet om ett kunskapslyft inom engelska för några decennier sedan. Detta kunskapslyft handlar inte i första hand om teknik. Paradoxalt nog handlar det inte heller om att lära ut något annat ämne. Snarare handlar det om att alla människor ska ha förtrogenhet med den kontaktyta mot andra tjänster som informationstekniken utgör.
Det finns givetvis också en mängd specifika kunskaper som måste förmedlas till många människor, som hur man använder program för att leta efter information på Internet eller för att skicka och ta emot e-post.
Mot bakgrund av informationsteknikens snabba utveckling, som enligt alla bedömningar kommer att fortsätta under det närmaste decenniet, finns skäl att anta att morgondagens gränssnitt, d.v.s. formen för kommunikation mellan människan och datorn, kommer att vara dramatiskt annorlunda. Samtidigt kommer tekniken att bli en del av vardagen för alla människor på ett helt annat sätt än i dag. Den avgörande insatsen som kan göras inom ramen för ett kunskapslyft är i så fall att få människor att kliva över vad som kan beskrivas som "tekniktröskeln". De människor som inte klivit över den om tio år lär få det avgjort besvärligare i kunskapssamhället. En sådan utveckling är inte att föredra.
Regeringen bör därför formulera målet om ett kunskapslyft inom IT. I samband med detta bör regeringen också bjuda in en mängd aktörer som kan vara behjälpliga i detta arbete. Självfallet är skolans huvudmän en viktig aktör, liksom alla de folkrörelser som organiserar människor i alla åldrar, över hela landet. Också företagarnas organisationer och fackföreningarna bör engageras. Regeringen bör för ett sådant kunskapslyft också ha beredskap att stödja insatserna ekonomiskt. Vad som ovan anförts om ett kunskapslyft inom IT bör ges regeringen till känna.
Distansutbildning
Distansutbildning är en metod som bör användas för att understödja övrig utbildning. Sverige har en lång tradition av distansutbildning, först med brevkurser och i dag ofta med distanskurser på universitetsnivå, där IT-stöd ingår som en naturlig del.
Distansutbildningen bör utvecklas så att den i än större utsträckning omfattar all utbildning. Det kan vara en kommunal fråga, där t.ex. nya former för undervisningen i grund- och gymnasieskola kan prövas, och eleverna kan läsa på distans någon dag i veckan. Ett exempel på detta är Lötenskolan i Flen där elever i relativt låga åldrar får möjlighet att pröva på att läsa på distans om de och föräldrarna så önskar. Genom ett uppdrag till Skolverket bör fler sådana projekt initieras och utvärderas. Vad som ovan anförts om att ge Skolverket i uppdrag att initiera och utvärdera projekt för distansutbildning i grund- och gymnasieskolan bör ges regeringen till känna.
Frihet för kreativitet
Det är viktigt att det finns en frihet för kreativitet. Krångliga och stelbenta lagar som motverkar detta syfte måste motverkas och elimineras. Människors kreativitet måste stimuleras.
Fri programvara
Fri programvara (open source) är ett av de mest spännande områdena inom IT-utvecklingen i dag. Enorma mängder programvara av mycket hög kvalitet produceras inom ramen för något av alla de projekt som sysslar med fri programvara. Två av de mest kända licenserna är Berkeley Software Distribution (BSD), som täcker bl.a. operativsystemet BSD i flera olika former, samt GNU, General Public License (GPL), under vilken bl.a. det kända operativsystemet Linux distribueras. Mellan de olika licenserna råder skillnader t.ex. i synen på hur man ska hantera program som är vidareutveckling av eller bygger på fri programvara - om sådan ska vara öppen eller om man tillåter andra distributionsformer.
De viktigaste kännetecknen för fri programvara är att varje användare har frihet att:
- Använda programvaran som han/hon själv vill, på vilka datorer som helst.
- Anpassa programvaran efter sina behov, inklusive att förbättra, korrigera fel, utveckla programmet och studera hur det är uppbyggt.
- Vidaredistribuera programvaran till andra, som också kan använda de som de vill. Vidaredistributionen kan göras gratis eller mot betalning (som inte fastställs centralt).
Ur detta kan man också sluta sig till att användarna ska ha fri tillgång till programmens källkod.
Det finns uppenbara fördelar att stimulera framväxten av fri programvara. Tillgången till källkod innebär att programvaruutveckling stimuleras och nya produkter kan lanseras snabbare genom att bygga på befintlig kod. För många applikationer är det också till fördel ur säkerhetssynpunkt att källkoden kan granskas och många ögon leta fel. Rätten att utnyttja och gratis distribuera programvaran ger den lätt stor spridning också bland mindre kapitalstarka användare. För användare finns det också en trygghet i att inte ett enda företag kan monopolisera programvaran och skapa beroendeförhållanden för användarna.
Självfallet finns det också möjliga problem, som att det saknas garantier för att en viss utveckling sker och det kan vara svårt att få support vid problem. Ett särskilt problem, som vi berör ytterligare nedan, hänger samman med skyddet för intellektuell egendom.
Från att främst ha varit en angelägenhet för dataintresserade, har fri programvara gjort sitt intåg i affärsvärlden. De tydligaste exemplen är förmodligen operativsystemet Linux och webbservern Apache. Den senare står för mer än varannan server på Internet i dag. Också vitt spridda program för e-post och webb-surfande finns tillgängliga som fri programvara.
EU har intresserat sig för fri programvara inom ramen för IST (Information Society Technologies) och arbetar bl.a. med att initiera projekt för att få fram "best practices" i fråga om att implementera och främja utvecklingen av fri programvara. Förklaringen till detta är bl.a. insikten om att de regioner som utvecklar och använder fri programvara kommer att ha en konkurrensfördel i ett föränderligt landskap för programvara och IT.
Centerpartiet menar att det nu är hög tid för riksdag och regering att engagera sig aktivt i fråga om att främja fri programvara, såväl i offentlig som i privat verksamhet. Vi vill föreslå offentliga insatser bl.a. inom följande områden:
- Legala aspekter i fråga om fri programvara. Många av de avtal som styr användningen av fri programvara är gjorda med amerikansk rättsskipning som grund. Det finns anledning att skyndsamt belysa på vilket sätt svensk rätt underlättar eller hindrar utveckling av fri programvara i enlighet med dessa avtal.
- Kvalitetssäkring av fri programvara. Det är självfallet av stor vikt att både offentlig och privat sektor har tillgång till fungerande programvara och kan lita på att det finns support tillgänglig vid problem. Regeringen bör t.ex. ge Statskontoret i uppdrag att belysa frågor om hur programvara kvalitetssäkras för användning i offentlig sektor och hur gemensamma stödfunktioner för hela den offentliga sektorns användning av fri programvara kan byggas upp.
- Stimulans till utveckling av fri programvara. Myndigheter som ska göra upphandlingar bör rutinmässigt som en första åtgärd undersöka möjligheten att få programvaran utvecklad under en licens för fri programvara.
Vad som ovan anförts om åtgärder för att stimulera användningen av fri programvara i offentlig och privat sektor bör ges regeringen till känna.
Mjukvarupatent
Av tradition har programvara varit skyddad i Sverige, liksom i flera europeiska länder, genom upphovsrättsskyddet. Detta har erbjudit ett skydd för programmets helhet, men inte för detaljer eller enstaka rader programkod, då endast programmet ansetts nå verkshöjd. Detta förhållningssätt är numera också genomfört inom hela unionen. Centerpartiet menar att detta är en rimlig ordning, då den såväl erbjuder upphovsmannen skydd som tillåter utveckling av konkurrerande programvara och vidareutveckling av de idéer som ligger bakom programmets olika lösningar. Det motsvarar också väl den intuitiva föreställningen att tanken och idéerna ska vara fria, medan innovationer och hela verk ska vara skyddade.
Framförallt i USA förekommer i stället patent på såväl mjukvara som enskilda programmeringstekniker. Det kan tyckas stimulera framväxten av programvara eftersom upphovsmännen får ett bättre skydd, men för med sig såväl stora svårigheter i tillämpningen som ett faktiskt tankeförbud inom många områden. Patent inom mjukvaruområdet innebär att andra hindras, inte bara att kopiera, utan också att använda samma idéer för utveckling av liknande eller för den delen helt andra program.
Det finns många exempel på hur mjukvarupatent missbrukats, bl.a. för att monopolisera idéer som ursprungligen dykt upp inom de grupper som arbetar med fri programvara. Amazon har i USA patent på sin "ett-klicks-metod" för att handla på nätet och har stämt konkurrenter som använt samma idé, men utvecklat egen programvara. IBM har tagit patent på själva konceptet bakom att skilja utformning från innehåll vid webbpublicering, något som är väl känt som "Cascading style sheets" och ursprungligen utvecklats inom ramen för World Wide Web Consortium. Genom mjukvarupatent riskerar man att strypa utvecklingen av fri programvara genom att lägga beslag på idéer och förbjuda andra att utveckla viss funktionalitet, till men för användare och för samhället i stort.
Sverige bör i EU:s ministerråd, dess arbetsgrupper och andra internationella organisationer motsätta sig en utveckling av den europeiska och internationella patenträtten innebärande att mjukvara, algoritmer och programmeringstekniker inkluderas. Regeringen bör inte ha mandat att medverka till sådana beslut. Detta bör ges regeringen till känna.
Utöver frågan om den europeiska rätten återstår frågan hur situationen ska hanteras i Sverige. I likhet med vad som ovan anförts om fri programvara menar Centerpartiet att svenska myndigheter under alla omständigheter så långt som möjligt ska avstå från att använda patenterad programvara för kommunikation med medborgarna, då detta innebär en inskränkning i möjligheten att använda och sprida information samt att utveckling av handel och kommunikationssystem som interagerar med de offentliga systemen hindras. Detta bör ges regeringen till känna.
Intellektuell egendom
Inom EU och det arbete som pågår inom ett antal internationella organisationer spelar frågor som rör intellektuell egendom och copyright m.m. en allt viktigare roll. Det är rimligt att frågorna måste lösas i större sammanhang än enskilda stater för att underlätta informationens fria rörlighet. Samtidigt innebär detta arbete att riksdagen i mycket stor utsträckning ställs utanför arbetet, med små möjligheter att informera sig och att påverka.
Med hänsyn till den vikt som frågorna har för den framtida ekonomin, men också för yttrande- och offentlighetsprincipernas fortlevnad, vore det rimligt att regeringen regelbundet informerade och samrådde med riksdagen om vilken politik Sverige för i dessa organisationer. Regeringen bör alltså få i uppdrag att för riksdagen presentera förslag till svenska ståndpunkter vad avser förhandlingar om intellektuell egendom m.m. Denna redogörelse bör också innehålla en samlad översyn av de bestämmelser regeringen medverkat till och de effekter dessa bestämmelser kan tänkas få för Sverige. Detta bör ges regeringen till känna.
IT för utvecklad offentlig service
Statskontoret har i skriften "Intelligenta tjänster och elektroniska blanketter" redovisat såväl arbetet med att utveckla intelligenta tjänster inom ett antal myndigheter som vilka steg som bör tas för att komma vidare. För myndigheterna finns det stora vinster att göra i att kunna erbjuda medborgarna bättre service samtidigt som myndigheterna kan spara pengar genom att utveckla intelligenta tjänster.
Bland annat RFV har de senaste åren lagt ned ett stort arbete på att anpassa sina tjänster för att utnyttja Internet som medium. I processen har det också uppdagats ett stort behov av att se över lagstiftning för att göra det möjligt att hantera och lämna ut information digitalt. Ett sådant förslag lämnades från RFV 1999 till regeringen och har gett upphov till en dialog mellan RFV och Socialdepartementet.
Centerpartiet menar att regeringen valt en onödigt passiv hållning i frågan och själv borde ta initiativ för att underlätta för myndigheter att erbjuda digitala tjänster. På sikt bör regeringen kräva av myndigheter att de erbjuder samtliga tjänster som intelligenta tjänster. Centerpartiet menar att detta mål bör sättas till 1/1 2004 och att det får ankomma på regeringen att begära underlag från berörda myndigheter att inkomma med förslag till hur detta kan ske och att därefter återkomma till riksdagen med förslag som gör detta möjligt. Detta bör ges regeringen till känna.
Målsättningen bör vara att en medborgare i behov av kontakt med myndigheter ska kunna göra så utifrån sin situation, inte efter hur myndigheter är organiserade eller hur uppgifter delas mellan myndigheter. Ett typexempel är hur de som vill starta företag måste ta kontakt med PRV och RSV, men vanligen också med försäkringskassan för att se över sitt skydd. Nutek har gjort ett förtjänstfullt arbete för att underlätta detta genom Startlinjen < http://www2.nutek.se/foretag/startlinjen/startlinjen.taf > , men myndighetskontakterna är ännu i sig inte samordnade.
Idén om en "one-stop-shop" (en myndighetskontakt) finns t.ex. i de medborgarkontor en del kommuner har byggt upp och borde återfinnas i en modern, serviceinriktad, statsförvaltning. Det bör ankomma på regeringen att ge erforderliga uppdrag åt myndigheter och tillskjuta medel inom ramen för utgiftsområdena för att åstadkomma detta. Detta bör ges regeringen till känna.
Även, och framförallt, statsförvaltningen har ett stort ansvar för att minska de digitala klyftorna. Det finns en risk att en forcerad övergång till intelligenta tjänster i stället bidrar till att öka de sociala klyftorna i samhället då alla medborgare inte har tillgång till tjänsterna eller kunskap och självförtroende för att utnyttja dem.
En avgörande aspekt på de intelligenta tjänsterna är därför användarvänligheten. Som var och en som sökt offentlig information via Internet kan konstatera, är denna av mycket skiftande kvalitet i dag. Det räcker inte heller med att ha ett användarvänligt gränssnitt för normalanvändaren, utan informationen måste kunna presenteras utifrån användarens situation. Funktionshindrade och äldre är exempel på två kategorier användare som har behov av specialanpassade gränssnitt för att kunna tillgodogöra sig den funktionalitet andra användare har tillgång till.
Frågan om utformning av användargränssnitt har i stor utsträckning varit eftersatt i den svenska IT-diskussionen. Internationellt, och i Sverige, förekommer tvärvetenskaplig forskning inom området, kallat "Interaction Design". Som ett led i att öka den offentliga sektorns IT-baserade service till medborgarna bör regeringen ta initiativ för att stärka forskningen kring detta i Sverige och att sprida resultaten till berörda myndigheter. Utöver detta bör regeringen också i regleringsbrev till myndigheterna lägga in ett uppdrag att se över hur väl olika grupper har tillgång till myndigheternas IT-baserade information. Vad som ovan anförts om användarvänlighet i myndigheternas IT-baserade information bör ges regeringen till känna.
SHS-system för myndigheter
Statskontoret driver i samverkan med tolv andra myndigheter, bland annat Riksskatteverket, CSN och Riksförsäkringsverket, ett projekt för att etablera den svenskutvecklade SHS-standarden för säker Internetkommunikation mellan myndigheter och mellan myndigheter och företag eller medborgare. Flera projekt är på gång inom olika områden och första myndighet med fungerande SHS-system för kommunikation med användare förefaller bli RSV, som nästa år räknar att ha mer än 100 000 användare.
SHS, eller spridnings- och hämtningssystem, ger möjlighet till ökad samordning av uppgifter mellan myndigheter utan att kompromissa med integriteten, då andra myndigheters tillgång kan begränsas till den information de är berättigade till. Kommunikation mellan myndigheter underlättas av ett intelligent system som dirigerar meddelande till rätt mottagare och kontrollerar vart svaren ska skickas. Ett enhetligt system för kommunikation mellan myndigheter och användare ökar tillgängligheten och minskar behovet att upprepa uppgifter, vilket innebär både minskat dubbelarbete och minskad risk för fel.
Självfallet tar det tid innan verksamheten är i full drift och systemet etablerat också bland användarna. Avgörande för att billiga och lättanvända tillämpningar ska komma till stånd är dock att systemet förefaller få ett brett genomslag snart. Det finns därför skäl för regeringen att påskynda myndigheters anpassning till ett gemensamt SHS-system med regleringsbrev. Detta bör ges regeringen till känna.
Public service-företagens roll
De olika public service-företagens roll att främja ett högkvalitativt och användarvänligt innehåll på nätet får inte underskattas. Staten ska inte stå för innehållet på nätet eller sätta upp kvalitetskrav på innehållet. Dock är det av stor vikt att staten sätter normen för vad som är högkvalitativt och användarvänligt innehåll på nätet. Det bör finnas ett uppdrag åt public service-företagen att vara närvarande på nätet och där tillhandahålla högkvalitativt och användarvänligt innehåll. Det är angeläget att utreda public service-företagens närvaro på nätet och annan verksamhet som inte kan räknas som direkt kärnverksamhet. Att föregå med gott exempel vad gäller dessa frågor måste vara en ledstjärna. Det fria informationsflödet som är kärnan av Internet ska främjas genom att staten ger möjlighet för människor att delta, inte bara som konsumenter av information, utan också som producenter av information. Vad som ovan anförts om public service-företagens roll som normsättare för vad som är högkvalitativt och användarvänligt innehåll på nätet bör ges regeringen till känna.
Rättsordning som underlättar
Det fria flöde av information mellan människor och maskiner, också över gränser, som informationstekniken möjliggör, ställer också speciella krav på lagstiftningen. Alltför ofta hindras IT-utvecklingen av lagstiftning som är bunden till viss teknik. Som ett exempel på detta kan nämnas tryckfrihetsförordningen, där tryckfriheten är bunden till vissa former av tekniskt framställda produkter. Hemsidor, chattar och annat kan inte med automatik antas omfattas av yttrandefrihet.
Man kan säga att lagstiftaren överrumplats av de stora omvälvningar som den tekniska utvecklingen fört med sig, och därför inte hunnit anpassa lagstiftningen. Att anpassa lagstiftningen till den tekniska nivån just nu förefaller inte heller att vara en framkomlig väg, eftersom nästa tekniska steg då riskerar att på nytt göra lagstiftningen omodern. Den enda vägen är att nu inleda en omfattande översyn av svensk lagstiftning, i den takt det låter sig göras, för att göra lagstiftningen teknikoberoende.
Regeringen bör därför utfärda ett nytt direktiv till alla kommittéer och särskilda utredare med uppdrag att belysa befintlig lagstiftning att också överväga om ändringar behöver göras, och i så fall vilka, för att göra lagstiftningen teknikoberoende. Detta bör självfallet även gälla föreslagen ny lagstiftning. Vad som ovan anförts om att göra lagstiftningen teknikoberoende bör ges regeringen till känna.
IT och demokrati
Internet och tillämpningar på nätet kan både stärka och motverka ett fördjupat demokratiskt samtal. Vilken väg utvecklingen tar är beroende av de beslut som fattas i dag. En fortsatt fokusering på service och välfärdsproduktion inom ramen för servicedemokratin kommer att innebära att IT förstärker service- och kundperspektivet på bekostnad av medborgarperspektivet. Omvänt innebär beslut som stärker deltagandet och engagemanget i gemensamma angelägenheter att IT kommer att förstärka deltagandet och samtalet.
Centerpartiet eftersträvar en utveckling i riktning mot en fördjupad deltagardemokrati, där engagemang och delaktighet står i fokus. Vårt resonemang kring detta finns utvecklat i partimotionen om demokrati (K397). Detta synsätt bör också få följder i hur den offentliga IT-politiken utformas. En avgörande utmaning är att finna former för att stärka medborgarnas egna arenor och samarbetsfora och samtidigt avstå från att kolonisera dem.
Det finns ett flertal exempel på gräsrotsorganisationer som vuxit fram främst på nätet. Den kanske mest kända är kampanjen för att stoppa MAI- avtalet, som innebar att aktivister över hela världen koordinerade sina aktioner. Ett aktuellt exempel är den rörelse som växt fram i protest mot det man anser är globaliseringens avarter och som visat sig t.ex. i Seattle och Prag nyligen. Mindre dramatiskt, men väl så talande, är "Barnverket" i Sverige. Även om man kan ha synpunkter på dessa organisationers fokus och arbetsmetoder, visar de på hur en ny form av civila organisationer, uppbyggda som nätverk, kan uppstå kring nätets decentraliserade struktur.
Det offentliga samhället måste förhålla sig till dessa organisationer och eftersträva att forma en dialog med dem. Att blunda för nätverken eller försöka ignorera organisationerna får lätt motsatt effekt - att nätverken växer i styrka och inflytande. I detta finns en viktig uppgift i att öppna hela den offentliga sektorn för större insyn och ökad dialog. Förmodligen är behovet störst i fråga om de slutna internationella organisationerna, men också i Sverige återstår mycket att göra.
För den offentliga förvaltningen ligger en första utmaning i att göra information lättillgänglig, såväl fysiskt som logiskt. Ett närmare resonemang kring detta återfinns på annat ställe i denna motion. En andra utmaning ligger i att se över det egna arbetssättet och de egna rutinerna så att systemet blir mer mottagligt för impulser utifrån och fungerar som en aktiv deltagare i en bred offentlig dialog.
Det senare innebär inte att passivt studera de åsikter som dyker upp på nätet, utan mer att aktivt efterfråga synpunkter kring aktuella frågor. Myndigheter, liksom kommuner och landsting, bör eftersträva att ha elektroniska anslagstavlor för en öppen dialog. Avgörande för att dessa ska bli framgångsrika är att deltagandet i dessa fora spelar roll, att de ansvariga för verksamheten - chefer eller ansvariga politiker - deltar, att det är en ordnad diskussion och att det finns någon som ser till att hålla borta personangrepp och sidospår från diskussionen.
Varje offentlig institution bör erbjuda olika former att ta del av information och att avge synpunkter. Som ett komplement till elektroniska anslagstavlor bör åtminstone e-postlistor finnas vid varje myndighet, där man kan få information eller diskutera kring verksamheten.
En avgörande förutsättning för ett bättre fungerande offentligt samtal är ingångar eller portaler till hela samhällets resurser i olika frågor. Det behövs med andra ord arenor där näringsliv, politik, offentlig sektor, enskilda och frivilligorganisationer kan mötas. Dessa arenor får inte byggas på det offentligas villkor, utan måste, i någon mening, ägas av medborgarna. I Sverige, med en svagare tradition än t.ex. USA i fråga om civila aktivistorganisationer, kan den offentliga sektorn dock spela en roll för att få till stånd dessa arenor. Det bör vara en uppgift för den statliga förvaltningen, landstingen och kommunerna att stimulera framväxten av sådana arenor genom att bjuda in det civila samhällets organisationer att utnyttja främst tekniska resurser, men också kunskap i den offentliga sektorn om IT för att skapa dessa arenor.
Centerpartiet vill varna för en övertro på IT som direktdemokratiskt redskap. En ensidig fokusering på rösthandlingen i demokrati riskerar att föra utvecklingen i riktning mot en mentometerdemokrati, som snarare mäter fördomar än reflekterade åsikter. Rådgivande omröstningar och ökade inslag av direktdemokrati på den nära politiska nivån, som brukarstyrelser eller kommundelsnämnder, kan dock vara av stor vikt i förening med andra åtgärder för att stärka deltagandet. Detta förutsätter dock att det finns tillförlitliga system för att kontrollera identitet och bevara rösthemligheten. Regeringen har en viktig uppgift i att stimulera försök kring ökade inslag av direktdemokrati med IT-stöd som ett led i en större e-demokratisatsning.
På flera håll saknas ett jämställdhetsperspektiv för det samhälle som växer fram med hjälp av den nya tekniken. Det arbete som Jämit presenterade i sitt delbetänkande SOU 2000:58 visar detta på ett tydligt sätt. Centerpartiet delar inte alla de uppfattningar och förslag som delbetänkandet ger uttryck för, men vi anser att det utgör en bra grund för en allsidig diskussion kring jämställdhet och IT. Arbetet för att främja jämställdhet gällande IT-frågor måste fortgå. Vad som ovan anförts om IT och demokrati bör ges regeringen till känna.
IT-säkerhet
Informationskrigföring (IW) och informationsoperationer (IO)
Framväxten av internet har inneburit att spridningsmöjligheterna för, och tillgången till, information ökat på ett aldrig tidigare skådat sätt. Detta gäller även i mindre utvecklade delar av världen, där t ex internet-caféer ger nya kommunikationsmöjligheter för lokalbefolkningen.
Internationella organisationer, stater, organisationer och individer måste nu anpassa sig till de nya förutsättningarna. Genom att tillämpa de möjligheter informations- och nätverkssamhället ger, kan även militär kapacitet och verksamhet revolutioneras. Den nya tekniken och de nya möjligheterna ger också relativt resurssvaga grupper helt nya möjligheter att hota och skada stater och företag.
Redan i 1996 års försvarsbeslut lyftes informationskrigföring (IW) fram som en ny del av hotbilden och därmed ett område att uppmärksamma inom försvarsplaneringen. De senaste årens utveckling har inneburit en breddning och förändring avseende uppfattningarna om och tolkningen av IW. Numera används begreppen informationskrigföring (IW) och informationsoperationer (IO) som i stort likställda begrepp. Informationsoperationer (IO) är samlade och samordnade åtgärder för att påverka eller utnyttja någons information och informationssystem i syfte att uppnå särskilda mål samtidigt som den egna informationen eller informationssystemet skyddas. Självfallet gäller denna problematik såväl i ett militärt som i ett civilt sammanhang. Området informationssäkerhet eller IT-säkerhet behandlar åtgärder för att skydda IT- system eller IT-infrastrukturer.
Eftersom IW/IO är ett nyligen uppmärksammat område har en stor del av arbetet hittills ägnats åt att kartlägga och utreda såväl hotet, hotade system som systemsårbarhet och möjligheter att vidta åtgärder. Hotet och sårbarheten inom området är nära knutna till den snabba utvecklingen av informationssystem och de omvälvningar i användningen och användningssätt av dessa system som just nu pågår i samhället. Området innefattar kunskapsbehov inom tekniska områden, organisations- och säkerhetsområden och inom områden som behandlar påverkan av människor.
I ett inledningsskede av ett angrepp mot ett informationssystem eller en infrastruktur är det särskilt svårt att identifiera angriparen. Angrepp kan lika väl vara utförda av en kriminell aktör, någon individ eller organisation med politiska motiv eller av en statlig eller statligt understödd aktör, något som ytterligare försvårar frågan om vem som bör hantera ett akut hot.
För Styrelsen för Psykologiskt Försvar (SPF) är den grundläggande utgångspunkten för forskningsintresset inom problemområdet IW/IO, vilka möjligheter som den nya IT-tekniken kan ge för att påverka människors tankar, attityder, föreställningar och beteenden i en viss, oönskad riktning. Därför är det angeläget att IW/IO inte ses som enbart en teknisk fråga utan att den nya teknologin öppnar nya möjligheter - tillsammans med övriga "traditionella" informationsspridningskanaler - för dem som genom information vill manipulera sin omvärld men att tekniken också kan skapa nya skyddsmöjligheter. Området "Perception Management" bör därför även framdeles belysas ytterligare.
I IW-hotet ingår bl a obehörig avlyssning, IT-relaterade hot, störning av radiolänk och satellitförbindelser och insats av High Powered Microwave (HPM) som delar av informationskrigföring. En löpande uppföljning av hot- utvecklingen är nödvändig.
För den programmeringskunnige angriparen, "cybersamurajen", består hela vapenanskaffningen av ett besök hos närmaste PC-återförsäljare. Sedan kan anfallsmetoderna varieras i oändlighet, utan någon som helst teknikutveckling. Cybersamurajerna jobbar i ett utspritt nätverk och kan rent fysiskt befinna sig på olika platser och behöver inte vara medborgare i samma land eller medlemmar i samma organisation utan kan lika gärna vara inhyrda av angriparen, som ett slags IT-krigskonsulter.
Informationskrigföring har inte så mycket att göra med att erövra territorium och därför behöver de stridande parterna inte heller lika stora ekonomiska resurser som tidigare. Att bygga upp en modern krigsmaskin med flyg och stridsvagnar kräver ofantliga resurser, men att dra igång ett IT-krig kräver i jämförelse nästan ingenting alls. Nya "vapen" kan framställas på extremt kort tid med små resurser.
De hot och möjligheter som informations- och nätverkssamhället möjliggör hanteras på olika sätt i olika länder. I USA har den federala regeringen genomfört omfattande utredningar för att förutsättningslöst kartlägga och värdera nuvarande och framväxande hot mot viktiga infrastruktursystem. Även i Australien tas frågan på mycket stort allvar.
I USA stöds ett center inom FBI, "National Infrastructure Protection Center" (NIPC), och bemannas av ett antal viktiga federala organ. Huvuduppgiften är att operativt hantera skyddet av den amerikanska infrastrukturen och utgöra ett nationellt centrum för insamling av information om hot mot känslig infrastruktur.
President Clinton har också antagit en särskild plan för att skydda USA:s informationssystem "National Plan for Information Systems Protection", som syftar till att skydda de infrastruktursystem som är nödvändiga för elförsörjning, bränsle, telekommunikationer, transporter, bank och finansiella tjänster samt samhällsviktiga tjänster. Planen fokuserar på den federala regeringens egna åtgärder och innehåller såväl proaktiva åtgärder, som t ex sårbarhetsanalyser, som reaktiva åtgärder för att upptäcka, analysera, hantera och aktivt motverka intrång i viktiga informationssystem samt att bygga starka grundförutsättningar för att skydda infrastrukturerna.
Skyddet av samhällsviktig infrastruktur måste förbättras. Det svenska nationella IT-försvaret är outvecklat. Det finns inte någon utpekad myndighet med sektorsansvar för informationssäkerhet. Statsmakterna har ännu inte lagt fast någon gemensam IT-strategi eller beslutat hur rollfördelningen ska utformas för att lösa samhällets säkerhetsfrågor inom IT-området. Såväl Statskontoret som arbetsgruppen för informationskrigföring (Ag IW) har i rapporter understrukit vikten av en bättre samordning av IT-säkerhetsarbetet och skyddet mot informationskrigföring. Konsultföretaget Mandator konstaterade i sin rapport att det f n saknas sektorövergripande, nationell samordning i Sverige för åtgärder till skydd för IW/IO-angrepp och för att vidta motåtgärder vid ett eventuellt sådant angrepp.
I rapporten konstateras att Sverige har så dålig förmåga att upptäcka informationsoperationer medan de pågår att "det mest troliga är att en antagonistisk informationsoperation upptäcks först då den är genomförd eller i bästa fall då den misslyckas". I sammanhanget kan bara som ett exempel noteras att det i början på juni i år avslöjades att Försvarets materielverks (FMV) externa e-post varit övervakad med hjälp av ett illegalt datorprogram under nästan en månad. Anledningen till att övervakningsinstallationen upptäcktes var att Sveriges Radios dataavdelning plötsligt översköljdes av e- post som var avsänd från FMV.
IT-relaterade brott
IT-utvecklingen och globaliseringen innebär omvälvande förändringar av samhället och också nya tillfällen till brott. Precis som industrialismen och inflyttningen till städerna innebar förändringar av brottsligheten och andra sociala mönster, har globaliseringen och IT påverkat våra livsmönster och utvecklingen på det kriminella området. Sannolikt har vi bara sett början på en fortsatt utveckling av snabba och omfattande strukturella förändringar.
Förutsättningar skapas för mycket allvarliga brott, även om det inte behöver betyda att sådana brott kommer att ske i den omfattning som det finns tekniska förutsättningar för. En kombination av ytterligare faktorer krävs, bl a hög teknisk kompetens, mycket stark motivation för att begå brottet och tillgång till insiders. Därtill kommer att en utveckling också sker på det brottsförebyggande och brottsbekämpande området.
Internet och e-post har skapat nya förutsättningar för marknadsföring, köp och försäljning av varor och tjänster. Det gäller även på den illegala marknaden. Idéer och budskap kan föras ut över hela världen, vilket också utnyttjas för att sprida propaganda. Det är billigt, särskilt i förhållande till hur många som nås, och det är svårt för världssamfundet att förhindra och förbjuda spridning. Samtidigt som förutsättningarna är stora för att torgföra varor, tjänster och budskap, innebär de publika näten en risk för att upptäckas av de brottsbekämpande myndigheterna, vilket kan ha en återhållande effekt. Trots allt har det stora flertalet privata Internet-användare, enligt BRÅ:s undersökning, inte kommit i kontakt med webbsidor som innehåller barnpornografi, nazistisk propaganda, prostitution och eskortservice samt drogförsäljning.
Under våren, sommaren och hösten 1999 kartlade Brottsförebyggande rådet (BRÅ) den IT-relaterade brottsligheten i Sverige (BRÅ-rapport 2000:2). Sedan år 1995/96 har de IT-relaterade brotten och incidenterna fördubblats i företag, myndigheter, kommuner och landsting med fler än 50 anställda, vilket innebär att var fjärde organisation drabbats. En trolig förklaring till den kraftiga ökningen är en kombination av ökad exponering (anslutningen till publika nät som Internet) samtidigt som kontrollsystemen förbättrats. Ökningen av brott och incidenter har främst drabbat den privata sektorn. För den offentliga sektorn har ökningen varit väsentligt lägre. De brott och incidenter som har en framträdande roll är datavirus, externa och interna dataintrång, manipulation av data, stöld av information och bedrägerier.
Externa och interna dataintrång är den näst största kategorin efter datavirus. Dataintrången har ökat med 48 % sedan mitten av 1990-talet och den största ökningen har skett inom den privata sektorn. För dataintrång är hotet från anställda (insiders) betydligt allvarligare än hotet från utomstående personer (outsiders).
BRÅ:s undersökning visar på behovet av att framför allt näringslivet måste satsa på förebyggande åtgärder för att skydda känslig information, eftersom medvetenheten om och säkerheten mot stöld och manipulation av information visar sig bristfällig. I IT-samhället kommer det förebyggande arbetet att vara än viktigare, eftersom den IT-relaterade brottsligheten verkar globalt och är svår att utreda och lagföra.
IT-relaterade brott handlar i hög grad om tekniska och organistoriska brister, och de förebyggande lösningarna måste därför i stor utsträckning vara av teknisk och administrativ art. Men IT-säkerhet kan inte enbart kretsa kring tekniska åtgärder som brandväggar, behörighetsnivåer, lösenord m.m. Eftersom insiderhotet är störst måste man också främja en öppen dialog på arbetsplatser och därigenom skapa förutsättningar för interna organisatoriska lösningar. Sådana åtgärder är också viktiga inslag i säkerhetstänkandet.
Det är högst sannolikt att allt fler brott i framtiden kommer att vara IT- relaterade. Därför måste rättsväsendet i större utsträckning kunna hantera sådana ärenden och mål. Behovet av särskild spetskompetens är påfallande tydligt. På sikt minskar behovet av att särskilja IT-relaterade brott från andra brott. Spaning på nätet är ett instrument för kontrollmyndigheterna och de brottsbekämpande myndigheterna att förebygga och upptäcka brott, och deras underrättelsetjänstverksamhet behöver därför stärkas i detta avseende. Internationellt samarbete är en förutsättning för en effektiv begränsning av en brottslighet som utförs med en teknik som inte känner några nationsgränser.
Tydliggör ansvaret för IT-säkerhet
Samhällets utveckling, särskilt med avseende på informationssystem och användningen av tekniken, innebär nya möjligheter och nya sårbarheter. En del av de nya hoten kan, mot bakgrund av den sårbarhet som växer fram i informationssamhället, t ex som en följd av utvecklingen inom dataöverföringsområdet, innebära nationella säkerhetsproblem.
Ansvaret för IT-säkerheten bör tydliggöras, exempelvis genom att en myndighet tilldelas huvudansvaret. En tvärsektoriell samordning för IT- säkerhet och skydd mot informationskrigföring behövs för att utveckla och intensifiera insatserna. Det erfordras att en sådan myndighet också har uppgifter att komplettera forskningsinsatser inom säkerhetsområdet.
Arbetet måste ta sikte på att öka grundsäkerheten i samhällsviktiga IT- system, minska riskerna och effekterna av såväl IT-incidenter som mer allvarliga informationsattacker. Det handlar t ex om att samordna olika aktörer och sprida information om förebyggande åtgärder m.m. Partnerskapet mellan näringslivet och myndigheterna är av avgörande betydelse för att skydda infrastrukturerna. Arbetet måste ske hos de myndigheter, företag och organisationer som har det normala ansvaret.
Vad som ovan sagts om att tydliggöra ansvaret för IT-säkerhet bör ges regeringen till känna.
Det traditionella tankesättet att bygga riskundvikande, inbrottssäkra system gäller inte entydigt längre, utan har man att göra med en "intelligent motståndare" får man se skyddet som en tidsfördröjning, en försvarslinje som gör intrånget lättare att upptäcka. Detta kan ske genom genomförande av sårbarhetsanalyser. Att ge strukturer, existerande eller nya, i uppgift att upptäcka, analysera, hantera och aktivt motverka olika former av obehöriga intrång är en annan metod för att öka skyddet. Nätverksanslutna datorer kan t ex skyddas genom att tillhandahålla logiska skydd mot den yttre omgivningen, använda kryptering och stark autentisering och logiskt försvara individuella värddatorer, s k hosts. Andra tekniker är att rigga system för upptäckt av intrång s k intrusion detection systems, IDS, att övervaka uppkopplingar, ha kunnig och utbildad personal, uppdateringar av intrångsutvecklingen, engångslösenord, engångsinloggning etc.
Sverige måste utveckla en krishanteringsförmåga på IT-säkerhetsområdet för att snabbt förstå sig på hot och förstå vad som gäller. I första hand finns behov av att vidta skyddsåtgärder inom olika samhällssektorer för att kunna minska riskerna och konsekvenserna av en eventuell IW (IO)-attack. Kunskapsbehov finns inom följande områden:
- hotet om IW (IO) (aktörer, medel, metoder). Hur informationssystem kan användas för att utföra attacker
- vilka IT-system som hotas, vilken typ av hot olika IT-system är utsatta för
- möjligheter att vidta åtgärder för att möta hotet, inklusive ansvarsfördelning.
Vad som ovan sagts om behovet av att utveckla en krishanteringsförmåga på IT-säkerhetsområdet bör ges regeringen till känna.
Internationell samverkan är också mycket angeläget. Den svenska modellen, med etablerad privat - offentlig samverkan, kombinerad med det lilla landets snabba beslutsvägar och förhållandevis effektiva resursutnyttjande, har en potential på detta område som väckt berättigat intresse i omvärlden.
Echelon
Uppgifter har, i en rapport daterad den 6 januari 1998 från STOA (Scientific and technological options assessment) till Europaparlamentet, framkommit om att all e-post, alla telefonsamtal och faxmeddelanden i Europa rutinmässigt avlyssnas av National Security Agency i USA, varvid all väsentlig information förs över från Europa via satellit till Fort Meade i Maryland.
Det globala övervakningssystemet Echelon sägs i första hand skapat för icke-militära avlyssningsändamål, och regeringar, organisationer och företag i snart sagt alla länder påstås övervakas. Systemet bygger, enligt rapporten, på att vissa Intelsatelliter, genom att lokalisera nyckelord, hittar den intressanta informationen som vidarebefordras till den stat som efterfrågar den. Avslöjanden om att allvarliga missbruk förekommer har framkommit.
Diskussionen kring Echelon aktualiserar frågan om säkerhet i kommunikationen för svenska företag och myndigheter. Det får under inga omständigheter framgent förekomma att offentlig sektor använder eller utnyttjar programvara med kryptering där väsentliga delar av nyckeln är deponerad hos amerikanska myndigheter. Vidare bör åtgärder vidtas så att kryptering av kommunikation inom och mellan myndigheter blir rutin i större utsträckning. Myndigheter bör, både som ett led i ett ökat säkerhetstänkande och för att underlätta distansarbete, uppmuntras att utnyttja virtuella privata nätverk för kommunikationen mellan utlokaliserade enheter och enskilda anställda på distans.
Vad som ovan sagts om säker kommunikation inom och mellan myndigheter bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 3 oktober 2000
Lennart Daléus (c)
Agne Hansson (c)
Birgitta Carlsson (c)
Margareta Andersson (c)
Rolf Kenneryd (c)
Kenneth Johansson (c)
Lena Ek (c)
Sven Bergström (c)