Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den nu inledda processen för fördelning av licenser för den tredje generationens mobiltelefoni (s.k. UMTS-licenser) bör fullföljas med ett auktionsförfarande.
2. Riksdagen begär att regeringen om en lagändring bedöms nödvändig för ett auktionsförfarande, skyndsamt återkommer med förslag om en sådan.
Inledning
Under de närmaste två åren ska många länder i Europa fördela licenserna för den tredje generationens mobiltelefoni. Det har uppstått en debatt i flera länder om hur det ska gå till: via auktioner till högstbjudande företag eller via så kallade "skönhetstävlingar", där respektive regering/telemyndighet delar ut licenserna till de företag som anses lämpliga. Sverige har som bekant valt den senare vägen, något som vi i Folkpartiet motsatt oss.
Vi menar att de nya internationella erfarenheter som tillkommit i frågan om auktionsförfarande vid fördelning av så kallade UMTS-licenser bör föranleda ett nytt ställningstagande från statsmakternas sida. Just nu pågår Post- och telestyrelsens (PTS) bedömning av ett antal ansökningar om licenser. Med tanke på de mycket stora belopp som staten och därmed medborgarna skulle kunna vinna på ett auktionsförfarande bör riksdagen hos regeringen begära ett skyndsamt förslag till en förändring av processen.
Erfarenheter från andra länder
Efter den lyckade auktionen i Storbritannien som gav staten nästan sju gånger mer än man räknat med har benägenheten att fördela licenserna via auktioner ökat i Europa. Den brittiska regeringen fick in 22,5 miljarder pund - motsvarande över 300 miljarder kronor.
I Tyskland slutade buden på ett ännu högre belopp än i Storbritannien, 98,8 miljarder D-mark, det vill säga runt 425 miljarder kronor. Både i Tyskland och Storbritannien nådde man en nivå om ca 5 300 kronor per invånare eller ca 2,5 procent av BNP.
Det står klart att förtjänstmöjligheterna bedöms mycket stora i tredje generationens mobiltelefoni och operatörerna är därför beredda att betala mycket för att få möjlighet att ta del av framtida vinster.
Med erfarenheterna från Storbritannien och Tyskland satta i relation till Sveriges BNP finns det goda skäl att uppskatta att en auktion av UMTS- licenserna skulle inbringa den svenska statskassan minst 30 miljarder kronor. Lars Hultkrantz, professor i nationalekonomi vid Högskolan Dalarna, har nämnt belopp i storleksordningen 50 miljarder.
Oavsett det exakta resultatet rör det sig om stora välkomna tillskott till statskassan. Att fördela genom en så kallad skönhetstävling - av det slag Post- och telestyrelsen nu inlett - innebär att fördelningen av UMTS-licenser sker gratis. UMTS-näten blir en fri nyttighet för operatörerna. Detta är ett gigantiskt slöseri med statskassan.
Det är inte för sent att byta fördelningsmetod
Ännu är det inte för sent att, mot bakgrund av de utländska erfarenheterna, byta fördelningsmetod i Sverige. Invändningarna att det är för sent eller att det skulle behöva ta lång tid håller inte.
Inga avtal är ännu slutna. Regeringen kan frysa processen - PTS förväntas ändå ge besked om vilka företag som skulle vinna skönhetstävlingen först i november - och snabbt undersöka möjligheterna att, precis som i Storbritannien och Tyskland, ta betalt från de företag som får licenserna.
En auktion har andra fördelar än att den ger statskassan ett mycket stort tillskott. Ett viktigt argument är att en auktion innebär att man får fram de företag som verkligen är villiga att satsa på den nya tekniken och som dessutom har räknat igenom att de klarar en sådan utbyggnad. En auktion är också en bättre urvalsprocedur än att byråkrater på Post- och telestyrelsen rangordnar företagen.
Ett ofta hört argument mot auktion är att en sådan skulle kosta företagen mycket och att detta drabbar konsumenterna. Vi menar att den risken är mycket liten.
För det första kommer det konkurrensläge som uppstår säkerställa låga priser. Det kommer inte vara möjligt med höga priser på den tredje generationens mobiltelefoni, i beaktande av den prisutveckling som konsumenterna vant sig vid när det gäller fast telefoni, mobiltelefoni och Internet.
För det andra: En undersökning gjord av Paul Milgrom vid Stanford University, USA, refererades i Ekonomiekot i SR i början av september. Milgrom jämför prisnivån mellan olika amerikanska delstater som tillämpat auktionsförfarande respektive delat ut licenser gratis och visar på att det faktum att man gått olika tillväga inte slagit igenom i konsumentpriserna. Det finns ingen anledning att tro att det skulle förhålla sig särskilt annorlunda i Sverige.
För det tredje: Den tyska och den brittiska staten fick in stora belopp genom sina auktioner. Men hur kommer det sig då att till exempel Deutsche Telekom och Orange som båda tog hem licenser i den tyska respektive brittiska auktionen visar sig vara beredda att satsa i den svenska utbyggnaden? Båda vill delta i den svenska processen. Hade de gjort det om deras deltagande i auktionerna dränerat dem på pengar?
Argumentet om tidsfördröjning är också det ett svepskäl. Telelagen utesluter inte på något sätt ett auktionsförfarande i ett andra steg. Det vill säga: de företag som klarar en första gallring tillåts gå vidare till en auktion. Detta skulle kunna ske utan dröjsmål och innebär därför att ingen tid går förlorad.
Dags att släppa prestigen
Vår mening är att ingen lagtext utesluter ett ansökningsförfarande följt av en budgivningsrunda. Om man ändå vill ändra lagen så utgör inte heller detta något större hinder. En lagändring kan ske mycket snabbt. En proposition skulle kunna läggas omgående på riksdagens bord och behandlas som första ärende under hösten.
Prestige får inte utgöra ett hinder för omprövning av regeringens hållning i denna fråga. Sverige har bokstavligt talat inte råd att inte ta del av de mycket positiva erfarenheter som finns från utlandet av att fördela UMTS-licenser genom auktion. Folkpartiet uppmanar därför regeringen att skyndsamt utreda möjligheterna att fördela licenserna via ett auktionsförfarande eller via licensavgifter.
Stockholm den 21 september 2000
Eva Flyborg (fp)
Kenth Skårvik (fp)
Elver Jonsson (fp)