Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skyndsamt tillgripa åtgärder för att öka säkerheten på IT- området. Motivering
Det görs dagligen omkring 100 försök till dataintrång i Pentagons IT-system. President Clinton, liksom kongressen, har tagit de nya hoten på stort allvar eftersom det handlar om den nationella säkerheten. Presidenten har tagit flera initiativ för att skydda offentliga IT-system och förbättra samarbetet med den privata sektorn. Nya myndigheter har skapats. Man satsar årligen motsvarande 20 miljarder svenska kronor för att möta de nya hoten.
Hur står det då till med den svenska datasäkerheten? Hur långt har vi kommit i skyddet av samhällsviktiga IT-system? En uppfattning kan man få genom att ta del av de cirka 700 grundliga analyser av strategiska och samhällsviktiga datasystem som Överstyrelsen för civil beredskap (ÖCB) låtit genomföra. Ett resultat är bland annat att över 80 % av de analyserade myndigheterna, organisationerna och företagen saknar avbrottsplanering. Man vet helt enkelt inte hur man skall göra om "skärmen slocknar". Över hälften saknar reservrutiner, back-up m.m.
Vad gör då statsmakterna för att få ordning på säkerhetsfrågorna och klara ut ansvarsförhållandena inom IT-säkerhetsområdet? Många myndigheter har i brist på styrning agerat självständigt för att få till stånd olika lösningar. Något nationellt ansvar för IT-säkerhetsfrågor finns nämligen inte.
Det som hänt hittills är att regeringen har låtit utreda frågan i flera år. Statskontoret, Försvarsdepartementets arbetsgrupp för skydd mot informationsfrågor (Ag IW) och konsultföretaget Mandator har studerat frågan och kommit fram till i stort sett samstämmiga förslag. Trots det har regeringen inte fattat några beslut utan nu hänvisat frågan till ännu en utredning: den pågående Sårbarhets- och säkerhetsutredningen. Medan utredningarna pågår sker dataintrång, angrepp av datahackers och spridning av datavirus. Stora säkerhetsmässsiga och ekonomiska värden står på spel och går förlorade.
Riksdagen har i flera år väntat otåligt på att regeringen skall visa handlingskraft. Men regeringen fortsätter att utreda. Sverige måste visa att vi är en ansvarsfull och modern IT-nation som tar säkerhetsfrågorna på allvar. Det nationella ansvaret för säkerhetsfrågorna måste snarast lösas.
Stockholm den 21 september 2000
Amanda Agestav (kd)