Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen begär att regeringen snarast återkommer till riksdagen med förslag vad avser situationen för den svenska färjesjöfarten för år 2001. Motivering
Den svenska sjöfarten har under de senaste åren varit utsatt för ett hårt konkurrenstryck. Flera medlemsländer inom EU, bland andra Nederländerna och Tyskland, har ökat sina näringspolitiska resurser på sjöfartens område. Detta inverkar negativt på den svenska handelsflottans internationella konkurrenskraft.
I ett försök att komma till rätta med problemen och skapa långsiktiga och rimliga konkurrensvillkor för den svenska handelssjöfarten antog riksdagen 1996 ett sjöfartspolitiskt beslut för åren 1997-2001. Beslutet innebär att statligt stöd lämnas till arbetsgivarens kostnader för skatt och sociala avgifter.
Utflaggningen av den svenska sjöfarten har dock fortsatt. 1998 ansåg regeringen att det sjöfartspolitiska beslutet måste förstärkas, förslagsvis genom en kombination av statliga åtgärder och åtgärder som sjöfartsnäringen själv står för. En överenskommelse träffades mellan regeringen, Vänsterpartiet, Miljöpartiet de gröna, Sveriges redareförening och fackförbundet SEKO om en ökning av det statliga stödet till sjöfarten. Bidraget till den så kallade bruttomodellen höjdes, vilket innebär full återbetalning av skatt för de tillfälligt anställda och stöd till de sociala avgifterna med 58 000 kr per årsarbetskraft under åren 1999-2001.
I årets budgetproposition påpekar regeringen att det är viktigt att slå vakt om den svenska sjöfartsnäringen. Inte minst färjesjöfarten bör uppmärksammas och även omfattas av det statliga stödet. En total översyn av lastsjöfartens och färjenäringens villkor har också påbörjats och arbetet inriktas på ett införande av så kallat nettostöd. Ett sådant stödsystem kan, enligt regeringens planer, dock träda i kraft tidigast den 1 januari 2002.
Vi menar att detta kan vara för sent. Den 1 januari 2002 riskerar Sverige att stå helt utan färjesjöfart (undantaget de färjor som trafikerar Finland och Gotland). Sedan Danmark i början av sommaren införde ett DIS-register, Danskt Internationellt Skeppsregister, med ett liknande nettostöd som det den svenska regeringen diskuterar, har utvecklingen skenat iväg. För rederierna innebär utflaggningen till danskt flagg en chans att sänka sina lönekostnader med 30 procent.
Villkoren för svensk sjöfartsnäring i allmänhet och färjesjöfarten i synnerhet har ytterligare drastiskt försämrats. Vi tror inte att färjetrafiken kan vänta i drygt ett år på statliga insatser. Snabba åtgärder måste till för att bevara den svenska färjesjöfarten svensk. Självfallet kräver detta en finansiering. Därför bör regeringen snarast återkomma till riksdagen med förslag vad avser situationen för den svenska färjesjöfarten för år 2001.
Stockholm den 5 oktober 2000
Monica Öhman (s)
Jarl Lander (s)
Hans Stenberg (s)
Krister Örnfjäder (s)
Monica Green (s)
Inger Segelström (s)
Claes-Göran Brandin (s)
Christina Axelsson (s)
Karin Svensson Smith (v)
Stig Eriksson (v)
Sture Arnesson (v)
Mikael Johansson (mp)