Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om järnvägsförbindelse till Sturup och Banverkets medverkan i projekteringsarbetet. Motivering
Den fasta förbindelsen mellan Sverige och Danmark är nu öppnad och integrationsarbetet pågår för fullt. Öresundsregionen med över 3 miljoner invånare är nu ett faktum. Med bil, men framförallt med regionaltåg, har regionen knutits samman och mellan näringsliv, kommuner, högre utbildning, föreningsliv och individer fördjupas nu samarbetet.
För flygtrafiken beräknas en betydande expansion. År 2010 beräknas passagerarvolymen vara 40 50 miljoner mot dagens 18 miljoner. Företrädare för Kastrups och Sturups flygplatser diskuterar allt intensivare ett nära samarbete för att tillsammans klara den förväntade ökningen av flygtrafiken. För Sturups del beräknas en fördubbling till 3,5 4,0 miljoner passagerare. Men för att denna utbyggnad ska vara möjlig måste Sturups och Kastrups flygplatser samarbeta och förbindelserna mellan dem vara smidiga. Exempel på tvilling- resp trillingflygplatser med goda järnvägsförbindelser som förbindelselänk finns bl.a. i Tyskland (Düsseldorf/Köln).
Sturup har standard och kapacitet för en 200 300-procentig trafikökning utan större nyinvesteringar. För att koppla samman Sturup och Kastrup med spårbunden trafik behövs endast 8 km ny järnväg som ansluter till den befintliga Malmö Ystad-banan som nyss rustats upp och elektrifierats. Ystadbanan kommer med Öresundsförbindelsens tillkomst också att få en stor betydelse för Bornholmstrafiken, Köpenhamn Bornholm över Ystad.
Spårdragningen har tagits upp i den fördjupade översiktsplan som Svedala kommun fastlagt. Kommunerna Malmö, Svedala, Skurup och Ystad har tillsammans med Luftfartsverket och Banverket bildat en intressegrupp för att förverkliga planerna på järnvägsförbindelse till Sturup. Inom ramen för gruppens arbete har förstudier gjorts om spårsträckning, ekonomi etc.
Nu är projektet på väg in i ett mera konkret skede. Projekteringsarbetet måste gå vidare och intressenterna har även fått starkt stöd av EU som nu är med och finansierar det fortsatta arbetet. Tyvärr har Banverket meddelat att man inte är beredd att ta ansvar för sin del av det fortsatta projekteringsarbetet vilket vi finner mycket anmärkningsvärt. Banverkets del i det fortsatta projekteringsarbetet är cirka en miljon kronor och tyvärr kan Banverkets nej innebära att EU-stödet inte kan tas tillvara, då det förutsätter att hela finansieringen kommer till stånd.
Ystadbanan, till vilken Sturupspendeln avses anslutas, är en regional järnväg och medel för investeringar finansieras i RTI-planen. Järnväg till Sturup ingår inte i denna plan. En tillväxtbefrämjande och miljömässigt viktig investering som syftar till att kraftigt förbättra förutsättningarna för luftfarten i Öresundsregionen är inte endast en regional fråga. Med tanke på Sturups framtida konkurrenskraft i förhållande till storflygplatsen Kastrup bör ett beslut om järnvägsförbindelse till Sturup fattas snarast.
Förbindelsen lämpar sig, enligt vår mening, ytterst väl för att finansieras som ett PPP-projekt. Det är väl avgränsat, har stort värde för näringslivet och bör kunna avgiftsfinansieras i en mycket högre grad än normal kollektivtrafik.
Stockholm den 4 oktober 2000
Leif Jakobsson (s)
Marie Granlund (s)
Hillevi Larsson (s)
Britt-Marie Lindkvist (s)