Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om ökade insatser för sjösäkerhetshöjande åtgärder. Motivering
De senaste decenniets flertal mycket svåra olyckor och katastrofer med passagerarfärjor har lett till att allmänheten blivit medveten om passagerarfärjornas svagheter och om att en evakuering i höst- eller vintertid i stormväder är en ytterst vansklig och riskfylld operation. Katastrofer och olyckor har också belyst den stora trögheten i förändringsarbetet i det internationella regelsy- stemet och hur långsamt förbättringar därför genomförs.
Det finns i Sverige företag och enskilda entrepenörer som sedan länge aktivt arbetar med att utveckla nya och bättre säkerhetssystem till passagerarfärjor, i syfte att göra denna fartygstyp säkrare samt att utveckla evakueringssystem till färjorna som fungerar också i stormväder. De internationella sjösäkerhetsregler som utarbetats inom IMO är alltför stelbenta och skapar snarast ett hinder för att nya effektivare system och lösningar införs. Redarna anskaffar av konkurrens- och kostnadsskäl endast sådana system och utrustningar som regelsystemen tvingar dem till. Om IMO:s system hade varit utformat som funktionskrav, istället för som nu detaljerade regelkrav, hade ett behövligt nytänkande underlättats.
För att stimulera till en snabbare utveckling beträffande införande av säkerhetshöjande lösningar föreslås att regeringen ger Kommunikationsforskningsberedningen i samråd med Sjöfartsverket ett uppdrag att tillsätta en särskild arbets- och styrgrupp som kritiskt granskar tillgängliga förslag till säkerhetshöjande åtgärder för passagerarfärjor. I uppdraget bör ingå att föreslå konkreta pilotprojekt som gör det möjligt att med olika former av statligt stöd färdigutveckla och på försök i linjefart inom riket pröva lösningar som av styrgruppen bedöms komma att motsvara de krav på nytänkande och ökad säkerhet som arbetsgruppen anser bör ställas på systemen.
Det är såsom framkommit i ett antal färjeolyckor under senare tid väsentligt att få fram nya fungerande säkerhetssystem, dels stabiliserande system som håller färjorna på rätt köl och utan slagsida så länge som möjligt så att en evakuering hinner genomföras, dels system som gör det möjligt att genomföra en evakuering och räddning av passagerare och besättning under säkra former också höst- eller vintertid i stormväder. En grundförutsättning är att evakueringen skall kunna ske med samtliga torrskodda under hela operationen, vilket är omöjligt i stormväder med dagens evakueringssystem. En ytterligare grundförutsättning är att tillskyndande passagerarfärjor, som utgjort den primära resursen i en sjöräddningsoperation till sjöss, förses med någon slags bärgningskorgar som gör det möjligt för de tillskyndande fartygen att också i stormväder hämta upp de nödställda från livbåtar, livflottar och från havsytan. Dagens system som föreskrivs är inte användbara i storm.
Den internationella sjöfarten anses vara konservativ och ha svårt att anamma nya tekniska förbättringar. Sverige bör stimulera ett nytänkande och bli ett föregångsland när det gäller sjösäkerhet.
Stockholm den 2 oktober 2000
Kent Härstedt (s)
Annika Nilsson (s)