Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Vänersjöfarten. Vänertrafiken
Tidigare har företrädare för Vänersjöfarten sökt uppmärksamma riksdagen och berörda länsstyrelser på de negativa konsekvenserna för den egna verksamheten av vissa förslag som ingick i den transportpolitiska propositionen. Man avsåg i huvudsak kostnadslättnaderna för godstrafiken på järnväg och därmed ett bättre konkurrensläge för detta transportslag i förhållande till Vänersjöfarten.
I budgetpropositionen 1999 skrev regeringen att de ansåg att frågan om Vänersjöfarten noga bör följas av Sjöfartsverket och Godstrafikdelegationen. Godstrafikdelegationen avser komma med förslag först våren 2001, innan dess kan all sjöfart till/från Vänern redan vara avvecklad.
Redan i förra årets budgetproposition ansåg man att det var bråttom att tillsätta en utredningsman eftersom det var angeläget att förutsättningarna snarast klarlades, en utredningsman som, efter samråd med de regionala intressenterna, kunde komma med förslag till vilka åtgärder som behövs för att bibehålla den för länen runt Vänern och landet viktiga Vänersjöfarten. Utredningsmannen avlämnade sitt betänkande under våren 2000, en rapport som innehöll många goda förslag som om de genomfördes skulle kunna ge Vänersjöfarten en ny framtid.
Tvärtemot det som sägs i "Väneruppdraget" har Sjöfartsverket helt i strid med förslag i utredningen mer än fördubblat lotsavgifterna, trots att man rabatterat dem 30 %. I utredningen föreslogs att lotsavgifterna skulle sänkas med 50 %.
I utredningen föreslås vidare att ett Vänerråd bildas där regionen och staten satsar 5 miljoner kronor vardera. Regionen har som vid andra utredningar angående Vänersjötrafiken nu liksom tidigare när de helt följt förslag olika utredningar föreslagit bestämt sig för att anslå erforderliga medel. Vi motionärer kräver att även staten gör detsamma.
I tidigare förslag att bibehålla Vänertrafiken har förslag lagts om att Vänertrafiken samt trafiken på Göta älv/Trollehättekanal ska jämföras med trafiken på de inre vattenvägarna i övriga Europa. Så sker vad gäller inhemsk trafik, så måste också ske vad gäller all trafik på vattenleden upp till Vänerhamnarna. Då först erhåller sjötrafiken upp till Vänern samma förutsättningar som den konkurrerande väg- och järnvägstrafiken.
Vad som också måste uppmärksammas är att det regionalpolitiskt viktiga transportstödet för norrländsk industri som kan tillgodoräknas transporter från tillverkningsindustri i Norrlands inland måste också få gälla om godset transporteras via hamnar i Vänern. Det kan inte vara rimligt att bidrag utgår om sjötransporten går längs Norrlandkusten via sydkusten till t.ex. Varberg. Men upphör om landtransporten går till t.ex. Kristinehamn och där omlastas till båt för transport vidare ut i Europa. Allt transportstöd bör utgå för all transport oavsett om den går på land eller till sjöss.
Stockholm den 2 oktober 2000
Lisbeth Staaf-Igelström (s)
Ann-Kristine Johansson (s)
Torgny Danielsson (s)
Marina Pettersson (s)