Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet att skyndsamt förbereda en avveckling av flygverksamheten vid Bromma flygplats. Motivering
Bromma flygplats är sedan starten en mycket "bullrande historia". Flygplatsen invigdes 1936 och redan 1945 kom de första klagomålen från kringboende. 1968 sade Hälsovårdsnämnden i Stockholm nej till trafik på Bromma med DC-9. Luftfartsverket sade ja, ett år senare gav regeringen Luftfartsverket bakläxa och stoppade trafik med jetplan på Bromma. SAS flyttade sin jetdrivna inrikestrafik till Arlanda medan Linjeflyg stannade på Bromma med sina propellerplan.
Redovisningen kan fortsätta fram till mitten av 90-talet. Miljö- och säkerhetsmässiga fördelar av att avveckla Bromma som flygplats är uppenbara och extra tydliga för de 10000-tals invånare som i dag lever med flygtrafiken över sina huvuden. Utvecklingsmöjligheterna är också närmast obefintliga, eftersom flygplatsen ligger mitt inne i en stad med bostäder och industrier runt om kring.
Att Brommas kapacitet är liten innebär inte att den verksamhet som sker på Bromma idag är betydelselös. Flygplatsen används idag framförallt för charter-, privat- och skolflyget, och det kan konstateras att trafiken trots tidigare beslut på senare år har ökat liksom antalet passagerare. Luftfartsverket och Stockholms stad har undertecknat avtal beträffande Bromma flygplats som går ut år 2011 vilket innebär det definitiva slutdatumet för Bromma som flygplats. Dock borde det vara möjligt att redan innan det datumet avveckla flyget, men då krävs att regeringen snarast ger direktiv för hur Luftfartsverket ska arbeta vidare med frågan om en ersättning för Bromma. Eftersom den framtida strukturen för flygverksamheten i Stockholm är komplex är det nödvändigt att skyndsamt föra in frågan om Brommas ersättning i ett resonemang om hela regionens framtida utveckling. Det vore allvarligt för flyget och för de näringar som idag finns på Bromma, om avvecklingen blev snabb och oförberedd. Inget tyder idag på att t ex Arlanda, när Bromma flygplats stängs år 2011, har möjlighet att ta över verksamheten i den omfattning som sker idag.
Utöver säkerhets- och miljöargument finns det andra skäl att skyndsamt avveckla Bromma. Den mark som frigörs vid en avveckling är ytterst central och värdefull huvudsakligen som bostadsbebyggelse. Det är väl känt att marken behövs för Stockholms utveckling.
Stockholm den 4 oktober 2000
Sylvia Lindgren (s)
Ingemar Josefsson (s)
Anders Ygeman (s)
Eva Arvidsson (s)