Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till skärpt sjösäkerhetslagstiftning och lagstiftning om anställningsvillkor i enlighet med ITF:s policy.
2. Riksdagen begär att regeringen ger tilläggsdirektiv angående båtbeskattning till den pågående utredningen om båtregister.1
3. Riksdagen begär att regeringen gör en översyn av gällande regelverk i syfte att underlätta Sjöfartsinspektionens arbete.
4. Riksdagen begär att regeringen beaktar sjöfartens behov av forskning och utveckling enligt vad som i motionen anförs.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att villkoren för kustsjöfarten samt omlastning mellan sjöfart och landtransporter bör ses över enligt vad i motionen anförs. 6. 1 Yrkande 2 hänvisat till SkU.
Sjösäkerhet och anställningsvillkor
Sverige har en lång kust samt en unik skärgård. Vår långa kust bör inte enbart användas för rekreation utan är också en naturlig möjlighet till godstransporter. Detta innebär dock att både godstransporter och nöjesåkning med motorbåt måste ske så miljömässigt och säkert som det överhuvudtaget är möjligt.
I dag trafikeras vår känsliga kust av en mängd fartyg som tyvärr är undermåliga vad gäller både sjösäkerhet och miljökvalitet. Dessa fartyg är i många fall bekvämlighetsflaggade, vilket innebär att anställda på dessa fartyg har sämre anställningsförhållanden.
Sjöfartsverkets rapport om kollisionen mellan det Liberiaflaggade tankfartyget Martina och den Maltaflaggade containerbåten Werder Bremen i mars visar vikten av bra kontroller av fartyg och att de internationella kraven på säkerhet följs.
Under en konferens i Aten i oktober 1995 beslutade ITF (International Transport Workers Federation) om ett gemensamt policydokument kring anställnings- och säkerhetsvillkor för europeisk sjöfart.
Bland annat sägs i dokumentet att passagerar- eller godsfärjor som trafikerar ett lands kust skall använda sig av det landets avtals- och säkerhetsvillkor. I policyn föreskrivs också att en båt som trafikerar två europeiska länder skall använda det bästa av anställningsvillkor som finns i något av dessa länder.
En tredje och viktig punkt i dokumentet är att alla båtar som opererar i Europa skall använda sig av den säkerhetslagstiftning som ger den bästa säkerheten eller minst de internationella krav som ställs på säkerhet.
I Norge och Danmark finns regler kring kustfart som till stora delar sammanfaller med ITF:s. I Sverige saknas motsvarande regler. Genom att införa krav i Sverige som sammanfaller med de av ITF fastställda kraven och de krav som finns i Norge och Danmark, kan säkerheten kring vår kustsjöfart stärkas. Detta skulle också stärka miljöskyddet av vår kust och anställningsvillkoren för sjömän.
Riksdagen skall begära att regeringen lägger förslag till skärpt sjösäkerhetslagstiftning och lagstiftning om anställningsvillkor i enlighet med ITF:s policy.
Fritidsbåtar
Under årens lopp har flera motioner tagit upp införandet av en båtskatt för fritidsbåtar. Regeringen har också tillsatt en utredning kring införandet av ett båtregister. Sjöfartsverket beräknar idag att statens kostnader för fritidsbåtar är 61 miljoner kronor. Det handlar om kostnader för sjöräddning, haverier, farleder m.m.
Det finns cirka 650 000 utombordsmotorer i Sverige. Dessa släpper ut cirka 14 000 ton kolväten. Det ska jämföras med kolväteutsläppen från Göteborgs oljehamn som uppgår till 1 ton per år. Tvåtaktsmotorernas konstruktion gör att uppemot 30 % av bränslet förblir oförbränt. Vänsterpartiet anser att fritidsbåtarna bör betala den kostnad som de medför vad gäller sjöräddning, haverier osv. Även motorbåtarnas påverkan på miljön bör minskas med styrmedel.
Det finns ett antal alternativ till hur en beskattning av fritidsbåtar kan ske. I Frankrike och Norge finns ett system som utgår från motoreffekten - ju större motor ju högre skatt. Ett annat alternativ är att utgå från förmögenhetsvärdet på båten. Ett tredje alternativ är att via bränsleskatten eller annan utsläppsrelaterad avgift nå miljömålen även för fritidsbåtar. Därför föreslår Vänsterpartiet att regeringen i sin pågående utredning om ett båtregister också ser över möjligheten att införa någon form av beskattning i enlighet med ovan anförda. Riksdagen skall begära att regeringen ger tilläggsdirektiv om båtbeskattning till den pågående utredningen om båtregister.
Sjöfartsinspektionen
Enligt en rapport från Riksdagens revisorer är det av vikt att Sjöfartsinspektionens integritet och oberoende tillsyn stärks. Samma argumentation har förts beträffande Luftfartsinspektionen, Järnvägsinspektionen och nu även Vägtrafikinspektionen. Ett hinder för att Sjöfartsinspektionen och Kustbevakningens arbete ska bli effektivare är att regelverket är ålderdomligt och svåröverblickbart. Arbetsmiljöreglerna har exempelvis inte reviderats sedan 1970-talet. De internationella reglerna för sjötransport av farligt gods - IMDG-koden - behöver uppdateras. Nya regler från 1998 gäller internationellt men inte i Sverige. Det är därför angeläget att regeringen genomför en snar översyn av gällande regelverk i Sverige.
Riksdagen skall begära att regeringen gör en översyn av gällande regelverk i syfte att underlätta Sjöfartsinspektionens arbete.
Forskning och utveckling
Sjöfartsverket påtalar i sitt uppdrag att redovisa åtgärder för att nå miljömålen att det finns ett behov av utveckling av lågemitterande motorer och nya fartygskonstruktioner. Vidare är utvecklande av omlastningspunkter (intermodalitet), för att i större utsträckning kombinera olika transportslag, angeläget för att minska godstransporternas miljöpåverkan. Då Sjöfartsverket till skillnad från Vägverket och Banverket inte har några egna anslag för forskning och utveckling bör riksdagen som sin mening ge till känna att den nya forskningsenheten under Näringsdepartementet beaktar sjöfartens behov av forskning och utveckling.
Kustsjöfart
Sveriges kust, med alla dess hamnar, ger mycket goda möjligheter till godstransporter. Strävan efter miljöanpassning av transportsystemen i Sverige innebär bl.a. att en del av godstransporterna bör överflyttas från väg till sjöfart och att man på bästa sätt tillvaratar respektive transportslags fördelar genom att kombinera olika transportslag. Kombitrafik är ett sätt att, så långt som möjligt, använda sig av det miljömässigt bästa och mest effektiva alternativet. I Kalifornien finns ett projekt kring kombitrafik som visar att förutom miljövinsterna skapas det också en hel del nya arbetstillfällen.
Två projekt som kan få goda regionalpolitiska effekter är dels Seacombi, Luleå-Kapellskär/Oxelösund-Lübeck, dels Botnia Link. Det är två kustrutter som ger goda möjligheter att framför allt flytta över tunga transporter från väg till sjöfart. Ett hinder för kustsjöfarten är höga kostnader för lotsning. Detta är också en viktig fråga för våra inre vattenvägar. Regeringen bör se över villkoren för kustsjöfarten samt omlastning mellan sjöfart och landtransporter i syfte att öka miljöanpassningen av transportsystemen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 3 oktober 2000
Stig Eriksson (v)
Hans Andersson (v)
Sture Arnesson (v)
Lennart Beijer (v)
Britt-Marie Danestig (v)
Lennart Gustavsson (v)
Camilla Sköld Jansson (v)
Karin Svensson Smith (v)
Willy Söderdahl (v)
Kalle Larsson (v)
Gunilla Wahlén (v)
Lennart Värmby (v)