Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen bör snabbutreda frågan om staten skall ta över ansvaret för Gotlandstrafiken genom Vägverket. Bakgrund
Bra person- och godstransporter till fastlandet med rimliga priser är av största vikt för gotlänningarna, de gotländska företagen och en positiv utveckling på Gotland. Genom det statliga stödet för färjetrafiken subventioneras både gods- och persontransporterna. Dessutom finns det s.k. Gotlandstillägget och en högstprisreglering för godstransporter.
I budgetpropositionen för 2000 utökades insatsen för Gotlandstrafiken genom medel för trafik med höghastighetsfärjan även under vinterhalvåret. För budgeten år 2001 aviserar regeringen att ambitionsnivån bör ligga kvar, vilket är bra.
Det begränsade belopp som anslagits i budgeten för år 2000 ger dock väldigt små marginaler för driften av Gotlandstrafiken. Utomstående förändringar som till exempel bränsleprishöjningar kan med dagens begränsade anslag påverka trafiken negativt och leda till bland annat indragna turer. Tidtabellen måste vara långsiktigt förutsägbar. Plötsliga förändringar av tidtabellen är samma sak som om vägarna till och från Stockholm stängs av under en viss tid. Det handlar inte enbart om gotlänningarnas behov utan lika mycket om behoven hos de som planerar konferenser, turistresor eller högskolans utveckling. För dessa aktiviteter krävs ofta lång framförhållning.
Ett statligt helhetsansvar för Gotlandstrafiken skulle innebära tryggare förutsättningar för trafiken.
När det gäller Gotlandstillägget, som tillkom i samband med att sjötillägget slopades, beslutade riksdagen 1996 ( prop. 1995/96:44, bet. 1995/96:TU7, rskr. 1995/96:99) att tillägget skulle avvecklas med en tredjedel per år över en treårsperiod samt att lagen om utjämning av taxor för vissa lastbilstransporter skulle upphöra att gälla vid utgången av år 1998. Gotlandstilläggets avveckling ledde till att fraktpriserna till Gotland höjdes vilket fick negativa konsekvenser för näringsliv och för de boende på Gotland. NUTEK fick regeringens uppdrag att utarbeta ett nytt förslag till modell för stöd till godstransporterna. Trots flera ytterligare utredningar har ännu inget nytt förslag till lösning lagts fram för beslut. Beslutet har skjutits upp från år till år.
Vänsterpartiet delar regeringens bedömning att inte ersätta Gotlandstillägget nu med något som kan medföra större kostnader för gotlänningarna och företagen och som inte tar fasta på en långsiktig lösning.
Vänsterpartiet anser dock att frågan om både person- och godstransporter till och från Gotland tyvärr hamnat i långbänk. Det är ytterst viktigt för gotlänningarna och det gotländska företagandet att regeringen påskyndar en långsiktigt hållbar lösning för Gotlandstrafiken. För Gotland är sjövägen deras E 4.
Vårt förslag
Vänsterpartiet anser att den enda riktiga lösning på Gotlandstrafiken är att sjötrafiken till och från Gotland är ett statligt ansvar och att sjövägen får samma status som vilken annan riksväg som helst. Gotland kan inte leva och utvecklas positivt om man inte kan lita på att trafiken till och från ön har en regelbundenhet. Detta gäller både person- och godstransporter.
Det statliga ansvaret bör ligga på Vägverket som redan i dag har hand om färjetrafik som en förlängning av vägen. Utgångspunkten för färjetrafiken bör vara att gotlänningar skall kunna åka till Stockholm och åter på samma dag. Det innebär att målet måste vara dagliga avgångar året runt med exempelvis snabbfärja. Lösningen enligt vårt förslag ger också möjligheten att jämställa kostnaden för godstransporter till och från Gotland med motsvarande sträcka på fastlandet. Det finns dessutom fördelar med att Vägverket handlägger frågan då verket också är ansvarigt för vägarna till hamn.
Regeringen bör därför snabbutreda frågan om att staten skall ta över ansvaret för Gotlandstrafiken genom Vägverket. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stockholm den 1 oktober 2000
Stig Eriksson (v)
Hans Andersson (v)
Sture Arnesson (v)
Lennart Beijer (v)
Britt-Marie Danestig (v)
Lennart Gustavsson (v)
Karin Svensson Smith (v)
Camilla Sköld Jansson (v)
Kalle Larsson (v)
Gunilla Wahlén (v)
Lennart Värmby (v)