Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Vänern status som inre vattenväg.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skapa konkurrensneutralitet i transportstöden mellan sjöfart, landsväg och järnväg.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de energieffektiva och trafiksäkerhetsmässiga fördelarna med sjöfart på Vänern.
Motivering
Sjöfarten är en viktig resurs för näringslivet runt Vänern. Sjöfart tillhör också de mest energieffektiva transportformerna och den har liten negativ påverkan på omgivningen när det gäller till exempel buller och trängsel. Vattnet finns på plats och är på så sätt en unik del av infrastrukturen. Gods som transporteras på sjön medverkar till att kraftigt avlasta väg- och järnvägsnätet i regionerna runt Vänern. Om den mängd gods som idag fraktas på sjön istället skulle fraktas på landsväg skulle det innebära att lastbilstrafiken skulle behöva öka med 250-500 lastbilar per dygn.
På 1980-talet och fram till mitten av 1990-talet låg godsvolymen för Vänersjöfarten på ungefär samma nivå år efter år. Ökad konkurrens från tåg- och lastbilstrafik samt strukturförändringar har gjort att godstrafiken de senaste åren minskat kraftigt för sjöfarten. Det går inte att komma ifrån det faktum att den miljösatsning som innebar en sänkning av banavgifterna för godstrafiken på järnväg har missgynnat Vänersjöfarten. Det torde väl inte ha varit avsikten att en tänkt överföring av gods från väg till järnväg i verkligheten sänker det mest trafiksäkra och effektivaste transportsättet. Första halvåret 2000 minskade sjögods med cirka 35 % i till exempel Karlstads hamn och totalt 13 % i Vänern.
Som tidigare nämnts har sjöfarten på Vänern en viktig och ibland avgörande betydelse för många företag i regionen. Som exempel kan nämnas Valmet i Karlstad som tillverkar så stora maskindelar - cylindrar - att sjötransport är enda sättet att leverera produkten från tillverkningsplatsen till kunden. Det är inte svårt att gissa vad som skulle hända om möjligheten till sjötransport av olika anledningar försvann från Vänern. Det finns flera liknande exempel på betydelsen av sjötransporter från regionens näringsliv.
Inom EU satsas det idag på de inre vattenvägarna. Synen är den att inlandssjöfarten har den lägsta samhällsekonomiska kostnaden. Detta tar sig uttryck i bland annat att de fartyg som trafikerar Europas floder och kanaler inte betalar någon farledsavgift. Vänern och Mälaren borde ses som en del i detta europeiska transportsystem.
I början av detta år presenterades den utredning om Vänersjöfartens framtid som Bengt K Å Johansson på regeringens uppdrag genomfört. I den föreslogs bland annat att staten ska bidra till en ökad konkurrenskraft för sjöfarten på Vänern genom att sänka lotsavgifterna och att Vänern ska innefattas i det särskilda transportstöd som till exempel Norrlands inland får del av. Om till exempel ett sågverk i Härjedalen ska frakta trävaror till England får de stöd om de kör det på lastbil eller järnväg till Uddevalla och sedan med fartyg till England. Men skulle de transportera trävarorna till någon hamn i norra Vänern och därifrån med fartyg, då utgår inget stöd.
Tyvärr har lotsavgifterna höjts från den 1 juli i år. Något beslut om ett särskilt transportstöd till Vänersjöfarten har heller inte beslutats. Det är av stor vikt att åtgärder vidtas för att rädda sjöfarten på Vänern innan det är för sent. Dessa åtgärder måste vidtas på nationell, regional och lokal nivå.
Stockholm den 28 september 2000
Dan Kihlström (kd)
Ulla-Britt Hagström (kd)