Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen genomför utredningsförslagen om Vänersjöfarten.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkning av lotsavgifterna för Vänersjöfarten.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konkurrensneutralitet mellan olika transportslag.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en sänkning av sjöfartskostnaderna i Vänern med 20-30 kr per ton.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Vänern skall ges status som "inre vattenväg".
6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförts om att statligt transportbidrag bör utgå när landtransporter från Norrland kombineras med Vänersjöfart.
7. Riksdagen begär hos regeringen en grundlig utredning av förutsättningarna för utbyggnad av slussarna i Trollhättan.
Sjöfartens nyckelroll
I strävan att åstadkomma ett transportsystem med minsta möjliga miljöpåverkan bör sjöfarten spela en nyckelroll. Enligt vår uppfattning bör utvecklingen av de stora, tunga långväga frakterna gå från lastbil till tåg eller fartyg och från tåg till fartyg. Idag går utvecklingen i motsatt riktning vilket är både miljömässigt och samhällsekonomiskt felaktigt. Det beror på en del grundläggande systemfel i transportpolitiken som behöver rättas till. I den här motionen koncentrerar vi oss på Vänersjöfarten där vi föreslår en rad förändringar.
De senaste årens utveckling för Vänersjöfarten har visat en sjunkande andel fraktvolymer från Vänerhamnarna till Göteborg och vidare till andra hamnar i Europa. En av de två Vänerskyttlarna har tagits ur trafik och den andra försvinner förmodligen under 2001. Om inget händer snabbt kommer godsvolymerna att fortsätta att minska, vilket på sikt kan hota de industrier i Vänerområdet som är direkt beroende av sjöfarten. För några med tungt och skrymmande gods finns endast detta alternativ.
Gör transportslagen kostnadsneutrala
För att vända utvecklingen krävs det att Vänersjöfarten jämställs med andra transportslag ur konkurrenssynpunkt. I EU:s vitbok slår man fast att marginalkostnadsprissättning ska tillämpas inom EU och att neutralitet mellan godsslagen ska ses ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Den samhällsekonomiska kostnaden för sjöfarten är mycket låg. Dessutom är sjöfart utan jämförelse det mest energieffektiva och säkra transportmedlet.
Som exempel på beslut i motsatt riktning kan nämnas de från den första januari 1999 sänkta banavgifterna som förbättrat SJ:s konkurrensläge gentemot sjöfarten med ca 12 kr per ton. Detta i ett redan tidigare fördelaktigt läge. Avsikten är god - att förbättra konkurrensläget mellan lastbil och järnväg. Effekten har blivit oönskad - konkurrens mellan järnväg och sjöfart. Det är angeläget att ha en helhetssyn på transportpolitiken för att undvika den typen av konsekvenser. Ingen är betjänt av ryckighet men för att överleva bör sjöfarten kompenseras. För att nå konkurrensneutralitet mellan järnväg och sjöfart krävs en sänkning av sjöfartskostnaderna med 20-30 kr per ton. Det är ingen orimlighet eftersom såväl Banverk som Vägverk finansieras av staten, vilket inte sker i motsvarande grad när det gäller sjöfartens infrastruktur.
Vänersjöfarten ett riksintresse
Vi vill understryka att Vänersjöfarten är hela Sveriges angelägenhet. En viktig del av svensk export transporteras med hjälp av Vänersjöfarten ner till kontinenten, i flera fall vidare på flod- och kanalsystemen i Europa. Vänerskyttlarna höjer effektiviteten genom att olja, råvaror och annat gods transporteras upp i Vänern. Vid återresan ner till Göteborg fylls fartygen med färdiga exportprodukter.
En trång sektor är här slussarna i Trollhätte kanal och delvis Götaälv som inte klarar samma tonnage som motsvarande i Europa eller i Mälaren. Djupet är otillräckligt och även storleken på slussarna. Med dagens fartyg på Vänern är maxtonnaget endast 4 100 ton på grund av att Trollhätte kanals slussar inte klarar större fartyg. Ett långt tågset tar idag mellan 800 till 1 000 ton. Det innebär att varje lastat fartyg motsvarar fyra till fem långa tågset men skulle kunna ta än mer. Den samhällsekonomiska analysen som gjorts avseende utbyggnad av slussarna i Trollhätte kanal har heller inte tagit hänsyn till kanalens samhällsekonomiska betydelse i sin helhet. Vi menar att slussarna i Trollhättan ska byggas ut och fördjupas liksom att Götaälv bör muddras för att tillåta samma tonnage som idag befraktar Mälaren. Detta bör ges regeringen till känna.
Vänersjöfarten har utretts av Bengt K. Å. Johansson. Hans viktigaste förslag:
- halvera lotsavgifterna
- stärk hamnarnas konkurrensförmåga
- utveckla nya transportlösningar och satsa på EU-projekt. Detta skulle kunna ske genom att avsätta 5 miljoner av statliga regionala medel och att länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland ställer upp med samma belopp.
Förslagen är bra och bör genomföras men de är inte tillräckliga. Bl a tas inte hänsyn till konkurrenssituationen till andra transportslag vi visat på ovan. Inte heller har hela problematiken med Götaälv och Trollhätte kanal belysts tillräckligt.
"Inre vattenväg"
Vi anser att Vänern ska ges status som "inre vattenväg". Det skulle innebära att Vänerns infrastruktur skulle finansieras på samma sätt som järnvägar och vägar och farledsavgifterna kan då avskaffas. Dessutom bör statliga transportbidrag utgå för transporter från Norrland till Vänerhamn kombineras med Vänersjöfart. Det skulle gynna såväl Vänersjöfarten som godstrafiken på Inlandsbanan.
Sjöfarten på Vänern bör få ett transportstöd som kompensation till banavgiftsstödet. Slussarna i Trollhättan bör byggas ut så att Vänern kan trafikeras med lika stora fartyg som idag tar sig in i Mälaren. Omlastningar skulle minimeras och det större tonnaget innebära billigare transporter per ton. Lotsavgifterna bör sänkas med 50 procent.
Förbättras inte konkurrenssituationen för Vänersjöfarten finns det stor risk för att den inte kan bibehållas på sikt. Det skulle innebära ökat tryck på järnvägen med ytterligare tjugo tåg per dygn. En kraftigt ökande godstrafik, dygnet runt, på järnväg kommer att kräva nyinvesteringar för att mildra buller och annan olägenhet för närboende efter järnvägen.
Slussarna i Trollhättan
En del av de förslag vi lägger här kan genomföras omgående och finansieras genom omfördelning inom transportsystemen och ianspråktagande av regionalpolitiska medel. Vänersjöfarten är i ett akut läge och åtgärder kan inte vänta. När det gäller ombyggnad av slussarna i Trollhättan menar vi att regeringen måste göra en mer grundlig utredning och regeringen bör återkomma med förslag om en sådan.
Stockholm den 2 oktober 2000
Viviann Gerdin (c)
Marianne Andersson (c)