Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om järnvägsprojektet Götalandsbanan. Motivering
Banan Göteborg-Borås, Kust-till-kust-banans västra ände, är idag helt undermålig. Järnvägen är enkelspårig, krokig och av låg standard. Det leder till långa restider mellan Göteborg och Borås. Vägtrafiken är idag betydligt snabbare. Att den dåliga järnvägsstandarden fortfarande består är anmärkningsvärt mot bakgrund av att Göteborg och Borås är Västsveriges två största städer.
Sträckan kan få en tillkommande potential i Landvetters flygplats. En ny dragning förbi flygfältet öppnar för pendeltågstrafik dit och för fjärrtågsangöring, jämförbart med Arlanda. Det kommer att få både regional och nationell betydelse. Skall denna potential utnyttjas fullt ut krävs dubbelspår. Med en genare dragning inkluderande passage av flygplatsen kan restiden med utnyttjande av snabbtåg närmast halveras mellan Göteborg och Borås. Sydöstra Götaland får en snabb förbindelse till ett flygfält vars utlandsförbindelser stadigt ökar.
Genom att bygga den "felande länken" mellan Borås och Jönköping öppnas också nya resmöjligheter mellan Västsverige och Södra Stambanan och nordöstra Götaland. Därutöver förbättras förbindelserna inom västra Götaland och till Västra Stambanan genom att utöver förbindelsen Borås- Herrljunga öppnas också kontakten via Jönköping-Falköping. I dag är trafiken mellan regionerna hänvisad till vägtrafiken eller en tidsödande omväg via befintligt järnvägsnät. Alltfler får snabb tillgång till Landvetters flygplats och nya arbetsmarknadsregioner öppnas. Flygplatsen stärks som ett komplement till Arlanda avseende utrikesförbindelser.
Om Jönköping sedan förbinds med ny järnväg till Tranås öppnas möjligheter för en till Västra Stambanan kompletterande snabbtågstrafik mellan Stockholm och Göteborg, men viktigast är att Linköping-Norrköping- Jönköping-Västsverige får helt nya möjligheter att samspela. Vi får en sammanhängande arbetsmarknadsregion där näringsliv och utbildningsinstitutioner får en helt annan utvecklingsmöjlighet. Byggs hela sträckan Göteborg-Tranås kommer järnvägen att medverka till en strukturell förnyelse av relationen väst-öst i södra Sverige. Det blir en satsning av stor nationell betydelse som också öppnar en snabb järnvägsförbindelse mellan Arlanda och Landvetter och därmed både stärker och ger utlandstrafiken med flyg ett alternativ.
Genomförs också projektet Europabanan - Södra Stambanans förlängning med ny bana via Jönköping till Helsingborg och vidare till Helsingör och kontinenten - öppnas möjligheter till att satsa på höghastighetståg. Banan blir då en del av ett europeiskt höghastighetsnät. En nyligen redovisad ekonomisk studie visar att denna samlade satsning skulle vara en överraskande god investering genomförd med den modernaste tekniken.
Oavsett standard på tågen så får en utbyggd Götalandsbana stor betydelse för landets ekonomi genom sin strukturella förnyelse i landets mest tätbefolkade område. Ur miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt får den också väsentlig betydelse genom avlastning av vägtrafiken.
Götalandsbanan har så stora mervärden att en alternativ finansiering genom PPP-principen mycket väl kan motiveras. Tillsammans med Europabanan kan också EU-finansiering aktualiseras om projektet utformas som ett TEN-projekt (Trans-European-Network).
Att Götalandsbanesträckningen är en intressant resrelation framgår senast av VBB:s och VIAK:s utredning åt Rikstrafiken om framtida upphandling av interregional trafik och av att SJ planerar att inom sitt framtida affärsnät t o m trafikera omvägen via Falköping-Nässjö. En ny sträckning Göteborg-Borås- Jönköping-Tranås skulle radikalt förbättra utbytet av resrelationen.
Stockholm den 27 september 2000
Berndt Ekholm (s)
Arne Kjörnsberg (s)
Margareta Sandgren (s)
Berndt Sköldestig (s)
Marianne Carlström (s)