Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av ett yttre spår i sydvästra Skåne. Motivering
En utgångspunkt för Sveriges arbete med trafik- och miljöfrågorna är att Sverige ska bidra till utvecklingen av ett mera miljöanpassat transportsystem i Europa. Detta bör enligt vår mening leda till att satsningar på godstransporter på järnväg genom vårt land prioriteras.
Olika analyser visar att trafikökningarna, inte minst till följd av internationella godsflöden i Skåne och på västkusten, kan komma att ligga betydligt över de genomsnittliga ökningarna för landet i övrigt. Godstrafiken genom Skåne och färjetrafiken över Trelleborg utgör ett för landet vitalt intresse. Godstrafiken över Trelleborg har på senare år ökat med ca 50 procent, och prognoser visar på fortsatt ökning. Menar vi allvar med våra ambitioner att öka järnvägens andel av transporterna, så måste vi alltså bygga för framtiden.
Satsningen på en citytunnel i Malmö skapar förutsättningar för en konkurrenskraftig internationell och nationell järnvägstrafik i Malmöregionen, samtidigt som den möjliggör en utveckling av den regionala spårbundna kollektivtrafiken. Men citytunneln löser på inget sätt de kapacitetsproblem som godstrafiken i sydvästra Skåne har. Citytunneln ger endast ett marginellt bidrag till den nödvändiga kapacitetsökningen för godstrafiken, genom att kontinentalbanan frigörs från kollektivtrafik då citytunneln tas i bruk.
Kontinentalbanan förutsätts enligt prognoserna på sikt kunna användas för att svälja den förutsedda ökningen i godstrafik på järnväg. Vi delar inte denna syn. Den upprustning som skett på kontinentalbanan genom Malmö löste vissa problem, men många kvarstår. I regionen i övrigt finns redan idag betydande miljöproblem som buller och risk för olyckor med farligt gods - besvär som inte minskar när kontinentalbanan rustas upp. Särskilt viktigt är det att få till stånd den kapacitetsförstärkning Eslöv-Arlöv som omtalas i stomnätsplanen.
För att säkra möjligheterna till en positiv utveckling av godstågstrafiken till kontinenten och kollektivtrafiken i Skåne, måste järnvägssystemet kompletteras. Ett nytt yttre spår utanför stadskärnorna i Malmö och Lund är mot den bakgrunden oundvikligt. Av betydelse i detta sammanhang är inte enbart intresset för att vilja förändra successivt. I större grad handlar det om i vilket skede som markreservationer och annan viss planering skall påbörjas för det yttre spåret.
Förslaget om ett yttre spår runt Malmö och Lund har kommit upp inte minst mot bakgrund av planeringen av dragningen av dubbelspåret utmed Västkustbanan genom Lund. I den planprocessen åtog sig Banverket Region Syd att verka för ett yttre spår för att avlasta spåren genom Lund, framför allt vad gäller godstrafik. Olyckor med farligt gods på senare år har ytterligare förstärkt argumenten för ett yttre spår.
De 10 sydvästskånska kommunerna har i en gemensam utredning föreslagit hur kapacitetsförstärkningarna ska genomföras och i vilken prioriteringsordning. Man har enats om att i första hand förespråka en utbyggnad av ett yttre godsspår väster om Lund på sträckan Åkarp-Håstad. I framtiden kan det förlängas till Eslöv, och sedan också kopplas samman med ett nytt yttre spår kring Malmö. Denna utbyggnadsplan förefaller både angelägen och realistisk.
Stockholm den 4 oktober 2000
Karin Wegestål (s)
Catherine Persson (s)
Morgan Johansson (s)
Anita Jönsson (s)
Ronny Olander (s)