Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen uppdrar åt Banverket att genomföra en samlad systemstudie av Europabanan och Götalandsbanan och att undersöka möjligheten att få medfinansiering av EU för utredningsarbetet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om systemet Europabanan/Götalandsbanan som ett möjligt piltotprojekt för projektfinansiering enligt PPP-principen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lansera Europabanan/Götalandsbanan som ett TEN- projekt.
Bakgrund
När Öresundsbron nu invigts och arbete pågår med att uppgradera infrastrukturen inom den nordiska triangeln är det naturligt att gå vidare med att bygga ut kompletterande stråk och länkar för väl fungerande transporter mellan Sverige och den europeiska kontinenten. För detta talar såväl person- som godstrafikens behov av ökad spårkapacitet på det svenska järnvägsnätet.
Sveriges geografiska placering i utkanten av norra Europa nödvändiggör en hög ambitionsnivå vad gäller nyinvesteringar för att kompensera det transporthandikapp som de långa transportavstånden till den europeiska kontinenten medför. Sverige behöver tillförlitliga och effektiva transporter med hög frekvens och logistisk precision.
De studier som framtagits av de regionala intressenterna kring de två projekten Europabanan och Götalandsbanan har inneburit att ett omfattande kunskapsunderlag står till förfogande för en fortsatt fördjupad analys. Vi anser att regeringen mot denna bakgrund och trafikutskottets tidigare ställningstagande, i samband med antagandet av regeringens riktlinjer för Banverkets arbete med utarbetandet av Stomnätsplan 2002-2011, bör uppdra åt Banverket att som en del i stomnätsplanearbetet och i samarbete med de regionala intressenterna genomföra en samlad systemstudie av projektet. Systemstudien förutsätts ske utifrån ett brett perspektiv som även innefattar studier av regionala tillväxt- och utvecklingseffekter av denna typ av infrastrukturinvesteringar.
Den regionala grupperingen bakom Europabanan/Götalandsbanan - bl a 30 svenska kommuner - har genomfört de övergripande studierna av banutbyggnadernas trafikering, ekonomi, miljöaspekter, regionala utvecklingseffekter och kapacitetsaspekter utifrån ambitionen att ställa ett kvalificerat kunskapsunderlag till statsmakternas förfogande. Inom Näringsdepartementet utreds för närvarande möjligheterna till projektfinansiering av ett antal infrastrukturprojekt genom PPP-lösningar. Det borde vara naturligt att i detta sammanhang även inkludera en analys av förutsättningarna för en PPP-finansiering av flera olika delar i en samlad utbyggnad av Europabanan och Götalandsbanan.
Projektet
Vi ser framför oss ett Projekt Europakorridoren - ett samlat projekt för regional utveckling och tillväxt i Syd- och Mellansverige baserat på en utbyggnad av Europabanan och Götalandsbanan. Projektet bygger på att den kommande stomnätsplanen för järnvägsinvesteringar för perioden 2002-2011 har Europaperspektivet (Sveriges kontinentalförbindelser) som utgångspunkt för en samlad systemstudie av de båda projekten.
Idén bakom ett samlat transportsystem med Europabanan och Götalandsbanan är att förena behovet av effektiva och väl fungerande transporter mellan Sverige och den europeiska kontinenten med att på lång sikt få en bättre fungerande dynamisk region med tillväxt från Mälardalen till Göteborg/Öresund.
Korridoren längs det nya järnvägssystemet med Europabanan och Götalandsbanan omfattar ett stort antal städer och regioner vars attraktivitet ytterligare ökar genom att dessa starkare sammanbinds med varandra och med Europa. Detta stärker den gemensamma konkurrenskraften i ett Europa där regionerna ökar i betydelse. Inom dessa regioner - Europakorridoren - bor ca 65 procent av Sveriges befolkning, ca 5,5 miljoner invånare. Här produceras ca 65 procent av BNP och här studerar ca 80 procent av alla i Sverige som går på universitet eller högskola.
Med en ny Europabana och Götalandsbanan vidgas möjligheterna till både regional och långväga persontrafik med hög turtäthet och snabb godstrafik för express- och lättgods samtidigt som den tunga godstrafikens behov av ökad kapacitet och framkomlighet på de befintliga stambanorna tillgodoses. Tågsystemet bidrar därmed till att uppnå nationella miljö- och transportpolitiska mål som antagits av regering och riksdag. Med det nya järnvägssystemet bidrar även Sverige till att ta till vara järnvägens stora potential i ett internationellt miljöanpassat transportsystem.
Under innevarande år har Europakorridoren och Projekt Götalandsbanan gemensamt genomfört ett antal övergripande studier av effekterna av Europabanan/Götalandsbanan. Studierna har utförts i samarbete med bl a ABB Structured Finance, Adtranz, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, Järnvägsgruppen vid Kungl. Tekniska högskolan, KTH och SJ.
Europabanan/Götalandsbanan består till största delen av helt nybyggt dubbelspår mellan Södertälje-Jönköping-Helsingborg och Jönköping- Landvetter-Göteborg. Den totala nya spårlängden är ca 65 mil dubbelspår. Den totala byggkostnaden är ca 36 miljarder kronor i Sverige. Banverket bedömde kostnaden till 30-40 miljarder kronor hösten 1999.
Avsikten är att skapa ett sammanhållet trafiksystem med interregiotåg och höghastighetståg i regionen Europakorridoren, med sina ca 5,5 miljoner invånare. Basen är därför ett stort antal interregiolinjer på befintliga och nya järnvägar. På Europabanan/Götalandsbanan går höghastighetståg regelbundet. Dessa går även på vissa förstärkningslinjer på befintliga järnvägar. Utfallet blir att alla städer i Europakorridoren får minskade restider till Stockholm. Några exempel; Kalmar - 21 procent, jämfört med snabbaste tåg idag, Göteborg - 33 procent, Malmö - 29 procent, Karlstad -14 procent, Linköping -36 procent, Nässjö -21 procent.
Ekonomi
Resultaten i de presenterade rapporterna visar att projektet är kommersiellt intressant och har ett stort resandeunderlag. Det stora passagerarunderlaget genererar betydande intäktsströmmar som gör att det finns goda förutsättningar att finansiera utbyggnaden genom en samverkan mellan privata investerare, staten och regionala intressenter. Projektets internationella inriktning gör även att en viss delfinansiering av EU-medel för utbyggnad av Transeuropeiska nät (TEN) är möjlig.
Företagsekonomiskt är trafiksystemet således mycket lönsamt. Endast några av interregionlinjerna visar underskott. Höghastighetslinjerna visar på stora ekonomiska överskott.
Den företagsekonomiska vinsten i systemet är ungefär hälften av den samhällsekonomiska. Därför har i finansieringsberäkningarna ansetts att samhället bör garantera 2/3 av investeringen och det privata 1/3.
Då lönsamheten är så stor som den är, är det möjligt att på kommersiella grunder lånefinansiera hela investeringsbeloppet, avbetala hela lånet, betala marknadsränta, ge aktieutdelning samt betala företagsskatt, på endast 30 år. Därmed behöver projektet inte belasta statens investeringsbudget. Järnvägens livslängd är dock hela 60 år.
Samhällsekonomiskt är minskad restid, minskade olyckor och förbättrad miljö av stor betydelse och den samhällsekonomiska nettonuvärdeskvoten blir +1,5 enligt en av de nyligen genomförda studierna. Allt över noll är samhällsekonomiskt lönsamt. Banverkets beräkningsmodell har använts och beräkningen är mycket försiktig i sina antaganden.
Miljö
Den avslutande miljöstrategiska studien av Europabanan och Götalandsbanan är ännu inte klar. Dock har Banverket redan hösten 1999 antytt resultatet, när man skrev att Europabanan/Götalandsbanan kan leda till stor överflyttning från flyg- och biltrafik, med minskade dödsolyckor och minskade luftföroreningar som följd.
Trafikutskottet
Riksdagens trafikutskott har vid tidigare behandling av väckta motioner angående Europabanan och Götalandsbanan uttalat: " Som därav framgår bör enligt utskottets mening Europabanan ses som ett alternativ bland flera för att i framtiden avlasta befintliga järnvägar. Liksom tidigare förutsätter utskottet dock att projektet prövas vidare inom ramen för det fortsatta planeringsarbetet. Detta innebär bl.a. att Banverket i sin egenskap av sektorsmyndighet bör sammanställa och presentera underlag för den fortsatta planeringsprocessen." (Trafikutskottets betänkande 1998/99:TU5)
TEN-projekt
Vi anser även att regeringen bör redovisa att Europabanan och Götalandsbanan är av svenskt intresse som kandidat till ett kommande TEN-projekt inom EU (Transeuropeiska nät).
För närvarande pågår ett arbete inom olika EU-organ med att identifiera nya infrastrukturprojekt som skall ligga till grund för den fortsatta utbyggnaden av Transeuropeiska nät (TEN). Arbetet utgör en uppföljning av de 14 projekt som i mitten av 1990-talet av EU:s stats- och regeringschefer beslutandes att utgöra den första generationens TEN-projekt inom unionen. Bland dessa 14 projekt finns två med svensk och nordisk anknytning: Öresundsförbindelsen och nordiska triangeln med utbyggnad av väg- och järnvägsförbindelserna mellan de nordiska huvudstäderna.
Ett engagemang från den svenska regeringens sida för Europabanan och Götalandsbanan som kandidater till ett kommande TEN-projekt ligger väl i linje med det uttalande som regeringscheferna i Sverige, Danmark, Finland och Tyskland gjorde i början av januari om att gemensamt arbeta för att förverkliga planerna på en fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland.
Fehmarn Belt utgör det viktiga tredje steget (efter Öresund och Stora Bält) i arbetet med att skapa fasta förbindelser mellan de nordiska länderna och den europeiska kontinenten genom en sammanhängande nord-sydlig transportkorridor. De förkortade transporttiderna vid genomförandet av Fehmarn Belt är ett mycket starkt argument för projektet. Genom att Fehmarn Belt-projektet under det senaste året starkt ökat i aktualitet ökar även Europakorridoren i angelägenhetsgrad.
Stockholm den 5 oktober 2000
Jan Backman (m)
Anna Åkerhielm (m)