Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det svenska järnvägssystemet. Motiv för våra förslag
Inom EU pågår arbetet med att harmonisera järnvägarna så att man skall kunna använda samma lok och vagnar över gränserna. Detta för att öka järnvägens konkurrenskraft när det gäller gods- och persontransporter. Järnvägen har under de senaste trettio åren tappat en stor andel av både gods- och persontrafik. Ett av skälen kan naturligtvis vara att det i dag inte är enkelt och snabbt att transportera gods och människor via järnväg, framför allt inte över gränser. Många byten, antingen av tåg eller lok fördröjer restiden.
För att snabba på harmoniseringen av järnvägstekniken borde en av vägarna vara att öppna upp för järnvägsbolag från olika länder så att de får köra i samtliga länder. Men om Sverige skall ha en möjlighet att konkurrera krävs det förändringar inom det svenska järnvägssystemet.
Järnvägstrafiken i Sverige har till skillnad mot hela det övriga nationella elsystemet behållit en föråldrad elteknik, som var modern vid förra seklets början. Vid annan elanvändning är det standard med frekvensen 50 Hz. Dock ej för svensk järnväg, där gäller 16 2/3 Hz. Vid en utblick i Europa kan man konstatera att det i de flesta länder används fler än ett elsystem, och det mest vanliga är 25 kV, 50 Hz. Vi kan konstatera att det finns tre länder (inklusive Sverige) med enbart det elsystem som används i Sverige.
Järnvägstrafiken i Sverige körs dessutom fortfarande med vänstertrafik, i övriga Europa kör man på höger sida. Vidare behövs också en översyn av styrsystemen för järnvägstrafiken. Med moderna styrsystem ökar kapaciteten på befintliga spårutrymmen.
En viktig aspekt är de avsevärda bullerstörningarna. Man har på 170 år ännu inte löst problemet med buller från metallhjul mot räls.
Sverige har sammanfattningsvis inte uppdaterat sig till ett modernt tågsy- stem. Det är osannolikt att EU kommer att fastna för standarder som är från det förra seklets början, och därför är det dags att börja titta på vad som behövs göras för att uppnå ett modernt järnvägsnät.
Stockholm den 29 september 2000
Ewa Thalén Finné (m)
Cristina Husmark Pehrsson (m)