1 Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i kommande infrastrukturproposition beaktar vikten av en kustnära järnväg Kalix-Haparanda. 2 Bakgrund
I Sverige finns med internationella mått mätt en bra utbyggd infrastruktur avseende järnvägar, vägar, tele osv. De satsningar som skett har dock i de allra flesta fall haft nord-sydlig karaktär. I dag finns en insikt, och flera projekt, som tar fasta på vikten av en förbättring och utbyggnad av förbindelser i öst-västlig riktning.
I Norrbotten har upprustning av järnvägen Boden-Morjärv-Haparanda eller en ny järnväg Kalix-Haparanda varit och är en viktig fråga.
Banverket har via norra banregionen gjort en förstudie om förutsättningen för en ny järnväg Kalix-Haparanda som ett alternativ till upprustning av den befintliga banan mellan Morjärv och Haparanda. Förstudien skulle bl.a. beskriva dagens förhållande och klarlägga brister och utvecklingsmöjligheter.
Utredningen visar att en ny bana medger en mer rationell och kostnadseffektiv godstrafik.
I fotspåren av Botniabanans utbyggnad till Umeå har projektet Norrbotniabanan tillkommit. Det är en idéstudie som går ut på att utreda förutsättningarna för en fortsättning av Botniabanan från Umeå till Haparanda. Sträckan som är 400 kilometer omfattas av såväl nybyggnation som upprustning av befintlig järnväg. Idéstudien visar på en rad positiva aspekter för de nordliga regionerna, som t.ex. bättre tillgänglighet till angränsande regioner i Finland, en förbättrad arbetsmarknadsregion i Haparanda och Kalix samt möjlighet till utvecklad kombitrafik. Förlängning av Botniabanan från Umeå till Haparanda finns också med i det regionala tillväxtavtal som Norrbottens län överlämnat till regeringen. En viktig del i en framtida Norrbotniabana är en ny järnväg mellan Kalix och Haparanda.
För att göra det möjligt att skicka varor från Narvik i väst till Ryssland i öst med järnväg krävs det i dag en omlastning i Haparanda p.g.a. att spårvidden inte är densamma i Sverige som i Finland/Ryssland. En hantering som är alltför tidskrävande. Därför har man under de senaste åren provat och provar två olika spårviddsväxlare en tysk och en spansk modell. För ändamålet har några godsvagnar med möjlighet till att förändra axelbredden tagits fram. Proven med dessa spårviddsväxlare har varit positiva och istället för en omlastning som tar uppemot 20-30 minuter per vagn är man nere på tider runt 30 sekunder per vagn med en spårviddsväxlare.
Intresset för en modern järnväg från Narvik via Finland till Ryssland är stort inte minst från näringslivet i de nordiska länderna. Inom Nordkalotten och Barentsregionen finns stora råvarutillgångar och en stark tillverkningsindustri. Potentialen för en ökad andel godstransporter i öst- västlig riktning är stor.
LKAB är en industri som i sina planer undersöker möjligheterna att köra malmtåg från gruvorna i Kiruna och Malmberget till järnverket i Rautarukki som ett led i att klara behovet från uppköparen på just in time-leveranser.
Dessutom finns ett påbörjat samarbete mellan Luleå tekniska universitet och universitet i Uleåborg.
3 Vårt förslag
En ny järnväg mellan Kalix och Haparanda är en viktig del för att skapa tillväxt i hela regionen. Den skulle ge stora möjligheter dels för näringslivet, dels för behovet av pendlingsresor för människor. Med en ny järnväg skapas en större arbetsmarknadsregion som ger människorna i regionen större möjlighet till arbete och studier. Förutom de positiva anslag som detta ger både näringslivet och folket kommer också ny järnväg med en spårviddsväxlare i Haparanda att skapa arbetstillfällen. Dessa arbeten kommer att skapas genom att behovet av nya vagnar med möjlighet till trafik både i Sverige och Finland kommer att efterfrågas. Utöver detta är en bra järnväg från Narvik i väst till Ryssland i öst ytterligare ett sätt att klara de av riksdagen fastställda trafikpolitiska målen om en god miljö. Över gränsen i Haparanda har en markant ökning av tunga transporter med nära 40 % skett. Detta är inte en önskvärd situation med den olycksfallsrisk som finns med ett ökat antal tunga fordon men också det ökade utsläpp som dieselfordon medför. Därför föreslår vi att regeringen i den kommande infrastrukturpropositionen för åren 2002-2011 beaktar vikten av en ny järnväg mellan Kalix och Haparanda.
Stockholm den 2 oktober 2000
Stig Eriksson (v)
Siv Holma (v)