Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en harmonisering av järnvägens tekniska system.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en harmonisering av järnvägslagstiftningen inom EU.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att upphandlingen av järnvägstrafik bör omfatta minst fem år.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att SJ:s roll bör renodlas till att i framtiden vara en stark operatör som på affärsmässiga grunder kan konkurrera om trafik på svenska och europeiska järnvägar.
5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tydliga samhällsekonomiska lönsamhetskalkyler måste göras för varje tänkt investering.
6. Riksdagen begär att regeringen skyndsamt kommer med ett nytt förslag till finansiering av Öresundsbroavgifterna.
7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tredje spåret.
8. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en upphandling av Banverkets produktion.
9. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en kostnadsanalys av Botniabaneprojektet.
10. Riksdagen begär att regeringen ändrar den förordning som reglerar SJ:s trafikrätter.
11. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kombitrafik.
12. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att närmare utreda huvudmannaskapet för SJ:s fordonsförsörjning i syfte att skapa full konkurrensneutralitet mellan operatörerna.
13. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att särskilja SJ:s fastighetsinnehav från SJ.
14. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skapa ett av operatörerna samägt biljett- och informationsföretag.
15. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om privatisering av Statens järnvägar.
1 Konkurrensen om spåren
Staten är i dag ägare av den absoluta merparten av det svenska järnvägsnätet. Ägarens ansvar bör enligt vår mening vara att effektivt utnyttja gjorda investeringar samt att även underhålla och göra nyinvesteringar på de bandelar som uppfyller ägarens avkastningskrav.
För att öka järnvägens attraktivitet och konkurrenskraft måste en total avreglering av all järnvägstrafik genomföras. En sådan åtgärd möjliggör en konkurrensutsättning av persontrafiken i sin helhet. Järnvägstrafiken kan då utvecklas helt på marknadsmässiga villkor och bli mer kundanpassad och effektiv. Konkurrens mellan olika järnvägsföretag skall råda och spåren skall efter upphandling fördelas till den operatör som uppfyller de krav som fastställts i upphandlingen. Självfallet måste höga krav på säkerhet och tillförlitlighet ställas på de operatörer som i framtiden trafikerar bannätet.
Utvecklingen av järnvägstrafiken som ett konkurrenskraftigt transportmedel måste även beaktas ur ett europeiskt perspektiv. Sverige måste mera aktivt driva frågorna om en ökad integrering av järnvägstrafiken inom EU och därvid särskilt framhålla vikten av att ett gemensamt regelverk utarbetas.
Behovet av fortsatta avregleringar och ökad standardisering på järnvägsområdet är stort i Europa. Förslagen att införa s.k. European-freight- freeways och s.k. slot-tider enligt samma principer som inom flyget är steg i rätt riktning, men tyvärr otillräckliga.
Vi är positiva till den politiska överenskommelsen inom den europeiska unionen, det s.k. järnvägspaketet. Överenskommelsen innebär en ändring av den grundläggande järnvägslagstiftningen. De regler som skall ändras rör tillträde till järnvägsmarknaden, licensiering av järnvägsföretag och principer för uttag av infrastrukturavgifter. I Europa har flertalet länder ännu inte inlett sin avregleringsprocess. Sverige ligger i den jämförelsen väl framme och vi bör bevaka och utveckla den konkurrensfördel detta innebär.
Möjligheten att i dag med tåg transportera människor och gods i direkttrafik till och från kontinenten ökar genom tillkomsten av Öresundsbron. Vidare byggs en rad färjeförbindelser ut kapacitetsmässigt, varför förutsättningarna för ökat utnyttjande av järnvägens transportkapacitet enligt vår mening är mycket goda. Nya tekniklösningar möjliggör för de olika trafikoperatörerna att samutnyttja såväl lok som vagnmaterial över hela kontinenten. Signalsystem och säkerhetsregler måste samordnas på ett sätt som vidare möjliggör trafik över nationsgränserna. Regeringen måste, för att påskynda denna utveckling, därför med större kraft driva frågan att skyndsamt genomföra en harmonisering inom detta område inom den europeiska unionen.
2 Effekter av upphandling i konkurrens
Redan upphandlingen av trafiken på länsjärnvägarna visade att konkurrens är en väg att effektivt sänka kostnaderna för spårbunden trafik, samtidigt som kvaliteten kan förbättras. Monopolföretaget SJ förlorade då ett antal upphandlingar till privata entreprenörer, och nya företag som var beredda att på kommersiella grunder köra järnvägstrafik växte fram.
Senare upphandlingar av trafik på stombanenätet har också visat att upphandling i konkurrens sänker kostnaderna samtidigt som nya tekniska lösningar kan introduceras och nya trafikkoncept prövas. Erfarenheterna av dessa upphandlingar leder till slutsatsen att fortsatt konkurrensutsättning av hela det statsägda bannätet är en väg att utveckla järnvägstrafiken, såväl på godssidan, som på persontrafiksidan.
Upphandlingarna av järnvägstrafiken bör, enligt Moderata samlingspartiet, omfatta minst fem år istället för den ettåriga upphandling som skett längs Västkustbanan.
3 Banverket
Den borgerliga regeringen inledde 1991-94 en omfattande upprustning av det svenska järnvägsnätet. Detta har inneburit att investeringstakten i det svenska järnvägsnätet fram till nu varit hög. En fortsatt upprustning måste genomföras, och en prioritering efter lönsamhetsgrad skall ligga till grund för varje objekt. Därför måste tydliga lönsamhetskalkyler göras för varje tänkt investering. Stor vikt måste läggas på banor som förbinder Sverige med övriga Europa.
Nya operatörer, som idag verkar på det privata bannätet, har visat att ny teknik och högre lönsamhetskrav på underhållsverksamheten leder till lägre underhållskostnader. IBAB har, genom att på Inlandsbanan utnyttja ett till Banverket konkurrerande företag, kraftigt sänkt sina underhållskostnader. Rationalisering och teknikutveckling inom befintliga verksamheter och en omprövning av gamla projekteringsmodeller kan enligt vår mening öka effektiviteten och sänka Banverkets kostnader för underhåll av det statliga bannätet.
En bolagisering av konkurrensutsatta verksamheter krävs för att tydliggöra Banverkets olika roller. En effektivisering och besparing är enligt vår mening möjlig att uppnå genom att upphandla hela Banverkets produktion. Alla anläggnings- och underhållsarbeten skall då upphandlas i konkurrens. Staten bör som ägare av infrastrukturen utvecklas till att uppträda som en kompetent upphandlare av tjänster. Projektering och byggande bör ske i konkurrens mellan marknadens aktörer.
Kraven på snabb och säker trafik måste alltid ställas högt. Standardhöjande investeringar skall enligt vår mening alltid vägas mot kostnaden och kalkylerad tidsvinst ställas mot förväntad trafikökning.
4 Banavgifter
Banavgifterna var ursprungligen tänkta som en kostnad avsedd att svara mot operatörernas nytta av nätet. 1997 beslutade riksdagen att avgifterna skulle sänkas och viss trafik befriades helt från dessa avgifter. Avsikten med förändringen var att stärka järnvägens konkurrenskraft gentemot landsvägstrafik och sjöfrakter. Redan idag täcker staten en stor del av kostnaderna för underhåll av järnvägen med budgetmedel. Enligt budgetpropositionen för 2001 täcks varje år under treårsperioden 1999 till 2001 endast en fjärdedel av kostnaderna för banhållningen med banavgifter. Det är enligt vår mening viktigt att drifts- och underhållskostnaderna på järnvägsområdet huvudsakligen täcks av trafikavgifter.
Regeringen har i sitt avtal med Öresundskonsortiet förbundit sig att genom SJ inleverera 225 miljoner kronor årligen. Sedan SJ genom omförhandlingar med regeringen befriats från denna skyldighet har det ekonomiska ansvaret överförts till Banverket. Budgetmässigt täcks Banverkets kostnader dels genom ett anslag direkt ur statsbudgeten, dels genom att Banverket får höja banavgifterna på hela det svenska bannätet.
Genom denna åtgärd flyttas betalningsansvaret, som enligt ingångna avtal åvilade SJ, till att belasta Banverket, som inte ens är banhållare på det aktuella banavsnittet. Genom senare överenskommelser har ansvaret för trafiken överförts till regionen, men betalningsansvaret återförs indirekt till resenärerna på hela det svenska järnvägsnätet som via trafikutövarna drabbas av de höjda banavgifterna. Resultatet av överenskommelsen innebär att kostnadsansvaret för Öresundsbrons järnvägstrafik debiteras resenärer som aldrig har eller ens haft för avsikt att nyttja spåren över Öresund. Därmed har modellen om en finansiering baserad på trafikantavgifter släppts.
Vi vill uppdra åt regeringen att skyndsamt komma med ett nytt förslag till finansiering av Öresundsbroavgiften.
5 Investeringsbehov
Investeringsbehovet är idag stort på det svenska järnvägsnätet. I konkurrensen om investeringsmedel är det viktigt att ordentligt utvärdera vilka projekt som kommer att vara ekonomiskt lönsamma.
Kapacitetsproblemen kring Stockholms central är fortfarande långt från sin lösning. "Tredje spåret" krävs för att öka genomströmningen av trafiken genom och förbi Stockholm. Detta projekt är enligt vår mening av högsta angelägenhetsgrad. En snar lösning av denna fråga påverkar positivt trafikflödet i stora delar av landet. Regeringen bör därför ges i uppdrag att med stor kraft driva frågan till en snar lösning.
Det är en egendomlig långsamhet och ryckighet i regeringens behandling av den beslutade upprustningen av Västkustbanan och tunnelprojektet genom Hallandsåsen. För att minimera skadorna av de redan stora förlusterna i investerat outnyttjat kapital, måste ett beslut om färdigställande av Västkustbanan omgående fattas av regeringen. Att investera i en ny, modern järnväg på vissa sträckor och låta andra viktiga delar av samma bana vänta i många år leder till flaskhalsar och att nedlagt kapital inte utnyttjas.
Återigen vill vi upprepa vikten av att basera investeringsbeslut på gedigna såväl tekniska som miljömässiga och samhällsekonomiska analyser, innan respektive projekt genomförs. Vi föreslår därför att de medel som behövs för att trafikproblemen skall kunna lösas också skjuts till.
6 Botniabanan
Botniabanan är en järnvägssträckning mellan Nyland vid Ångermanälven och Umeå, och skall ses som en fortsättning på den ostkustbana, som byggdes mellan Gävle och Härnösand i början av detta sekel. Botniabanan drivs av ett aktiebolag, som till drygt 90 procent ägs av staten och till resterande del av berörda kommuner. Kapitalet för investeringen lånas upp och påverkar på kort sikt inte den statliga budgeten. Klart är dock, att staten framöver kommer att stå för kapitalkostnaderna och därmed tränger Botniabanan ut andra i regionen viktiga och nödvändiga investeringar i form av vägar och järnvägar. Det finns därför enligt Moderata samlingspartiet anledning att grundligt värdera investeringens lönsamhet i förhållande till andra investeringar. Under senare tid har dessutom uttalanden gjorts från stora transportköpare i regionen, som uttryckt tvivel om investeringens berättigande.
Botniabanan, som tar i anspråk 8,2 miljarder kronor, är enligt oss ett illa valt projekt. Under hand har det visat sig att fullföljandet av Botniabaneprojektet kommer att försenas och därmed fördyras. Detta stärker vår uppfattning om projektet, och skulle möjlighet ges att investera motsvarande belopp på andra infrastrukturobjekt på järnväg och väg skulle insatt kapital ge betydligt högre avkastning. De ofta tjälskadade och avstängda vägarna i inre delarna av Norrland skulle t.ex. kunna upprustas till full bärighet året om, för en betydligt lägre kostnad.
Hela Botniaprojektet måste på grund av stora oklarheter bli föremål för en omprövning vad gäller dess lönsamhet och den stora oklarheten beträffande följdinvesteringar i Ostkust- och Ådalsbana, resecentra och rangerbangårdar. Alternativen för att tillgodose de norra länens behov av snabba och bekväma person- och godstransporter måste också granskas liksom riskerna för att andra i berörda län angelägna infrastrukturprojekt kan äventyras. Likaså finns risk för att ombyggnaden av E 4 förbi Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik skjuts på framtiden.
Vi kräver därför att regeringen skyndsamt återkommer till riksdagen med en kostnads- och intäktsanalys av Botniabaneprojektet.
7 Godstrafik - kombitrafik
Konkurrens är det effektivaste medlet för att uppnå fungerande kollektiva, samverkande trafiklösningar. Det är en tydlig trend att olika trafikslag, t.ex. bil, buss och järnväg, samverkar för att uppnå gemensamma mål. Marknaden för "dörr till dörr-transporter" växer snabbt. Det ligger därför i transportföretagens intresse att erbjuda lösningar där olika transportslag blir ett konkurrensmedel för att locka till sig nya kunder. Förändringarna inom transportnäringen kommer i framtiden att föda nya typer av företag och förbättra lönsamheten för andra företag. Det finns exempel på godssidan som visat att en samverkan mellan järnväg och lastbil samt båt är framgångsrika. De framtida transportföretagen kommer därmed inte att bry sig om på vilket sätt produkten tar sig till kunden, utan mera intressera sig för att den tar sig fram i exakt rätt tid, och på billigast och miljömässigt bästa möjliga sätt.
8 Statens järnvägar
Uppdelningen av det gamla SJ i ett banverk och en trafikoperatörsdel har möjliggjort fortsatt avreglering och konkurrensutsättning. Denna förändring är en förutsättning för att järnvägssektorn skall kunna öka sina marknadsandelar. Uppdelningen är en början på den av oss sedan länge föreslagna privatiseringen av SJ.
Flera nya mindre järnvägsföretag är ett resultat av att kreativa entreprenörer hittat nischer och anpassat sin verksamhet till transportbehoven. Dessa företag bör genom fortsatt avreglering ges vidgade möjligheter att i konkurrens utveckla, utöka och bredda sina verksamheter.
Riksdagens beslut att överföra trafikledningen från SJ till Banverket är av stor strategisk betydelse för konkurrens mellan olika operatörer och möjliggör fortsatt konkurrens. Den nuvarande regeln, den s.k. företrädesrätten, som ger SJ förtur att upprätthålla trafik på redan trafiksatta bandelar, måste omgående avskaffas om presumtiva trafikutövare skall kunna konkurrera på likvärdiga villkor. Fördelningen av trafikeringsrätter bör kunna ske utifrån ett anbudssystem.
Avregleringen av godstrafiken har hittills givit positiva resultat. Gruvföretaget LKAB, som övertog trafikeringsrätten på Malmbanan, har lyckats att sänka sina transportkostnader med 38 procent.
SJ:s absoluta trafikeringsrätt ger SJ monopol på persontrafik på alla lönsamma järnvägslinjer. Förutom detta har SJ möjlighet att dels bedriva - med upphandlad trafik eller parallell konkurrerande trafik, dels återta trafikeringsrätten sedan avtalstiden för upphandlad trafik löpt ut. Detta genom att hävda att trafiken åter kan bedrivas på kommersiella grunder. Detta har skapat en stor oro och osäkerhet bland operatörerna, vilket även har uppmärksammats av regeringen. En ändring av regelverket måste därför omgående presenteras av regeringen.
I december 1998 beslöt regeringen att överlåta trafikeringen av Västkustbanan till Sydvästen AB. Sydvästen inledde trafikeringen den 10 januari i år, men redan efter en vecka beslutade regeringen att kontraktstiden skall inskränkas till ett år utan någon möjlighet till förlängning. Därefter skall SJ få tillbaka trafikmonopolet.
Regeringens hantering av denna fråga har skapat stor oro bland tågentreprenörerna i Sverige. Det inträffade påverkar inte enbart benägenheten hos seriösa entreprenörer att lägga anbud på trafikering i Sverige, utan minskar också motiven för att genomföra marknadsinvesteringar i persontrafiken.
Det finns behov av att vinna över både pendlare och affärsresenärer från bil till tåg. För att locka nya resandegrupper till persontrafiken är det därför viktigt att skapa motiv för att genomföra marknadsinvesteringar.
I dag är endast de olönsamma järnvägslinjerna konkurrensutsatta. Därför måste SJ:s monopol, enligt vår mening, avskaffas helt och konkurrensutsättningen således omfatta även i dag lönsam järnvägstrafik.
Regeringen bör därför snarast återkomma med förslag att konkurrensutsätta persontrafiken på alla järnvägslinjer. Avtalstiderna bör därmed vara minst fem år med möjlighet till förlängning genom optionsavtal.
Genom riksdagsbeslut från den 31 maj 2000 skall SJ genomgå en bolagisering. Vid bolagiseringen bör staten dock ställa samma krav på SJ som på ett börsnoterat bolag när det gäller avkastning, redovisning, rapportering m.m. SJ skall förberedas på att kunna klara en framtida internationalisering av verksamheten och därmed möta ett ökat konkurrenstryck.
Den nu välkomnade och förestående bolagiseringen av SJ skall enligt Moderata samlingspartiet vara en början till en privatisering av SJ. Bolagiseringen föranleder oss även att belysa ett antal frågor närmare.
8.1 Fordonsförsörjning
Möjligheten till ökad konkurrens på det svenska järnvägsnätet ökar om fler järnvägsoperatörer konkurrerar på likvärdiga villkor. Tillgången till rullande materiel är i detta sammanhang en strategisk resurs. Med de korta avtalstider som hitintills gällt har det för de företag som vunnit anbudsupphandlingen varit otänkbart att köpa eller hyra vagnar och lok på en öppen marknad. Med något undantag har operatörerna hyrt in överskottsmateriel från SJ. Hyrespriserna fanns angivna i det anbudsunderlag som tillhandahölls av regeringens förhandlingsman och var således lika för alla anbudsgivare. Det får emellertid anses otillfredsställande att SJ utan att närmare ange sitt självkostnadspris, genom sina konkurrenter erhåller en ersättning för överskottsmateriel som med god marginal överstiger den verkliga kostnaden. Om så sker, förstärker de presumtiva anbudsgivarna SJ:s betalningsförmåga och försämrar genom ett sådant förfaringssätt sin egen konkurrenskraft.
Huvudparten av SJ:s vagnpark har finansierats av statskapital eller leasats genom internationella finansinstitut. Denna resurs kan med fog anses vara en del av vårt samlade statskapital och bör därför på lika villkor kunna utnyttjas av alla som vill trafikera det svenska järnvägsnätet.
För att undanröja misstanken om gynnande av en part bör en stor del av det rullande materiel som SJ i dag förfogar över samlas i en för alla gemensam resurs. Avrop ur och prissättning av denna resurs bör kunna ske endera genom att en i förväg fastställd prislista tillämpas, eller genom ett anbudsförfarande. Genom att förlänga avtalstiderna för operatörerna ökar intresset från dessa att på sikt köpa aktuell materiel och/eller genom att gå ut på den internationella järnvägsmarknaden för att där upphandla och hyra andra tåg. Ansvaret för revisioner, underhåll av den inhyrda vagnparken bör, om inte annat avtalas, åvila den operatör som hyr materielen.
Det ankommer på regeringen att närmare utreda huvudmannaskapet för denna verksamhet och hur konkurrensneutraliteten skall garanteras och upprätthållas.
8.2 Fastighetsinnehav
För att full konkurrensneutralitet skall råda vid upphandlingstillfället menar vi att SJ:s fastighetsinnehav måste särskiljas från SJ-koncernen. Arbetet med detta bör påskyndas och en tidsplan bör snarast läggas fram av regeringen.
8.3 Biljettsamordning och turlistor
För att förenkla resenärernas biljettköp och införskaffande av information är det mycket angeläget att ett av operatörerna samägt biljett- och informationsföretag etableras. Vi vill att regeringen presenterar en tidsplan och en principlösning för hur en samordning av dessa frågor skall ske.
Stockholm den 28 september 2000
Per-Richard Molén (m)
Tom Heyman (m)
Lars Björkman (m)
Birgitta Wistrand (m)
Jan-Evert Rådhström (m)
Lars Elinderson (m)
Jeppe Johnsson (m)
Elizabeth Nyström (m)
Per Westerberg (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Karin Enström (m)