Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att järnvägen blir ett värdefullt komplement till E 6 i Göteborg-Oslo-korridoren.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utbyggnad och upprustning av Nordlänken.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att pröva möjligheten av en upprustning av Bohusbanan.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om fortsatt statligt stöd till Bohusbanan.
Transporter mellan Sverige och Norge
Regionen Malmö/Köpenhamn-Göteborg-Oslo är Nordens viktigaste industriregion. Både gods- och persontrafiken ökar snabbt i Göteborg- Oslo-korridoren. Transporterna ökar på vägen, i luften och till havs men blir allt färre på järnvägen. Tåget kan idag inte konkurrera med övriga transporter då det går för långsamt och för sällan. Sverige och Norge har ett stort handelsutbyte och merparten av godset transporteras på lastbil mellan Oslo och Göteborg.
Snabba och säkra kommunikationer är av avgörande betydelse för näringslivets och regionens konkurrenskraft. Eftersom industrin har långa transportvägar till sina största marknader på kontinenten kräver detta industrihandikapp mycket goda transportförutsättningar på hemmaplan.
Tung trafik
"Arbetsgruppen för bättre kommunikationer Oslo-Göteborg" genomförde 1999 en undersökning av den internationella tunga trafiken. Resultaten visar en fortsatt kraftig ökning för väg- och färjetrafiken medan järnvägstrafiken minskar. Totalt transporterades 530 000 ton gods på järnvägen över Kornsjö 1998 medan samtidigt 5 300 000 ton gods transporterades på väg E 6 över Svinesund. Det miljövänliga alternativet järnväg måste därför bli ett värdefullt komplement till den viktiga utbyggnaden av väg E 6 när det gäller tunga transporter. Ett godståg kan frakta lika mycket som 30 långtradare och bidrar till minskad energianvändning, ökad trafiksäkerhet och förbättrad livsmiljö.
Utvecklat järnvägssamarbete i Norden
Vid ett trafiksymposium i Strömstad den 4 februari 2000 arrangerat av Arbetsgruppen Oslo-Göteborg, projekt Norge-Vänerlänken och Strömstads kommun, enades transportministrarna i Sverige, Norge och Danmark om att skapa förutsättningar för ett konkurrenskraftigt tågutbud över gränserna och ett starkare samarbete mellan länderna på järnvägsområdet. Avtalet innebär bland annat att Norges och Sveriges transportministrar ska verka för sådana infrastruktursatsningar att restiden mellan Oslo och Göteborg utan mellanuppehåll senast år 2001 minskar till 3 timmar 20 minuter.
Nordlänken
Samverkan mellan Norge och Sverige är mycket viktig. Norge är Sveriges fjärde största exportmarknad, Norge är den tredje största investeraren i Sverige och omkring 40 000 svenskar arbetar i Norge. Norges viktigaste transportkorridor är sträckan Oslo-Göteborg. Skall därför järnvägen överleva som ett miljövänligt, trafiksäkert och konkurrenskraftigt transportalternativ måste satsningar göras snarast. Järnvägen är ett komplett system som till skillnad från vägen ej kan byggas ut etappvis. Nordlänken från Göteborg till Oslo genom Dalsland och via Kornsjö in i Norge har kommit långt i planeringsstadiet och nu måste dessa planer förverkligas i konkret utbyggnad.
Upprusta Bohusbanan
Genom Bohuslän går den 18 mil långa Bohusbanan mellan Göteborg- Uddevalla-Strömstad. En 30 km lång grensträcka går från Munkedal (Smedberg) till Lysekil. Bohusbanans möjligheter att idag avlasta väg E 6 genom hela Bohuslän från tung trafik är liten eftersom järnvägen slutar i Strömstad och inte fortsätter in i Norge.
För Bohusläns miljö, näringsliv och turism är det dock viktigt att Bohusbanan får bästa kontinuerliga underhåll för god säkerhet, komfort, kapacitet och tillgänglighet. En väl fungerande järnvägstrafik kan då konkurrera med vägtrafiken. Möjligheten av att upprusta Bohusbanan norr om Uddevalla till Strömstad bör därför prövas i syfte att ge Bohuslän ett attraktivt, miljöanpassat och trafiksäkert alternativ till vägtrafiken.
I ett första skede är det nu viktigt att trygga en fortsatt trafik på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad. Trafiken är säkrad till och med 31 december 2000. Myndigheten Rikstrafiken, vars huvuduppgift är att ur ett kundorienterat perspektiv verka för ett samordnat kollektivtrafiksystem, har uppdraget att bedöma vilken interregional persontrafik som staten av transportpolitiska skäl skall upphandla på längre sikt. Det statliga bidraget från Rikstrafiken är i år 12,8 miljoner kronor. Med tanke på Bohusbanans betydelse för såväl interregional som regional persontrafik bör linjen även i framtiden stödjas i samverkan mellan Rikstrafiken och trafikhuvudmännen.
Avslutning
Ett attraktivt transportsystem måste innehålla såväl järnvägs-, sjö-, flyg- och vägtransporter av hög kvalitet som en god samordning dem emellan. Järnvägen är ett gott alternativ för långväga transporter med enhetsgods, för internationella och interregionala persontransporter samt för pendling mellan större tätorter i en region. För att främja förutsättningarna för näringslivet och turismen i norra Bohuslän behövs kommunikationer både i form av en upprustad järnväg och en utbyggd E 6 till motorvägsstandard.
Stockholm den 26 september 2000
Åke Carnerö (kd)
Rosita Runegrund (kd)