Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Europabanan skall komma med i investeringsplanen för järnvägsutbyggnad.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Götalandsbanan skall komma med i investeringsplanen för järnvägsutbyggnad.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen hos berörda EU-organ lanserar Europakorridoren som svenskt kandidatprojekt för TEN (Trans-European Network).
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att man bör undersöka förutsättningarna för privat finansiering av större infrastrukturprojekt i Sverige.
Förutsättningar
Sverige har knutits samman med Europa genom Öresundsbron som invigdes den 1 juli 2000. Det är positivt och ett steg i rätt riktning för förbättrade kommunikationer med Europa. Sverige har behov av nära kontakter med Europa. Sverige är, i ett europeiskt perspektiv, ett avlägset beläget land med stort behov av väl fungerande infrastruktur för att kunna hävda sin konkurrenskraft. Sverige har också behov av effektivare lokala och regionala kommunikationer i Sverige. Mer gods behöver forslas på järnväg av miljöskäl.
För att kunna hålla en fortsatt hög tillväxt i Sverige är behovet av goda kommunikationer en viktig förutsättning. Tillgång till snabba kommunikationer ger helt andra förutsättningar att bo på landsbygd/glesbygd och ändå kunna pendla till såväl arbete som studier på ett rationellt tidsmässigt sätt. Med de nya järnvägslänkarna kommer man betydligt längre på kortare tid än i dag och får på så sätt tillgång till ett större urval av tänkbara arbetsplatser, skolor, kulturupplevelser, semestermål etc.
Tåget är ett suveränt transportmedel av flera skäl. Det är miljövänligt, energisnålt, snabbt, säkert och bekvämt.
Europabanan/Götalandsbanan
Europabanan/Götalandbanan består till största del av helt nybyggt dubbelspår Södertälje-Jönköping-Helsingborg och Jönköping- Landvetter-Göteborg. Den totala nya spårlängden är ca 65 mil dubbelspår. Den totala byggkostnaden är ca 36 miljarder i Sverige. Banverket bedömde kostnaden till 30-40 miljarder hösten 1999.
Inom dessa regioner bor ca 65 % av Sveriges befolkning, ca 5,5 miljoner invånare. Här produceras ca 65 % av BNP och här studerar ca 80 % av alla i Sverige som går på universitet eller högskola. Med Europabanan/Götalands- banan får dessa regioner väsentligt förbättrade lokala och regionala kommunikationer samtidigt som Sverige kommer närmare Europa.
Varje år reser ca 3 miljoner människor mellan Mälarregionen och Öresundsregionen med flyg. Eftersom restiden från Stockholm till Köpenhamn kortas till under 3 timmar med Europabanan, kommer många som i dag flyger att föredra tåget vilket miljön tjänar på. Varje dag rullar mer än 1 500 långtradare genom Småland, bara på E4:an. Genom att bygga Europabanan kan mer gods gå på järnväg och miljöbelastningen minskar.
Som vi anfört i tidigare motioner behöver Östgöta- och Jönköpingsregionen en utvecklad infrastruktur till stor nytta för såväl företagsamhet som privatpersoner. Det behövs en snabb och effektiv kollektiv tvärförbindelse Norrköping-Göteborg. Den offensiva planering som tidigare funnits för att genomföra projekt Götalandsbanan har dessvärre förbytts i en ovilja från statsmakternas sida att lägga in den sedan länge planerade banan i investeringsplanen för de närmaste åren. Detta dröjsmål är till stort men för människor och företag i den stora region som berörs. En förändring måste snarast till för att inte avsaknaden av en modern järnvägslinje skall hämma utvecklingen i denna region.
Götalandsbanan skulle tillgodose ett klart eftersatt behov i en region som idag saknar en sammanhängande järnväg. Den samhällsekonomiska lönsamheten för Götalandsbanan som projekt är bland de högsta som presenterats för järnvägsprojekt i Sverige. Detta är också SJ:s uppfattning att det finns "goda utsikter att Götalandsbanan skulle kunna framstå som en av de infrastruktursatsningar som bör prioriteras högst". Banans utbyggnad ger med försiktiga beräkningar ett tillskott av 1,5 miljoner tågresenärer. Götalandsbanan kommer att betjäna ett mycket befolkningstätt område med goda möjligheter för befolkningstillväxt också under de kommande åren.
Under innevarande år har Europakorridoren och Projekt Götalandsbanan gemensamt genomfört ett antal övergripande studier av effekterna av Europabanan/Götalandsbanan. Studierna har utförts i samarbete med bl.a. ABB Structured Finance, Adtranz, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, Järnvägsgruppen vid Kungl. Tekniska Högskolan, KTH och SJ. Resultaten i de presenterade rapporterna visar att projektet är kommersiellt intressant och har ett stort resandeunderlag. Det stora passagerarunderlaget genererar betydande intäktsströmmar som gör att det finns goda förutsättningar att finansiera utbyggnaden genom en samverkan mellan privata investerare, staten och regionala intressenter. Projektets internationella inriktning gör även att en viss delfinansiering av EU-medel för utbyggnad av de Trans- Europeiska Nätverken (TEN) är möjlig.
Företagsekonomiskt är trafiksystemet således mycket lönsamt. Samhällsekonomiskt är minskad restid, minskade olyckor och förbättrad miljö av stor betydelse, och den samhällsekonomiska nettonuvärdeskvoten blir +1.5 enligt en av de nyligen genomförda studierna. Allt över noll är samhällekonomiskt lönsamt. Banverkets beräkningsmodell har använts och beräkningen är mycket försiktig i sina antaganden. Ingen trafiktillväxt, ingen nytta för godstrafiken, ingen nytta för industri och näringslivet har medräknats. Inga regionala utvecklingseffekter har heller medräknats.
Alternativ finansiering genom PPP-lösningar
Inom Näringsdepartementet utreds för närvarande möjligheterna till projektfinansiering av ett antal infrastrukturprojekt genom PPP-lösningar (Public Private Partnership). Ett exempel på ett sådant projekt är Arlandabanan. Frågan om privat finansiering av större järnvägsprojekt i Sverige bör givetvis prövas. Det borde vara naturligt att i detta sammanhang även inkludera en analys av förutsättningarna för en PPP- finansiering av flera olika delar i en samlad utbyggnad av Europabanan och Götalandsbanan. För att ett PPP-projekt ska komma till stånd måste koncession ges av Sveriges riksdag.
Stockholm den 28 september 2000
Göran Hägglund (kd)
Maria Larsson (kd)
Kenneth Lantz (kd)