Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till separat utredning av statligt engagemang i Adtranz snabbtågsfabrikation i enlighet med vad som anförs i motionen.
2. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till utredning av de samhällsekonomiska konsekvenserna av en flyttning av södra stambanan i enlighet med vad som anförs i motionen.
Motivet för mina förslag
För närvarande hårdlanseras projektet Europakorridoren. För en kostnad av 36 miljarder kronor, varav staten förutsätts garantera 80 % vill Adtranz få hjälp att bli konkurrenskraftigt på höghastighetståg och Jönköping- Helsingborg få södra stambanan flyttad åt sitt håll.
Det handlar om två helt separata projekt där man hoppas uppnå synergieffekter för båda intressentgrupperna.
Adtranz har mycket stora svårigheter att sälja X 2000 internationellt, i konkurrens med Fiat. Man är i behov av att få fram ett nytt och snabbare koncept och lanserar därför ett FIM-projekt (First In Market) i form av en statlig "teknikupphandling" av person- och godståg för hastigheter om 450 km/tim.
Rimligheten i att ett antal kommuner försöker driva fram statlig inblandning i ett sådant FIM-projekt kan starkt ifrågasättas.
Jönköping, Gnosjö och Helsingborg vill flytta södra stambanan till sina egna stationer. Detta skulle leda till en utarmning för hela sydöstra Sverige: Växjö, Kalmar, Karlskrona, Kristianstad skulle hamna i direkt "bakvatten", och regionalpolitiska problem skulle genast uppstå.
Större delen av Skåne - utom ett litet hörn i nordväst - skulle få en markerad ställning som sovort till Köpenhamn om man skulle tvingas ta lokaltåg till Hovedbanegården för att nå Stockholmståget.
De fem milen längs Öresund skulle köras på dansk sida och ge intäkter till DSB i stället för till SJ.
Rimligheten i att Adtranz engagerar sig i en rent politisk planeringsfråga kan starkt ifrågasättas.
Därför bör Europakorridorprojektet delas upp i sina mycket disparata delar. Adtranz, FIM-projekt och stambaneflyttningen bör utredas var för sig.
Stockholm den 19 september 2000
Bertil Persson (m)