Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättandet av en vägtrafikinspektion.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av Vägverkets trafiksäkerhetsarbete.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning och utvärdering av olycksstatistiken.
4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättandet av en trafikofferjour.
Regeringen har lämnat nollvisionen
I höstens budgetproposition nämns inte nollvisionen. Istället talar regeringen om sitt elvapunktsprogram och om hur det skall finansieras. Kan detta tas till intäkt för att regeringen inte längre stöder nollvisionen utan bygger upp egna trafiksäkerhetsprogram?
När samtliga riksdagspartier ställde sig bakom nollvisionen år 1997 skedde detta bl.a. mot bakgrund av Vägverkets siffror som angav att antalet döda och svårt skadade minskat stadigt under åren. Därför borde det - enligt Vägverkets prognoser - finnas möjligheter att minska antalet döda i trafiken till 400 år 2000. Därefter skulle det kunna vara möjligt att fortsätta mot en nollvision.
Tyvärr visade det sig - ett år senare - att Vägverkets analyser och statistik byggt på felaktiga förutsättningar. Skälet till det minskande antalet döda var nämligen en effekt av den minskande trafiken, inte av Vägverkets trafiksäkerhetsarbete. I och med detta var själva grunden för beslutet borta. Men arbetet kom igång och därför ställde vi moderater oss även de följande åren bakom nollvisionen. Vi anser att konceptet om noll olyckor är rätt inom vägtrafiken liksom inom flyget, järnvägen och sjöfarten. Redan förra året flaggade vi dock för att vi ansåg att regeringen svikit nollvisionen. Det verkar som om man inte förstått tanken bakom den.
I år står det klart att regeringen lämnat visionen. Nu talar man om "säker trafik". För oss är regeringens bristande ansvar för vägarna - såväl nybyggnad som underhåll - ett ytterligare tecken på att man lämnat nollvisionen. Det är beklagligt men förståeligt mot bakgrund av regeringens bristande förmåga att uppfylla sina löften. Om det skall finnas någon trovärdighet hos den breda allmänheten i arbetet för nollvisionen måste nämligen trafiksäkerhetsarbetet stödjas av regeringen bl.a. genom anslag till vägar och andra insatser. Detta har hittills inte skett. Satsningarna på de farligaste vägarna kan inte ens de genomföras i tillräcklig omfattning och under rimlig tid. I höstens budgetproposition konstaterar regeringen att målet om en säker trafik inte uppnåtts under 1999. De 400 miljoner kronor som anvisats under perioden 1999-2003 är t.ex. endast en bråkdel av vad som skulle behövas. Det enda positiva med dessa åtgärder är att Vägverket äntligen börjat satsa på s.k. fysiska trafiksäkerhetshöjande åtgärder, något som dock inte genomfördes förrän år 1999.
Samtidigt sker dock en galopperande devalvering av det svenska vägkapitalet i en takt som är svår att överblicka och där trafiksäkerhetsinsatserna får en marginell effekt. Dessa frågor har Moderaterna behandlat i en särskild vägmotion, 2000/01:T344, i vilken vi bl.a. framhäver att satsningar på infrastrukturen är avgörande för ett lands framtid och även för trafiksäkerheten. Den allt sämre vägstandarden är således den största trafiksäkerhetsrisken. I takt med försämringen av vägarna har Vägverket genomfört hastighetssänkningar på en rad vägar. Ofta upplevs dessa sänkningar som omotiverade för trafikanterna och med minskad trovärdighet som följd - vilket i sin tur betyder många överträdelser. Detta kan inte fortsätta.
Antalet döda i trafiken ökar således i takt med den ökande trafiken och de allt sämre vägarna. Regeringen kommer tyvärr att under överskådlig tid kunna konstatera att målet om 400 döda inte kan nås än på många år. Om regeringen inte genomför ordentliga satsningar på fler motorvägar, bättre underhåll och på att bygga bort "farorna" i det olycksdrabbade vägnätet så blir detta den bistra verkligheten.
Det känns meningslöst att återigen upprepa våra krav. Hur många anser regeringen bör dö i trafikolyckor varje år p.g.a. dåliga vägar? Att dödas i en trafikolycka är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för unga människor. Vi anser vidare att de utredningar och undersökningar som utförs efter dödsolyckor är otillräckliga och ofullständiga. Här krävs mer forskning och utvärdering.
I propositionen saknas förslag och anslag till den av riksdagen beslutade Vägtrafikinspektionen. Inte heller finns förslag om hur regeringen tänker följa upp riksdagens beslut om en förnyad och förbättrad olycksfallsstatistik.
Riksdagen ställde sig även bakom en utredning om trafikofferjourer. Även denna fråga saknas i propositionen.
Stockholm den 2 oktober 2000
Per-Richard Molén (m)
Tom Heyman (m)
Lars Björkman (m)
Birgitta Wistrand (m)
Jan-Evert Rådhström (m)
Lars Elinderson (m)
Jeppe Johnsson (m)
Elizabeth Nyström (m)
Per Westerberg (m)
Fredrik Reinfeldt (m)
Karin Enström (m)