Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kostnader för körkortsutbildningen. Motivering
Andelen körkortsinnehavare bland 18-åringarna i Sverige minskar. För tio år sedan hade lite drygt hälften av 18-åringarna körkort. 1999 hade körkortsinnehavet sjunkit till en tredjedel. Utvecklingen är likartad bland 19-åringarna.
Att inneha körkort kan många gånger betraktas som en fördel. Många arbeten är förenade med resor i tjänsten. Råkar man dessutom bo på annan plats än arbetsorten är tillgång till körkort och bil inte sällan en nödvändighet. Även i det fall allmänna kommunikationer är väl utbyggda kan bilen behövas t.ex. för att ta sig in till järnvägsstationen på centralorten. För många ungdomar i glest befolkade delar av landet där kollektivtrafiken är sämre utbyggd torde tillgången till körkort vara mer eller mindre nödvändig för ett rikt socialt liv.
Därutöver medför körkortsinnehavet en oerhörd frihet. Med körkortet i handen kan man sätta sig i en bil och köra i princip vart som helst. Bilen är ett utmärkt transportmedel för att ta sig till släkt och vänner. Bilen är ett utmärkt verktyg för att stilla upptäckarglädje och möta nya platser.
Körkortsutbildningen är ett av de få områden i samhället som ännu inte är generellt inordnat i ett offentligt utbildningssystem med gemensamt finansieringsansvar. Sannolikt är kostnaderna för körkortsutbildningen en av de viktigare förklaringarna till den lägre andelen körkortsinnehav bland dagens unga. Mellan 8.000 och 12.000 kronor får man räkna med att en körkortsutbildning kostar. Med förändringarna i utbildningssystemet som redovisades för regeringen under 1999 beräknas kostnaderna att öka med ytterligare ett par tusen kronor.
De flesta som skaffar körkort saknar egen inkomst. Vanligt är därför att föräldrar får bekosta körkortsutbildningen. Arbetslösa och inkomsttagare med låg lön har svårt att betala sina ungdomars körkort. Den dyra körkortsutbildningen kan få till följd att vissa ungdomar får ett sämre utgångsläge på arbetsmarknaden. Tillgången till körkort och därmed bilens frihet blir ojämlik. Körkortstillgången blir en klassfråga. Detta måste undvikas. Ur ett rättvise- och jämlikhetsperspektiv är det därför angeläget att alla bereds möjlighet att kunna tillgodogöra sig körkortsutbildning utan allt för höga kostnader. De arbetsmarknads- och regionalpolitiska skäl som redovisats ovan förstärker detta behov.
Idag ägnas stor kraft åt trafiksäkerhet och krav på att förarutbildningen ger kunskaper och insikter som bidrar till att minska trafikolyckorna. Detta är naturligtvis angeläget. Tyvärr ägnas mindre omtanke åt åtgärder för att sänka kostnaderna för dem som genomgår körkortsutbildning.
Insatser bör riktas på att utveckla pedagogik, metoder, utrustning m.m. som möjliggör sänkta kostnader på körkortsutbildningen utan att för den skull kraven på utbildningen sänks. En utredning bör genomföras i detta syfte.
Stockholm den 29 september 2000
Per Erik Granström (s)
Bengt-Ola Ryttar (s)
Laila Bäck (s)
Barbro Hietala Nordlund (s)
Lena Sandlin-Hedman (s)
Marina Pettersson (s)