Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen beslutar att AB Svensk Bilprovning del- eller helprivatiseras i enlighet med vad som anförs i motionen.
2. Riksdagen beslutar att Gotland får utgöra försöksområde för att bilprovningen i samarbete med privata aktörer etablerar en bilprovningsfilial.
Motiv för mina förslag
Frågan om att etablera en bilbesiktningsanläggning i Hemse på södra Gotland var senast aktuell i mitten av 70-talet. En bred allmänhet, företrädare för politiska partier och ungdomsförbund samt andra organisationer agerade för en anläggning genom skrivelser och uppvaktningar m. m. Företrädare för AB Svensk Bilprovning var också på ort och ställe för att informera sig, men beskedet blev att en etablering enligt framlagda krav var omöjlig. Det blev ett blankt nej.
Etablering på försök av fristående bilprovning på Gotland
Sedan frågan om en filial i Hemse senast var aktuell, för 26 år sedan, har skälen för en etablering ytterligare förstärkts. Till exempel har bensinpriset mer än fördubblats och allmänhetens miljötänkande och krav på god miljö har förstärkts i positiv bemärkelse.
I dag besiktas cirka 40 bilar från södra Gotland varje dag. Miljö och privatekonomi - tid är pengar - skulle förbättras om en besiktning fanns på södra Gotland. En bilägare på södra Gotland får till exempel betala bensinkostnader (cirka 10 kronor/liter), och måste också ta ledigt från arbetet och anslå större delen av dagen för att besikta sin bil. Skall bilen dessutom ombesiktas upppstår ytterligare kostnader. Körsträckorna varierar naturligtvis, men det är otvetydigt att så långa körsträckor som från södra Gotland till Visby också påverkar miljön negativt.
Besikta bilen på Gotland
En bilbesiktning i Hemse skulle också kunna utgöra turistservice för sommar-gotlänningarna, inte minst för de boende i Mälardalen, som enligt uppgift endast har tillgång till en enda drop-in-besiktning i sitt närområde.
Åk till Gotland och besikta bilen!
Vidare är biltätheten på Gotland bland den högsta i Sverige, och många hushåll har fler än en bil. Enligt bilprovningens Produktveckling & Etablering har Hemse 8 650 fordon inom upptagningsområdet.
Hel- eller delprivatisering
Riksdagen beslutade 1991 om en privatisering av vissa statligt ägda företag. Detta beslut om ägandespridning omfattade 35 bolag, däribland AB Svensk Bilprovning, och grundades på vissa riktlinjer om statens roll i näringspolitiken.
Regeringen har nu beslutat godkänna att till exempel Posten får genomföra en försäljning av Postgirot Bank AB. Det finns sällan någon anledning för staten att äga och styra företag och därmed konkurrera med privata näringsidkare. Detta är ändå tyvärr något som alltför ofta sker. För att förbättra konkurrenssituationen, öka allmänhetens aktieägande och ge de i dag statligt ägda företagen förbättrade möjligheter på den internationella marknaden föreslås att man fortsätter på den inslagna vägen och hel- eller delprivatiserar ett flertal av de statligt ägda företagen, som AB Svensk Bilprovning,
Tiden är nu mogen att föreslå Gotland som ett försöksområde vad beträffar möjligheter till hel- eller delprivatisering av AB Svensk Bilprovning, och därmed jämna marken för den eller de entreprenörer på Gotland som vill etablera bilprovningsfilial i Hemse eller på annan ort.
Stockholm den 27 september 2000
Roy Hansson (m)