1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen återkommer med ett förslag till lagändring som innebär att alkolås skall vara obligatoriskt i yrkestrafik.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att brott mot bestämmelserna om bilbälte bör vara förknippade med kraftiga bötesbelopp.
3. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till hur trafikövervakningen skall kunna bli effektivare enligt vad i motionen anförs.
2 Dagsläget
En enig riksdag har beslutat om nollvisionen som en övergripande målsättning för trafiksäkerhetsarbetet. Det fastlagda delmålet för år 2000 är maximalt 400 döda. Denna målsättning för året spräcktes redan i augusti. Denna månad omkom 74 personer i trafiken. Man får gå tillbaka till augusti 1988 för att komma upp i lika dystra uppgifter om antalet döda i trafiken. Efter en stadig nedgång sedan lagen om bilbälten infördes, är den positiva trenden nu definitivt bruten. Det är svårt att överblicka den samlade personliga tragedi som är förknippad med trafikdöden. Antalet dödsoffer motsvarar en Estonia-olycka per år. För massmedia är dödsolyckorna vardagsmat eftersom de är tämligen jämt spridda i tid och rum. De frågor som ställdes i samband med Estoniaolyckan ställs sällan: Hur kan detta få ske? Vem är ansvarig? Vad kan göras för att tragedin inte ska utspela sig igen?
I propositionen om nollvisionen och det trafiksäkra samhället (96/97:137) uppskattades samhällets kostnader för trafikolyckorna till 14,8 miljarder kronor. Även utifrån detta perspektiv är det således intressant att fråga sig vad som förorsakar trafikolyckorna samt vilka metoder som är kostnadseffektiva för att minska deras antal och negativa effekter.
3 Alkohol
Alkohol är en viktig faktor för att förklara uppkomsten av många allvarliga trafikolyckor. Vägverkets Region mitt har gjort en djupstudie av dödsolyckorna. Utifrån denna rapport konstateras att alkohol är den största dödsfällan i trafiken. I 67 % av olyckorna var alkohol inblandat. Rikspolisstyrelsen har ökat ambitionerna vad gäller utandningsprov. Resurserna för att klara ambitionen är dock begränsade. Trafikövervakningen ska i det regionaliserade polisväsendet vägas mot andra polisiära uppgifter. För polisen i Stockholms län innebar det bara att en fjärdedel av ambitionsnivån för utandningsprov klarades 1999.
De senaste årens olyckor på väg och på räls (urspårningen i Borlänge april 2000) talar för att all yrkestrafik borde vara försedd med alkolås. Frånsett önskan att skydda skolbarn som åker buss till skolan och andra trafikantgrupper, är de ökade transporterna av farligt gods ett starkt motiv för ett införande av alkolås.
Riksdagen bör därför av regeringen begära att den återkommer med ett förslag till lagändring som innebär att alkolås ska vara obligatoriskt i yrkestrafik.
4 Bilbälten
Enligt uppgifter från Rikspolisstyrelsen har vid poliskontroll antalet bilister utan bilbälten ökat markant. Första halvåret 1999 registrerade polisen 15 424 brott mot bilbältesanvändningen. Motsvarande period i år hade antalet stigit till 19 538. I november 1999 offentliggjordes en större undersökning i Västra Götaland. Den visade att var tredje personbilsförare kör utan bilbälte i tätorterna.
Att använda bilbälte är sannolikt det effektivaste en individ kan göra för att öka chanserna till överlevnad vid en trafikolycka. Hur kan då den bristande användningen förklaras? En orsak kan vara att sambandet mellan bälteslöshet och dödsolycka oftast inte framgår vid medias skildring av trafikolyckor. Detta kanske av hänsyn till den omkomnes anhöriga eller kanske för att sambandet inte framkommer vid polisrapporteringen. Blanketten som ska fyllas i efter en trafikolycka har ingen ruta för denna uppgift.
En annan förklaring är att sanktionen mot bilbältesbrott talar för att det inte är så allvarligt. Den stipulerade påföljden är 300 kronor. Sker förseelsen i samband med andra trafikförseelser rabatteras beloppet till 150 kronor. Summan är direkt löjeväckande och försvårar för trafikpolisen att bli bemött med tillbörlig respekt.
Mot bakgrund av ovanstående bör riksdagen för regeringen ge tillkänna som sin mening att brott mot bestämmelserna angående bilbälte bör vara förknippade med kraftiga böter.
5 Trafikövervakning
Konkurrensen bland åkerierna har hårdnat. Transportarbetarförbundet har frågat 379 lastbilschaufförer om deras arbetsförhållanden. Förbjuden ackordskörning, 60 timmars körtid per vecka och överlastning var några av de förhållanden som uppdagades i undersökningen. Chaufförer som använder droger för att orka köra är ett annat chockerande missförhållande som framkommit.
Varje dag träffar fordonsinspektörer på lastbilar med hastigheter över de tillåtna. De "obligatoriska" hastighetsregulatorerna saknas eller är bortplockade. För de åkerier som följer bestämmelserna om kör- och vilotid, hastighet, tillåten last, lastsäkring etc. är denna ojusta konkurrens besvärande. Trafikövervakningen borde intensifieras samt effektiviseras både med tanke på chaufförernas arbetsmiljö och den tunga trafikens ansvar för säkerheten på vägarna.
Vägtrafiken växer trots höjda bränslepriser. Den tunga trafiken har ökat med 5 % det senaste året. Det är dock färre poliser som övervakar trafiken. I gamla Kristianstads län fanns det för några år sedan 50 trafikpoliser. I dag finns det endast 16 poliser som har ansvar för trafikövervakningen.
Riksdagens beslut om nollvisionen var enhälligt. För att nå trafiksäkerhetsmålen krävs dock att riksdagen även tillskapar trovärdiga verktyg för att målen ska kunna uppfyllas. Kraftfull trafikövervakning som innefattar fordonskontroll, hastighetsövervakning med modern kamerateknik, utandningsprov, mätning med pupillometer där narkotika kan misstänkas och bälteskontroll är enligt Vänsterpartiet vad som behövs på kort sikt för att antalet dödsoffer i trafiken ska nedbringas. Ska målet noll döda i trafiken vara realistiskt måste kollektivtrafikens andel öka på vägtrafikens bekostnad.
Med hänvisning till ovanstående bör riksdagen begära att regeringen lägger fram förslag till hur trafikövervakningen ska kunna bli effektivare.
Stockholm den 1 oktober 2000
Karin Svensson Smith (v)
Hans Andersson (v)
Sture Arnesson (v)
Lennart Beijer (v)
Britt-Marie Danestig (v)
Stig Eriksson (v)
Lennart Gustavsson (v)
Camilla Sköld Jansson (v)
Kalle Larsson (v)
Gunilla Wahlén (v)
Lennart Värmby (v)