Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det i all trafikinformation och undervisning tydligt hävdas trafikfaran vid användande av alkohol och andra droger.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att nya metoder prövas, såsom alkolås etc. i avsikt att uppnå en nykter och säkrare trafik.
Motivering
I Sverige finns ett i folksjälen djupt förankrat medvetande om att alkohol och trafik inte hör samman. Tidigt i motorismens barndom lagstiftades om detta förhållande och den svenska och norska lagstiftningen har kommit att stå som en internationell förebild för trafiknykterhetsarbetet. Denna lagstiftning har självklart bidragit till att stärka respekten för trafiklagstiftningen. Trots detta är det oroväckande många trafikanter som chansar på att köra bil med alkohol i kroppen och antalet alkoholrelaterade dödsolyckor i Sverige beräknas uppgå varje år till minst 150 personer.
Målet kan alltså bara vara noll onyktra i trafiken, allt annat vore en kompromiss som vi inte klarar och en i längden ohållbar inställning.
Det finns tendenser till att den starka känslan för en alkoholfri trafik luckras upp. Detta har sina rötter i en mera tillåtande attityd till alkohol i samhället generellt. Flera serveringstillstånd ges också utmed vägarna på restauranger, som främst är inriktade på trafikanter, och en kraftig fokusering sker på alkoholservering på färjor och i flygplan innan bilförare fortsätter sin färd i egen bil.
Försöket med lördagsöppna systembutiker gav snabbt utslag i ett ökat antal rattfyllerifall. De ökade införselkvoterna kommer med all sannolikhet leda till liknande resultat. Systembolagets Internet- och kredithandel är andra incitament som stimulerar konsumtionen.
Det handlar i detta fall om samhällets generella syn på alkoholen. En restriktiv hållning gentemot alkoholen ger färre tillfällen att chansa att köra alkoholpåverkad än om samhället har en slapp och tillåtande attityd till alkoholen.
Utveckla nya metoder
Att den mindre stränga synen på alkohol och andra droger fått ett starkare fäste råder knappast någon tvekan om. Därför måste vi för att öka trafiksäkerheten också arbeta med mer tekniska metoder för att minska antalet rattfylleribrott och därmed antalet döda och svårt skadade i trafiken.
En sak är dock säker, vi kan inte bygga ett system för onyktra människor. Hur gärna vi än ville, så är det inte möjligt att hantera människor som påverkade av alkohol kör bil. Vi måste, när vi utformar framtidens system, bygga det på att alla är nyktra i alla situationer.
Ett system som verkar ha förutsättningar att bli accepterat är ett s k sniffersystem, där bilen känner av om det finns alkohol i kupéluften. Om systemet upptäcker detta, så ber systemet om ett utandningsprov i den apparat som redan finns i bilen. Om detta prov upptäcker att föraren är onykter, så stoppas färden. Ett sådant system stör aldrig den som är nykter, möjligen med undantag för om en passagerare är onykter, men i så fall är ett utandningsprov en enkel affär som sker under färd.
Pröva alkolås
Det finns också försök med system där föraren på några få sekunder får visa att hon eller han klarar en uppgift som är enkel för den opåverkade, men omöjlig för den påverkade. Här verkar det dock som om det behövs ytterligare forskning och tillämpning.
Att vi inte behärskar all kunskap får självklart inte hindra åtgärder för att minska antalet döda och skadade i trafiken. Nollvisionen lever, men har i många sammanhang kommit att handla mera om vägar, räcken och däck. En framgångsrik kamp för nollvisionen måste också inkludera aktiva insatser för en helt alkohol- och narkotikafri trafik. Erfarenheterna av s k alkolås är goda och även om samhället inte ännu är berett att införa systemet i full skala så bör man välja ut några synnerligen viktiga områden. Lämplig prioritering kunde gälla dem som bör få prioritet nämligen lokförare, bussförare som kör skolskjutsar och lastbilschaufförer som transporterar farligt gods.
Det är viktigt att vi upprätthåller den ordning i Sverige som innebär att det är ansvarslöst att köra onykter, som ett brott vi alla tycker är allvarligt och som måste stoppas till varje pris. Det är bara en sådan "kultur" som kan stödja efterlevnad och den teknikutveckling vi har framför oss. Vi borde kunna börja med att all yrkesmässig trafik skall vara garanterat nykter, men så snart som möjligt också förbereda oss på att alla framtidens motorfordon och andra fordonsslag bara kan köras av en nykter förare.
Stockholm den 3 oktober 2000
Elver Jonsson (fp)
Göran Magnusson (s)
Yvonne Oscarsson (v)
Ulf Björklund (kd)
Kenneth Johansson (c)
Barbro Feltzing (mp)