1 Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändringar i lag om färdtjänsten och lag om riksfärdtjänst enligt vad i motionen anförs om en bättre anpassning till den resandes behov.
2. Riksdagen begär att regeringen tillsätter en utredning om funktionshindrade kvinnors utsatta situation enligt vad i motionen anförs om behovet av en kartläggning och förslag till åtgärder.1 3. 1 Yrkande 2 hänvisat till SoU.
2 Inledning
Kvinnor och män med funktionshinder har funnits i alla kulturer och alla tider och kommer alltid att finnas. Det är samhällets ansvar att se till att alla medborgare på ett självklart sätt skall vara fullt delaktiga i samhällslivet. Människor med funktionshinder skall kunna ingå i samhällsgemenskapen med samma rättigheter och möjligheter som människor som inte är funktionshindrade. Den grundläggande tanken är att alla människor är jämlika och har rätt till sina liv, sin personlighet och till personlig integritet. Vänsterpartiet har samverkat kring proposition 1999/2000:79 Från patient till medborgare och avser att ta fullt ansvar för att vidareutveckla de förslag som finns i propositionen samt i socialutskottets betänkande med anledning av denna proposition.
De handikappolitiska målen om full delaktighet och jämlikhet måste förankras i hela samhället. För att i grunden förändra attityderna till människor med funktionshinder krävs det kraftfulla politiska initiativ. Det är riksdagens och regeringens uppgift att forma en politik som innebär att personer med funktionshinder inte utestängs från delaktighet och inflytande i olika sammanhang på grund av att de har ett funktionshinder eller för att de inte får de insatser de har rätt till enligt domstolsbeslut. Ytterst handlar det om hur samhället ser på funktionshindrade kvinnor och män och på handikappolitik.
I proposition 1999/2000:79 Från patient till medborgare - en nationell handlingsplan
för handikappolitiken beskrivs hur samhället som kollektiv skall bemöta funktionshindrade och detta uttryckas i lagstiftning, allmänna värderingar, programförklaringar, tillgänglighetsåtgärder, resurstilldelning etc. Kvinnor och män med funktionshinder skall inte längre behöva uppleva att de är misstrodda, kontrollerade och ifrågasatta.
3 Många utredningar tillsatta
Regeringen har tillsatt en rad utredningar som skall se över och komma med förslag för att undanröja problem för funktionshindrade. En utredning pågår om hur kommuner och landsting skall samverka när det gäller hjälpmedel. Regeringen skall tillsätta en utredning som skall se över och komma med förslag till hur hjälpmedelsförsörjningen skall utformas för studerande med funktionshinder. Enligt budgetpropositionen överväger också regeringen att belysa hur senare års tekniska utveckling kan komma vissa grupper av funktionshindrade till del. Det gäller då i första hand hörsel- och synskadades möjlighet att få tillgång till ny teknik. Vänsterpartiet avvaktar dessa utredningar och lägger därför inga separata förslag i denna motion.
När det gäller bilstödet har Riksförsäkringsverket (RRV) utrett frågan. RRV har konstaterat att bilstödet är värdefullt för funktionshindrade och att tillgång till bil ger större frihet och flexibilitet jämfört med färdtjänsten. Frågan om bilstödets utformning bereds nu i Regeringskansliet och vi avvaktar regeringens förslag till hur bidragssystemet skall utformas i framtiden. I en annan utredning ligger frågan om att höja åldersgränsen för förtidspensioneringar från nuvarande 16 år till 30 år. Nuvarande gräns medför att många unga med funktionshinder aldrig kommer in på arbetsmarknaden. Vänsterpartiet avvaktar även i denna fråga den beredning som pågår inom Regeringskansliet. Vänsterpartiet har tidigare lagt förslag om att Skolverket skall få i uppdrag att se över hur skolorna följer läroplanens bestämmelser om yrkesförberedande insatser när det gäller funktionshindrade. Frågan har ännu inte behandlats av riksdagen. Vänsterpartiet avvaktar behandling och lägger därför inte något nytt förslag i denna motion.
Vänsterpartiet har, tillsammans med andra partier, även initierat en utredning för att få en fördjupad bild av funktionshindrades levnadsvillkor, ekonomi etc. I utredningsuppdraget ingår också att analysera om det finns skillnader när det gäller funktionshindrade kvinnors och mäns situation.
Vägverket kommer i december nästa år att avge en slutrapport över situationen inom färdtjänsten. I denna skall kommuner, landsting och färdtjänstanordnarna redovisa vilka problem som föreligger. Trots att utredning pågår kommer Vänsterpartiet att föreslå förändringar i färdtjänstlagen. Vägverkets utredning skall vara klar i december 2001, och ett förslag torde därför inte komma från regeringen förrän tidigast hösten 2002. Detta anser vi tar för lång tid och vi bedömer att en översyn och möjligheter till justeringar i färdtjänstlagarna kan göras mera skyndsamt.
4 Färdtjänsten
Trots pågående utredningar om färdtjänsten anser Vänsterpartiet att det redan nu är möjligt att göra justeringar i färdtjänstlagen som underlättar för brukarna. Färdtjänsten utgör alltjämt många funktionshindrades enda möjlighet att företa lokala resor och det känns inte rätt att avvakta förbättringar i flera år. Den kollektiva trafiken är ännu inte tillgänglig för t.ex. rullstolsburna annat än i mycket begränsad utsträckning och det kommer att dröja innan den kan sägas vara till för alla.
De resvaneundersökningar som görs med jämna mellanrum visar att svensken i genomsnitt ökar sitt resande för varje år. Studier av dem som är beroende av färdtjänst visar på en motsatt utveckling. Detta leder till att dessa grupper avlägsnar sig från det handikappolitiska målet om full delaktighet.
Resandet minskar av två huvudsakliga skäl. Det första skälet är huvudmännens komplicerade beställningsrutiner och regelsystem, vilket innebär att man inte kan skaffa sig en överblick över sina resor. Beställda fordon kan utebli eller vara kraftigt försenade. Förseningarna uppstår till stor del genom det samresesystem som tillämpas i många kommuner.
Det andra skälet till att resandet minskar är att kostnaderna höjts genom att färdtjänstens huvudmän är fria att sätta priserna. I kollektivtrafiken däremot används olika former av prisnedsättning för att stimulera resandet.
8 § lag om färdtjänst behöver förtydligas så att det framgår att tillståndet även omfattar en ledsagare och inte kan tolkas på något annat sätt. Även i 6 § lag om riksfärdtjänst behövs samma förtydligande, så att ledsagaren omfattas av lagen.
Vidare behöver en ändring göras i 9 § lag om färdtjänst. Den är nu utformad så att den ger kommunerna möjlighet att begränsa antalet resor till en tur och retur-resa per vecka, något som innebär en kraftig begränsning i relation till andra medborgares resande. När färdtjänstresenärer överklagat kommunens färdtjänstbeslut till förvaltningsdomstol har begränsningsmöjligheten gjort att domstolen kunnat bedöma kommunens beslut som skäligt och därför inte ändrat det.
Slutligen anser vi att det i lagen skall finnas en regel om att beslut om vem som skall ha rätt till färdtjänst skall anses som myndighetsutövning och inte kunna överlåtas på trafikhuvudmannen. Vi anser att denne inte besitter nödvändig kompetens för att fatta dessa beslut.
Mot bakgrund av ovan redovisade problem föreslår Vänsterpartiet justeringar i färdtjänstlagarna så att dessa bättre anpassas till den resandes behov. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
5 Funktionshindrade kvinnors och flickors utsatthet
Våld mot kvinnor och barn är det yttersta uttrycket för kvinnors underordning. Problemet existerar överallt. Det är ett våld som ständigt pågår, både i det offentliga och det privata rummet. Kvinnors och barns utsatthet för mäns våld, antingen det är misshandel, sexuella trakasserier, våldtäkt eller incest, måste angripas som det samhällsproblem det är, samtidigt som man ser individerna bakom.
Det råder en stor tystnad kring våld och sexuella övergrepp mot funktionshindrade kvinnor. Frågan är i det närmaste tabu. Att ha ett funktionshinder innebär ofta att man i olika situationer blir beroende av andra människor. Detta beroende kan leda till kränkningar. Både män, barn och kvinnor kan råka ut för våld när de är i en sådan beroendesituation, men det specifika för flickor och kvinnor är att våldet ofta är sexualiserat.
Vissa funktionshinder gör kvinnor mer utsatta än andra. En synskadad eller rörelsehindrad kan ha svårt eller helt sakna möjlighet att skydda sin kropp, fly och på annat sätt avvärja faror. Det kan också vara så att sexuella övergrepp kan vara orsaken till ett funktionshinder. Ett övergrepp under barnaåren kan ge upphov till psykiska svårigheter. Det finns studier som visar att mer än 70 procent av alla kvinnor som kommer i kontakt med psykiatrin har varit utsatta för sexualiserat våld under sin uppväxt.
Vad vi känner till finns inga svenska studier om våld och sexuella övergrepp mot funktionshindrade kvinnor. Däremot har vi funnit en norsk undersökning i vilken 22 funktionshindrade kvinnor intervjuats om sitt liv och då berättat om övergrepp. Sex av dem hade varit utsatta för sexuella övergrepp, några för "nästanvåldtäkter" och otillbörlig beröring. Övergreppen utfördes mest av män som kvinnorna var beroende av. Det handlade i inget fall om kvinnans egen sexualitet, utan om makt och om hur människor värderas. Övergreppen blir en del i en hierarkisk maktfördelning mellan män och kvinnor, unga och äldre, personer med och utan funktionshinder eller mellan anställda och personal.
För Vänsterpartiet är det viktigt att belysa funktionshindrade kvinnors utsatthet, så att alla blir medvetna om att problemet existerar och motverkande insatser kan göras.
Kvinnans möjligheter att sätta gränser och skydda sin personliga integritet är viktig. Det handlar om rätten och möjligheten att bestämma över sin egen kropp, sätta egna gränser och att få respekt för ett nej.
Förutom att utreda omfattningen av olika former av våld mot funktionshindrade kvinnor borde en rad relativt enkla åtgärder kunna vidtas till skydd för kvinnan. Det kan handla om överfallslarm, särskild information till anställda eller hur polis och rättsväsende skall kunna göras mer observanta på problemet.
Vänsterpartiet vill att en bred undersökning genomförs för att i möjligaste mån kartlägga våld och sexuella övergrepp mot funktionshindrade kvinnor. Huvudansvaret för en sådan utredning bör läggas på Handikappombudsmannen. Handikapprörelsen, Brottsförebyggande rådet, Socialstyrelsen, Kvinnojourerna och Rikskvinnocentrum är självklara experter i en sådan utredning. Detta anser vi att riksdagen ska ge regeringen till känna.
Stockholm den 30 september 2000
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v)
Ingrid Burman (v)
Lars Bäckström (v)
Stig Eriksson (v)
Owe Hellberg (v)
Berit Jóhannesson (v)
Tanja Linderborg (v)
Maggi Mikaelsson (v)
Lena Olsson (v)