Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om körkortsutbildningen. Motivering
Under detta år har jag deltagit i två ungdomsparlament, dels Ungdomens riksdag på nationell nivå den 31 mars i Stockholm, dels Ungdomsparlamentet den 3-4 mars i Ronneby för ungdomar i Blekinge.
Många hundra ungdomar har bemödat sig om att författa motioner, argumentera för dem och slutligen debattera dem offentligt. Nu står deras hopp till att förtroendevalda politiker på kommun- och riksnivå vill ta upp deras frågor för vidare behandling.
Jag har valt att ta upp frågan om körkortsutbildning. Detta av flera skäl. Dels är det en fråga som jag uppfattar som mycket viktig för dagens ungdom, dels pågår nu en beredning av Vägverkets förslag till ny körkortsutbildning. Antalet ungdomsmotioner har också pekat på stort intresse för körkortsfrågor.
Vid Ungdomens riksdag lades följande synpunkter fram i frågan:
Bruksgymnasiet i Gimo skriver att Vägverkets förslag till nya körkortsregler leder till en rad allvarliga problem. Man pekar också på problemet med att nyblivna körkortsinnehavare är överrepresenterade i olycksstatistiken och menar att det, till stor del, är en omdömesfråga som inte går att utbilda bort. Ungdomens trafikutskott anser därför att Vägverkets förslag till nya körkortsregler inte bör genomföras.
Perstorps gymnasium konstaterar att körkort numera är en klassfråga som utestänger mindre välbeställda ungdomar. År 1998 var det endast 28 % av 18- åringarna som tog körkort medan motsvarande andel i våra nordiska grannländer var 70-80 %. Det är därför angeläget att kostnaderna för att ta körkort snarast sänks. Det bör ankomma på regeringen att snarast vidta åtgärder så att ungdomar fortsättningsvis får råd att ta körkort.
Flera förslag med önskemål om sänkta körkortsavgifter lades fram vid Ungdomsparlament 2000 som hölls i Blekinge. Här påpekades att ungdomar oftast inte har så mycket pengar som det kostar att skaffa sig ett körkort och att det därför är orimligt att ta ut denna höga kostnad. Motionärerna anser att regeringen skall agera så att körkortsfrågan fortsättningsvis inte blir en klassfråga där ungdomar som inte har egna pengar, eller vars föräldrar inte har råd att bekosta sina barns körkort, blir utan körkort.
Jag delar dessa ungdomars synpunkter om att körkortsutbildningen bör kunna genomföras till en rimlig kostnad och hoppas att regeringen beaktar detta vid kommande beslut. Det är min övertygelse att demokratin kan stärkas genom att beslutande församlingar lyssnar och tar till sig ungdomars förslag.
Stockholm den 22 september 2000
Johnny Gylling (kd)