Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av en fortsatt decentraliserad verksamhet för körkortsfrågorna. Motiv för mitt förslag
Den socialdemokratiska regeringen har ett underligt sätt att "skapa nya arbetstillfällen".
Då flygflottiljen F 15 i Söderhamn avvecklades skapades nya jobb bl.a. genom att "ta jobb" från näraliggande län. Från Dalarnas län - ett av de län som blöder mest, befolkningsmässigt sett - togs skogsvårdsstyrelsens regionkontor, som nu flyttades till Söderhamn.
Nu är Falu kommun med bland de kommuner som utlovats stöd - efter nedläggningen av Dalregementet. Av de utlovade ersättningsjobben har ännu inte något setts till. Näringsministern har utlovat 135 statliga jobb, 100 nya platser till högskolan och ett 50-tal "privata jobb".
Men vad händer nu? Jo, näringsministern gjorde ett utspel i sitt hemlän och lovade ersättningsjobb till det hårt drabbade Boden. Hit skulle körkortsfrågorna nu centraliseras. Detta betyder att arbetstillfällen skall flyttas från länsstyrelserna ute i landet, bl.a. då från Falun. Där räknar man med att det handlar om ett tiotal arbetstillfällen som försvinner. Det skall nämnas att personalen vid enheten nyligen haft en "flytt" att genomgå, då gällde det bilregistrets flytt till Örebro. Nu har ny, förståelig oro skapats hos personalen.
Vad innebär en flytt? Är det för att effektivisera hanteringen? Eller är det bara fullföljandet av ett politiskt utspel?
Vi vet att länsstyrelsens roll inom körkorts- och yrkestrafikområdena under senare år har varit föremål för ett antal utredningar. Och enligt vad som sagts pågick en utredning om framtiden för körkortsfrågorna när utspelet från näringsministern kom. Utredarna lär dessutom ha hållit till inom Näringsdepartementet!
Våren 1995 beslutade riksdagen att körkorts- och yrkestrafikfrågorna skulle ligga kvar hos länsstyrelserna. I beslutet underströks vikten av den juridiska, socialpolitiska och ekonomiska kompetensen som finns vid länsstyrelserna och som bäst utvecklas där, eftersom det vid länsstyrelserna även handläggs andra typer av ärenden, som i likhet med körkorts- och yrkestrafikärendena förutsätter sådana kunskaper. Vidare framhöll riksdagen vikten av den lokala förankringen.
Länsstyrelsen i Falun har, då det gäller körkortsfrågorna, bl a följande synpunkter:
"För Dalarnas län, liksom flertalet andra län, skulle en överflyttning av körkorts- och yrkestrafikärenden och deras arbetsmarknadspolitiska konse- kvenser medföra en ytterligare försämring av en redan dålig situation."
Jag har i denna motion påpekat tveksamheterna med den föreslagna centraliseringen, och jag menar att den utredning som tillsatts självklart bör fullfölja utredningen och neutralt komma med sina förslag på hur körkortsfrågorna och intilliggande frågor effektivt skall hanteras i framtiden.
Stockholm den 27 september 2000
Rolf Gunnarsson (m)