Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om forskning om vad som händer när äldre mister körkortet.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utveckling av metoder för att identifiera äldre bilförare i riskzonen.
3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om information i samband med förnyelse av körkort till äldre.
4. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av lagen om körkort med begränsad behörighet i enlighet med vad som anförs i motionen.
Inledning
Drygt en miljon körkortsinnehavare har uppnått åldern 65 år eller äldre. För många av dessa är bilen ett nödvändigt kommunikationsmedel på grund av brister i de allmänna kommunikationerna och att de är så friska att de inte kan komma i åtnjutande av färdtjänst. Affärer, banker, postkontor läggs nu ner i betydande omfattning med påföljd att avstånden för den enskilde från hemmet till handel och olika serviceinrättningar blivit så långa att motorburen transport är nödvändig.
Körkortet har för många blivit en så självklar del av "ett normalt liv" att många ser körkortsinnehavet som en mänsklig rättighet eller "egendom". Att fråntas korkortet kan därför bli ett mycket stort slag för den enskilde. Vi vet mycket litet om vilka konsekvenser som uppstår när äldre inte längre kan köra bil. Hur ändras aktivitetsnivån? Övergår de äldre från att vara bilist till att vara cyklist, vilket innebär en än större risk att bli dödad. Detta borde bli föremål för forskning.
Vad vet vi om äldre bilförares olycksfallsrisk
Av tillgänglig statistik framgår att de senaste 40 åren inneburit en stadig ökning av andelen dödade äldre personbilsförare. Gruppen 65+ utgör en femtedel av alla körkortsinnehavare och en tredje del av alla dödade bilförare. I vilken utsträckning de varit vållande till trafikolyckan framgår inte av statistiken.
Den mest typiska "äldre bilförarolyckan" är korsningsolycka, vänstersväng in på korsande väg och att man missat väjnings- eller stopplikt. Påkörning bakifrån och att man befinner sig på fel körbana är andra orsaker.
Bakom olyckorna ligger nedsatt högre hjärnfunktion och hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdom, epilepsi, diabetes, vakenhetsstörningar och alkoholberoende. Ett särskilt problem är att en rad läkemedel påverkar körförmågan och därmed trafiksäkerheten. De flesta äldre bilförare anpassar dock bilkörandet efter sin förmåga och kör försiktigt och trafiksäkert.
Körkortet
Körkortsinnehavet i Sverige är idag i princip livslångt. Utbyte sker vart 10:e år utan någon prövning av lämpligheten, varken medicinskt eller i övrigt. Om en läkare finner att en patient på grund av sjukdom är olämplig som bilförare skall detta anmälas till länsstyrelsen om inte läkaren kan försäkra sig om att körkortsinnehavaren kommer att avstå från att köra körkortspliktigt fordon.
Olika länder har infört olika system för att minska de äldre bilförarnas risker. Hälsokontroller har prövats men inte visat sig vara effektiva. Omprövning av lämpligheten med hjälp av förnyade förarprov eller teoriprov bedöms som orealistiskt. Användning av simulatorer är inte heller ett realistiskt alternativ på grund av svårigheterna med validering. Huvudinriktningen bör därför vara att identifiera delgrupper av äldre förare med förhöjd olycksrisk och därefter göra en medicinsk värdering av deras körförmåga. Tillvägagångssätt behöver utvecklas för att göra sådan identifiering på ett kostnadseffektivt sätt.
En annan tänkbar åtgärd som bör prövas är att, i samband med förnyelse av körkort för dem som fyllt 65 år eller mer, skicka ut information om vad som kan påverka körförmågan bland äldre. En tredje åtgärd som bör vidtas är att vid konstruktion av motorfordon ta hänsyn till faktorer som påverkar äldres körförmåga och kompensera för dessa försämringar. Kontrollfunktioner bör t.ex. utformas på ett tydligt och enkelt sätt så att de inte distraherar föraren.
Ett speciellt problem är vad som händer den som förlorat sitt körkort av hälsoskäl. Vederbörande kan ansöka hos Vägverket om ett nytt körkort med begränsad behörighet. Detta kan dock ske först då det gamla körkortet återkallats, vilket kan orsaka onödiga problem under väntetiden, speciellt om kollektivtrafiken fungerar dåligt. Om en läkare vet att det blir nödvändigt att begära återkallande av körkort för en patient, borde det vara möjligt att informera patienten på ett tidigt stadium, så att denne omgående kan söka ett körkort med begränsad behörighet, t.ex. endast för körning i dagsljus. Ett sådant körkort skulle då kunna utfärdas samtidigt som det gamla upphör att gälla.
För att en dylik förenkling skall vara möjlig krävs en sådan ändring i körkortslagen (10 kap 2 §) att personer som av hälsoskäl förlorar sitt körkort kan erhålla ett nytt med begränsad behörighet samtidigt som det gamla körkortet dras in.
Stockholm den 25 september 2000
Yvonne Ångström (fp)
Kenth Skårvik (fp)