Förslag till riksdagsbeslut
1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om chipstrimning.
2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett certifieringssystem av trimningsprodukter.
Chipstrimning av fordon
Avgasutredningen, som avlämnade sitt slutbetänkande våren 2000, har fått stark kritik för sitt förslag att kriminalisera chipstrimning av fordon. "Lämpliga åtgärder bör vidtas för att förhindra denna verksamhet", skrev utredningen och föreslog att chipstrimning skall kunna straffas med upp till sex månaders fängelse.
Det vore olyckligt om chipstrimning av fordon skulle kriminaliseras. Det skulle hejda en utveckling av metoder som eventuellt kan bidra till att minska farliga utsläpp. I Växjö kommun har man exempelvis som mål att bli oberoende av fossila bränslen, som olja och bensin. Till att börja med skall koldioxidutsläppen från förbränning av fossila bränslen ha minskat till hälften år 2010, från 1993 års nivå. Därför har man på försök låtit konvertera motorerna på två vanliga bilar till att köras på E 85, ett bränsle som består av 85 procent etanol och 15 procent bensin. Konverteringen krävde att styrchipsen byttes ut och skulle alltså vara straffbar om utredningsförslaget genomförs.
I dag krävs det dock dispens för att få bygga om bilar på det sätt man gjort i Växjö. Det är ett krångligt förfarande, som inte gynnar utvecklingen. Ändå mindre gynnas den givetvis av ett totalförbud. Detta påpekas bl.a. av Konkurrensverket i dess remissvar på utredningen. "Konkurrensens dynamiska effekter kan därigenom inte fullt tillvaratas, vilket på sikt kan göra det svårare och dyrare att uppnå de av riksdagen uppsatta miljömålen", skriver Konkurrensverket.
I Tyskland har man, i stället för förbud, ett certifieringssystem för trimningsprodukter. Detta vore rimligtvis en bättre väg att gå, även för Sverige.
Stockholm den 22 september 2000
Lars Björkman (m)
Anders G Högmark (m)